Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Állítsuk meg a megtévesztő kormányzati reklámot

2017. április 08. - Legyen SZAVA

Aki megtévesztő reklámot tesz közzé, azt megbüntetik, elmarasztalják, megkövezik, kerékbe törik. A gazdasági életben. Állítsuk meg Brüsszelt?

A "Brüsszeles" kormányzati kommunikáció egyszerre valótlan és bugyuta. "Állítsátok meg a gonosz Hókuszpókot, nehogy elrabolja a kis törpéinket!" körülbelül ilyen gyermetegen 1.0-s színvonalú. Drámai hangon közli a rádióreklám, hogy "veszélyes lépésre készülnek, ellopják a rezsicsökkentést". A Hupikék Törpikéket a (belga) Hókuszpók valóban veszélyezteti, míg a rezsicsökkentést nem lehet ellopni, maximum EU jogba ütközőnek mondhatják ki a magyar állami beavatkozást különböző tárgyalásos eljárások végén, de akkor sem lenne különösebb hatása mint, hogy olcsóbb lenne az energia, mert az árak közben leestek a világpiacon. Még az is lehet, hogy kisebb számlák jöhetnének a szolgáltatóktól.

A gazdaságban, ha valaki megtévesztő, valótlan reklámot tesz közzé, azt megbüntetik, elmarasztalják, megkövezik, kerékbe törik. A kormányzati kommunikáció meg simán hazudhat. Nincs ez így jól.

A politikai reklámra vonatkozóan nincs ilyen konkrét tiltás (a Btk-ban van a hűtlen kezelés). Ki adott erre felhatalmazást, hogy adópénzből ilyen köztéri, TV és rádióreklámot tegyenek közzé? Ki fogalmazta meg a reklám szövegét és kinek szól? Miért pont Brüsszel? Mi bajunk a belgákkal? Hacsak az nem, hogy az foci EB-n 4-0-ra verték a magyar csapatot. Mi bajunk Belgium fővárosával? Nem lehet, hogy ez diszkriminatív a belga lakossággal szemben, aki a nevezett nagyvárosban lakik? 

Egy működő demokráciában általában nem szoktak kormánypénzből ilyen egyoldalú pártpropagandát közölni a lakossággal, ami a megtévesztő jellege mellett ráadásul még uszító is. Egy működő demokráciában egy kormány maximum semlegesen reklámozhat: például, hogy menjenek el szavazni, vagy változik a valamilyen jogszabály vagy népszavazás lesz valamilyen kérdésben. Nem lehet és nem illik ilyen befolyásoló reklámot közzétenni a mindenki nevében kormányzó szervek által. Persze, az "illik" fogalmához némi erkölcsi érzék is kellene, bizonyos önkorlátozó hajlam, ami a magasabb rendű lelkek sajátja és polgárság jogos igénye. Valakinek azt kéne már mondnia ott bent, hogy idáig és ne tovább. Gyomorforgató. Hitler stílusát is tűrte a polgárság, azért fokozta a tempót, az ellenállás hiányában.  

A "Brüsszeles" kampány egy szimpla Fidesz pártpolitikai álláspont és nem egy állami dogma. Nagy különbség. Az októberi népszavazás érvénytelensége megmutatta, hogy az emberek nem osztják a kormány harcias véleményét az EU-val szemben. Sőt, a közvéleménykutatások azt mutatják valamennyi társadalmi csoportban, hogy a polgárok inkább maradnak az EU-ban és élvezik annak előnyeit, minthogy kenyértörésre vigyék a dolgot. Viszont az agresszív  nemzeti konzultációból nehogy a végén nemzeti konfrontáció legyen.  

A reklámmal teleszórt országot és a médiát figyelve meg kell állapítani, hogy rendkívül gátlástalan, elvtelen és erkölcstelen személyektől ered a megszövegezése, mert minden szava valótlan, gyűlöletkeltő és a hangneme uszító. Ki az, aki bedől ennek és ki az, akinek tetszik (ki a célközönség)? Jó szándékú, tájékozott ember remélhetően nem gondolkodik így, akkor csak a szélsőjobbért mehet a harc, közpénzből. Valakik szerint az országnak hasznára válik ez a gonoszság. Mit is érdekli ez a Fideszt. Csak a saját érdekeiket nézik és nem az országét. Túlélési üzemmód van, csak a hatalmat akarják megtartani, nem akarnak jobbítani. Csak (az általuk indított) szabadságharc lebeg a szemük előtt, igazi kormányzás már nincs. "Választási kampányoljunk költségvetési pénzen, mindegy mit, csak mozduljon a pénz", ami nyilván jogellenes. Ezt eredményezi a túlhatalom. A morális károkozás mellett a reklám kampány anyagi kárt is okoz, adómilliárdokat emészt fel. Törvényileg tiltani kellene ezt a fajta adó felhasználást (kormány reklám), büntetni ezt a fajta pénzégetést (ott a kormányinfo, az ingyenes). Tavaly több, mint 50 milliárd Forint ment el kormányzati "kommunikációra". Lenne jobb helye is annak a közpénznek.

A súlyos erkölcsi hiányosságokon és a demokrácia-deficiten sürgősen változtatni kellene. Bűnösök közt cinkos, aki néma.

Legyen Szava! 

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr2612409807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.09. 07:39:43

A választási kamoány mindig megtévesztő, az egész világon. Mi a gond ezzel?

Legyen SZAVA 2017.04.09. 12:34:33

Az a gond ezzel az egésszel, hogy keveredik a szezon a fazonnal. A választási kampányt pártok között zajlik, párt pénzből. A kormány nem választási kampányolhat , nem kampányolhat közpénzből és főleg nem lehet megtévesztő.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.09. 23:57:30

A fidesz most túltolta a biciklit. Remélem, ez mára mindenkinek világos. Mostmár minden józan ember láthatja, hogy merre fog tartani az ország, ha a vezetése nem változik. Pár éve még Viktor is azt mondta, hogy keletről hozzánk semmi jó nem érkezik. Most mégis arra vinne minket, olyan berendezkedés felé, ahol egyetemeket zárnak be, börtön jár, ha valaki szidja az elnököt, vagy éppen polóniumot itatnak azzal, aki nem tetszik. Ki akar ilyen világban élni?

lippsi e vagy? 2017.04.09. 23:58:03

Tiltani, büntetni, erre vagytok képesek ha valami nem teccik. Ezért is tolerálják a zemberek inkább a Fityisz süketelését, mint ti intoleranciátokat

illaim 2017.04.10. 00:46:01

@MaxVal BircaMan HJCD: "A választási kamoány mindig megtévesztő" Az lehet ,hogy a kamoány megtévesztő, de Obama az évértékelőit a választási kampányában elhangzott ígéreteinek teljesülésével, vagy késlekedésével kezdte! Persze ez a nyugati kultúrától elzárt bégető baromnak elképzelhetetlen! LOL

VaradiJanos 2017.04.10. 00:53:18

@illaim: A békedíjas majomról hablatyolsz?

nu pagagyí 2017.04.10. 05:42:38

A Fidesz már nem tud olyat hazudni, amit valaki is elhinne. Szánalmassá vált.

nu pagagyí 2017.04.10. 05:59:30

@lippsi e vagy?: Nem kell betiltani azt, ami mindig is a BTK-ba ütközött. A kormány által közpénzből folytatott pártpropaganda köztörvényes bűncselekmény. Ez a közpénzek eltulajdonítása magáncélra, a "mondanivaló" pedig nettó uszítás, ami szintén büntetendő.

legális 2017.04.10. 07:03:05

@Felchutty Bugrisch: es ha valtozik a vezertese mi lesz?
Mire valtozik? 2 vagy 5 %-os part vezesse?
Az jobb, ha lonek is a tuntetokre?
Jobb a 10 %-os alapkamat, munkanelkuliseg, koltsegvetesi hiany?
Jobb a szivarvanyt nezegetni, mint dolgozni?
Jobb a 36% szja, mint a 15?
.....

apro_marosan_petergabor 2017.04.10. 07:24:47

A törvényes magyar vezetés másképp képzeli az ország jövőjét több fontos kérdésben, mint Brüsszel, mint a libero hőzöngők. Erről minden választót tájékoztatni akar, ehhez joga van, meg is teszi. Brüsszel a terrorizmussal sem képes megbírkozni, nem hogy a többi fontos európai problémával. Minden EU államnak joga van saját véleményhez, ez nem Varsói szerződés és KGST. Kétségtelen, a libero hangadók jelentős része családi vonalon hozta magával az internacionalizmust, lévén szüleik a kommunista rendszerek (AVH), majd az SZDSZ illetve Horn Gyula(pufajkás) szekértolói voltak.
Most más idők járnak, ideje felébredni.

deneskata 2017.04.10. 07:27:36

@MaxVal BircaMan HJCD: Miféle választási kampány? Választások jövőre lesznek. Amúgy is: miért lenne természetes az ilyen fokú süketelés választási kampány idején? Olyankor ígérgni szoktak, nem uszítani... De még ha úgy lenne is: mi a fenét tudna az állampogár tenni "Brüsszel ellen" ? Ez csak értelmetlen hablaty. És csak olyanok veszik védelembe, mint te. Hogy is szokták mondani? egybites szavazó.

2017.04.10. 07:44:15

@MaxVal BircaMan HJCD: "A választási kamoány mindig megtévesztő, az egész világon. Mi a gond ezzel?"
Ha ez egy fideszes szerint is választási kampány, akkor bűnycselekmény, mivel közpénzből, kormányzati konzultációnak álcázva történik.

nu pagagyí 2017.04.10. 07:50:28

@apro_marosan_petergabor: "Most más idők járnak, ideje felébredni."
Úgy látom teljesült a vágyad, felébredtek az emberek. A disznófejű nagyúr intézheti a grazi lakosztályt, ott majd kedvére zsebhokizhat.

Netuddki. 2017.04.10. 08:10:17

Egy kormánynak nem kell reklámozni magát. A jó bornak nem kell cégér. Egy jó áru saját magát adja el, csak a silány árut kell reklámozni, hogy fogyjon. Na meg hát, a cigány is a maga lovát dícséri. Főleg ha ez a cigány maga a mini elnök, és szarul végzi a dolgát...

rasztaszív 2017.04.10. 08:16:10

@MaxVal BircaMan HJCD: persze.az asztalra szarás meg minden jó családban.

CyberPunK 2017.04.10. 08:24:07

@MaxVal BircaMan HJCD: Aham, Brüsszel direkt velünk baszik ki, ezért sikerült az elmúlt majd 3 évtizedben a régió élvonalából a sereghajtók közé kerülni. Főleg, hogy ennek a felében Brüsszel sehol se volt.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 08:26:58

@CyberPunK:

A nyugat 1990 óta szívja a vérünket, lopja profitunkat. Az EU-tagság előtt is már.

Thunder_th 2017.04.10. 08:27:07

Agyhalott idiótáknak szól a plakát, akarom mondani Fidesz szavazóknak. Semmi meglepő. Értelmes ember érti, hogy miért álságos és hazug.

CyberPunK 2017.04.10. 08:29:10

@MaxVal BircaMan HJCD: A földesuraink meg már korábban is szétlopták a szemünket, és képtelenek bármilyen gazdasági tervet végigvinni.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.04.10. 09:04:30

Valaki Orbánnal és a Fidesszel ijesztget, valaki pedig Sorossal és Brüsszellel.

Mi ezzel a probléma ?

A normálisan gondolkodó emberek meg megnézik,

- hol és kik alatt adóztak 140 ezer bruttó felett kétkulcsos SZJA-t,
- hol és kik alatt adósodott rommá devizában,
- hol és kik alatt adósodott el az ország, GDP arányosan,
- hol és kik alatt vertek beazonosíthatatlan rendőrök ellenzéki tüntetőket,
- ...

Ilyen egyszerű.

Legyen SZAVA 2017.04.10. 09:10:00

@legális: Ez most hogy jön ide, nem erről szól ez a poszt. Arról szól, hogy nem kellene a kormánynak reklámoznia semmit. A világban nincs ilyen mértékű kormányzati pénzszórás (GDP arányosan biztos). Ezt a szocik vezették be és a Fidesz meg dalolva átvette. Ennek kell véget vetni, mert kormányzati "reklám" túlhatalommal párosulva propaganda csatornává válik, választásba szól bele és a korrupció melegágya. El kell választani a kormányzati kommunikációt a párt kommunikációtól.

CyberPunK 2017.04.10. 09:10:00

@Legeslegalja: "hol és kik alatt adóztak 140 ezer bruttó felett kétkulcsos SZJA-t, "

Vezettek be 27%-os ÁFA-t, holott dübörög a gazdaság.

"hol és kik alatt adósodott rommá devizában, "

Illetve kik shortolták meg a forintot mindenféle riogatással, hogy államcsőd. ;)

"hol és kik alatt adósodott el az ország, GDP arányosan,"

Tüntettek el 3000 milliárd nyugdíjvagyon nyomtalanul.

"hol és kik alatt vertek beazonosíthatatlan rendőrök ellenzéki tüntetőket,"

Párt és kormányrendezvényeket biztonsági őrökkel védettnek akik szintén utolérhetetlenek.

Ja, tényleg, a normális már rég lelépett innen.

Legyen SZAVA 2017.04.10. 09:11:00

@Legeslegalja: Nem erről szól ez a poszt. Kampányolni tessék máshol.

Legyen SZAVA 2017.04.10. 09:13:54

@MaxVal BircaMan HJCD: "Ez a szokás minden demokráciában".

Nem szokás. A pártpolitika és a kormányzati reklám két külön dolog, ezt tessék felfogni.

Legyen SZAVA 2017.04.10. 09:20:57

@legális: apro marosan petergabor: Nem korrekt. Nagyon nem. Ez kormányzati reklám, ami más fejlett országban nem létezik (ilyen uralkodó mértékben biztos nem) vagy nem szabadna léteznie. Ha meg reklám, akkor nem lehet megtévesztő. Főleg nem egy kormányzat részéről. Az úgynevezett tájékoztatásra ott van az ingyenes Kormányinfo, ott van a közszolgálati TV, ahol lehet beszédet mondani stb. De közpénzért reklámozni pártpolitikát az súlyosan jogsértő és etikátlan is.

CyberPunK 2017.04.10. 09:23:51

@MaxVal BircaMan HJCD: Folyamatos privatizáció, olajszőkítés, vagyonosodási vizsgálatok teljeskörű hanyagolása azért mond valamit? Illetve esetleg egy példa, hogy ki mit vitt véghez, ami javította az ország versenyképességét? Ezzel a nem igaz-al sokat nem tudok kezdeni.

Legyen SZAVA 2017.04.10. 09:32:08

@CyberPunK: Nem erről szól ez a poszt.

HABONYKOMMANDO 2017.04.10. 09:38:25

" A gazdaságban, ha valaki megtévesztő, valótlan reklámot tesz közzé, azt megbüntetik, elmarasztalják, megkövezik, kerékbe törik. A kormányzati kommunikáció meg simán hazudhat. Nincs ez így jól."

Az vajon nem megteveszto reklam, hogy a libbantak mar 2 eve szegeny menekultekrol beszelnek, mikozben felfegyverzett TERRORISTAKKAL arasztjak el Europat, akik mostmar napi szinten gyilkolnak.
Es Magyarorszag, csak azert maradt ki a terror hullambol, mert a kerites egyenlore jol ved.

legális 2017.04.10. 09:44:23

@Legyen SZAVA: Válaszolta a felcsúti bugris hozzászólására.
Szerintem nem megtévesztő és nem reklám, hanem tájékoztatás és megerősítés, visszacsatolás kérése.
Ez szerintem különbség.

CyberPunK 2017.04.10. 10:19:38

@Legyen SZAVA: Nézd, a poszt tulajdonképpen rég idejétmúlt. A Fideszes "2/3-os verőlegények vagyunk" kormány a MANYUP óta lecsukható lenne:

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20101124-a-kormany-elfogadta-a-nyu8gdijrendszer-atalakitasarol-szolo-csomagot.html

Majd az AB erősen megkapargatta, hogy azért ez nem így működik, bár ez már későn érkezett, addigra a lakosságot sikeresen bezsarolták:

www.portfolio.hu/gazdasag/ongondoskodas/nyugdijugy_100_ezer_penztartag_lelegezhet_fel.154310.html

Az, hogy át is lettünk baszva és semmilyen örökölhető, nyilvántartható rendszer nem épült ki csak hab a tortán.

CyberPunK 2017.04.10. 10:22:17

@MaxVal BircaMan HJCD: Nem hát, hisz az átlagparaszt ugyanazt a földet műveli egész életében, esélye sincs a földesúr határát átlépnie. Ja, és orvos/mérnök/szakmunkás hiány sincs.

lippsi e vagy? 2017.04.10. 10:50:45

@nu pagagyí:
Nem vagy jogász gondolom? Mert ha igen, az még sokkal rosszabb

apro_marosan_petergabor 2017.04.10. 10:59:02

A kutya ugat, a karaván halad.
Az szdsz-es horda arra nem volt képes, hogy a legkevesebbet meglépje:
- MNB kamatcsökkentés
- orvosi/tanári fizetések megemelése
- közmunka bevezetése azoknak(százezrek), akik nem dolgoznak évtizedek óta
- munkanélküliség csökkentése
- alacsony banki kamatok
- budapest közlekedésének frissítése (új buszok, villamosok százszámra)
- Bp csinosítása
Most sír, mert nem kell az embereknek. Külső tolvajok(Soros) milliárdjaival szeretne hatalom közelébe jutni.
Ahhoz meg kellene változni, belülről. Is. Egyelőre marad az ugatás. Mi meg haladunk, s viszünk titeket s előre. Ha tetszik, ha nem.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 11:41:56

@CyberPunK:

Más kor volt. Viszont az egyenlőtlenségek kisebbek voltak, mint ma, s nem voltak akkor felesleges emberek, ez már a kapitalizmus találmánya.

Macropus Rufus 2017.04.10. 11:52:34

@Legeslegalja:
"A normálisan gondolkodó emberek meg megnézik,

- hol és kik alatt adóztak 140 ezer bruttó felett kétkulcsos SZJA-t,
- hol és kik alatt adósodott rommá devizában,
- hol és kik alatt adósodott el az ország, GDP arányosan,
- hol és kik alatt vertek beazonosíthatatlan rendőrök ellenzéki tüntetőket,"

Egy normálisan gondolkodó embernek természetes a sávos adóztatás. Ha nem érted miért: te 100.000 keresel én 1.000.000. 16% az adó mint a kettőre. Te egy komplett hétvégi bevásárlást fogsz leadózni minden hónapban. Én meg 160.000 ezret de még így is marad 840.000 havonta neked meg 84.000.
Na ezért nem mindegy az, hogy sávosan vagy nem sávosan, de egy normális ember ezt érti. A deviza is érdekes, emlékeim szerint a kérdéses időpontban egy un. Járai Zsigmond volt a MNB elnöke, aki a semmi pénzért nem volt hajlandó csökkenteni a forint alapkamatot, aminek a következménye a magas forint kamat volt. Az ember nem hülye -> devizában vették fel a pénzt, mer t a frank 5% kamattal dolgozott míg a forint simán a duplájával. Aztán 2010-es választáskor két szarházi Fidesz majom kiállt és azt mondta, hogy görögország van itt. És a frank 260-280-as tartományba került és azóta is ott van. Egy normális ember látja, hogy ezt kik intézték el. GDP arányos adósság: has kiragadsz egy adatot akkor igazad van... Egyébként meg nincs
Magyar állam adóssága 1990-2015
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_államadóssága#/media/File:Hungarian_government_debt-1990-2014.png
Rendőri verekedés: basszus, nem éppen tegnap volt a hyrekben, hogy jelvény nélküli, azonosíthatatlan rendőri egységek macerálták a tüntetőket. Sőt egy útlevél kép alapján egy lányra a lakásában törtek rá. Szóval ne kellene ezt annyira elő venni. Annak fényében meg tényleg marhaság, hogy a tévészékház utáni meghallgatáson a Fidesz seggarc számon kérte a fakabátokat, hogy miért is nem használtak ÉLES fegyvert. Egyébként meg: amíg a balhézok arca takarva van addig a fakabát se legyen azonosítható.
Egy ilyen 1xü.

Macropus Rufus 2017.04.10. 11:58:23

@MaxVal BircaMan HJCD: "Eleve nincs szükség versenyképességre."
???????????????????????????

Ezt kifejtenéd kissé bővebben? Miért nincs szükség versenyképességre?

Macropus Rufus 2017.04.10. 12:05:04

@apro_marosan_petergabor:
"- MNB kamatcsökkentés"
aha. És eljutott oda, hogy nem érdemes lekötni a pénzedet itthon sehol mert lófaszt kapsz rá nem kapamtot.

" orvosi/tanári fizetések megemelése"
Emléxel még 2002-re? Akkor 50%-os közalkamazotti bérelmelés volt.

"- közmunka bevezetése azoknak(százezrek), akik nem dolgoznak évtizedek óta"
azért ez így nem tlejesen igaz, ui. a közmunka
a) nem csak azoknak jár akik régóta nem dolgoznak
b) éhhbérért dolgozást úgy hívják, hogy kizsákmányolas v. rabszolga munka."

"- munkanélküliség csökkentése"
nem kellene belesuámolni az innen lelépet embereket. Egyből más lenne a kép.
"- alacsony banki kamatok"
lásd MNB megjegyzésem: kössél le zsét . Ilyen alacsony kamattal nem foglalkozom.
"- budapest közlekedésének frissítése (új buszok, villamosok százszámra)"
füstölő, kiégő, leálló metrók/buszok/villamosok

"- Bp csinosítása"
hát sztem nem egy Bp-et látunk. Én azt látom, hogy kezd egy zöld nélküli sz@rrá várni a város.

Legyen SZAVA 2017.04.10. 12:06:15

@apro_marosan_petergabor: Nem ide tartozó komment. Hogy keveredett ide az SZDSZ meg a Soros?
Kérjük a propaganda szöveget mellőzni.

Legyen SZAVA 2017.04.10. 12:09:27

@MaxVal BircaMan HJCD: "Versenyképességre eleve nincs szükség"

A szavak random egymás mellé rakása még nem eredményez mondanivalót. Ha nem megy értelmes gondolatok leírása, akkor kérjük ezt a blog-ot elhagyni.

legális 2017.04.10. 13:00:43

Legyen szava
most Te azt hogy gondolod, hogy legyen szava?
ha nem azt írjuk, amit gondolsz, az nem ide tartozó dolog, még akkor sem, ha a hittársad offjára reagálunk.
macropus, cyber és egyéb halandó támogatóidat meg hagyod félrebeszélni?

konrada 2017.04.10. 13:21:11

@legális:
...ááá, csak a szokásos kettős mérce, nincs ebben semmi új...
süti beállítások módosítása