Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Nem cégnek való vidék

A magyar cégek nem fognak itt maradni a 9 százalékos TAO kulcs miatt, ha közben személyre szabott a törvényhozás, bizonytalan környezet és nincs vásárló erő.

2017. április 03. - Legyen SZAVA

Ma Magyarországon 59-féle adófajta van. Nem gondoljuk, hogy ezt vállalkozóbarát környezetnek lehet nevezni. Ehhez a 9 százalékos TAO kulcs kevés. Az adótanácsadás, az adóhoz való értés egy külön tudományág lett. lexikonnyi kiadványokban elemzik az adórendszert. Hol van már a söralátét-ígéret? 

 

Egy egészséges gazdaságnak a kereslet-kínálat törvényei szerint kell működnie. Ezt hívnánk PIACGAZDASÁGNAK, aminek alapja a verseny. A verseny kevésbé kényelmes üzemmód, mint a kommunizmus, de összességében gyümölcsözőbb mindenki számára. A verseny ugyanis növeli az általános jólétet, mert a verseny közvetíti a gazdasági haladást a fogyasztók felé. Ha bonyolult a versenybe való belépés, akkor kevesebben ugorják meg a korlátot. Ennek hatására az állam vesz át feladatokat a piactól és válik a gazdaság legfontosabb szereplőjévé. 

 

Az állam feladata pedig nem monopóliumok kialakítása lenne, hanem egyszerű szabályok kialakítása, a verseny felügyelete és a szociális védelem. Ez biztosítaná a jólétet és az egyén BOLDOGSÁGÁT. A világ legboldogabb országai a közelünkben helyezkednek el (Nyugatra, Észak-Nyugatra), de mi nem az ő modelljüket követjük, hanem a ázsiai tekintélyuralmi rendszereket. Ott nem boldogok az emberek. Az állam túlsúlya és az etatista felfogás kiiktatja a versenyt, a szűkkörű híveit jutalmazza, ezáltal TORZÍTJA A PIACOT. Össztársadalmi szinten rendkívül káros, tönkreteszi a hazai gazdaságot és növeli az offshore vagyont. 

 

A verseny torzulása miatt fennmarad a termelékenység alacsony foka és a fejlesztések tőkehiánya. Ennek eredménye, hogy a munkabérek MEGALÁZÓ szinten maradnak, stagnálnak. Van egy terület, ahol pedig nagy veszteségeket szenved el az ország: ez az ÁFA- és adó csalások valamint az offshore pénzek kivitele. A két hatás eredményeképpen a növekedésünk a leggyengébb a régióban, a GDP alacsony, a szegénység növekszik. Ha az EU-s pénzeket nem a holdudvar jutalmazására, hanem termelőberuházásra fordítanánk és a FEKETEGAZDASÁGOT visszaszorítanánk, akkor sokkal jobb lenne a polgároknak általában és nem csak a kormány közelében. Meg kellene oldani olyan gazdasági-társadalmi problémákat, melyekhez 27 éve nem mernek hozzányúlni.

 

Átalakításokat kell kezdeményezni az államrendszerben és a gazdaságpolitikában a fenntartható fejlődés érdelében. Magyar termékeket és szolgáltatásokat kell fejleszteni, hogy a hozzáadott érték növekedjen. Az ország ugyanis kezd összeszerelő üzemmé válni. Ehhez tényleg nem kell magas szintű oktatás. Viszont az innovatív cégek nem fognak idejönni vagy a sikeres magyar cégek nem fognak itt maradni csak a 9 százalékos TAO kulcs miatt, ha közben személyre szabott a törvényhozás, bizonytalan gazdasági környezet és nincs vásárló erő. Ne felejtsük el, hogy a sikeres, nemzetközivé váló magyar cégek mind elmentek innen (WizzAir, LogMeIn, Ustream, stb).

 

A polgári gazdaság alapprogramját kell végrehajtani, ahol az értékek közösek és az ország egy cél felé húz, az általános JÓLÉT felé és a béke felé. Ha nem dolgozik az ország egy csapatként, elveszünk a nemzetközi versenyben. A belső gyűlölködés csak gyengíti a magyar csapatot. Meg kell érteni a vállalkozókkal és a munkavállalókkal, hogy nem az államtól kell várni a megrendelést és a megoldást. Az a kommunizmus volt és annak azért lett vége, mert csődbe ment, fenntarthatatlanná vált. Eladható terméket és szolgáltatást kell ajánlani a piacra, ahol nagy a verseny. A mostani állampárti rendszer ugyanis addig fog csak működni, ameddig az EU-s pénzek kitartanak, vagyis rövidesen még nagyobb lesz a lejtmenet. Nem lehetünk ilyen rövidlátóak, mert akkor két verzió van: vagy jön a (Putyini) elnöki rendszer vagy a nyomorgó vidék az utcára vonul és vér fog folyni. Minkét esetben a gazdaság a padlóra fog kerülni és jó érzésű ember egyiket sem akarhatja nyugodt szívvel. 

 

A polgároknak ki kell kényszeríteniük a változást, nem uralhatja a hatalom a gazdaságot. Aki pénzt akar csinálni, az menjen a reálgazdaságba és ne a politikába. A polgároknak kézbe kell venni a gazdaságirányítást, mert aztán nem marad más, mint a siránkozás.

 

Legyen Szava! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr2712397891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása