Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Alkotmány nélküli ország, avagy a nép mindenről dönthet

Egy kétharmados párt akár egy náci alaptörvényt is elfogadhatna egyedül?

2017. május 14. - Legyen SZAVA

Magyarországnak nincs Alkotmánya, tanácstalanul tántorg a nép. Nem tudja például, hogyan népszavazhat (a többi meg eltántorog innen). Van egy Fidesz törvény, amit úgy hívnak: Alaptörvény. Egy igazi demokráciában nem létezik jogosultság az Alkotmány hatályon kívül helyezésére egypárti parlamenti többséggel. A német alkotmány alapjogokról szóló részét például nem lehet megváltoztatni. Nincs olyan, hogy egy pártszervezet - bármilyen okból - csak úgy megváltoztatja az ország alkotmányát. Ehhez olyan szintű elszántság és szélsőséges (antidemokratikus) gondolkodásmód kell, ami egy európai demokráciában ma kevés helyen helyen létezik. A gátlás hiánya. 

Hol van az a széleskörű egyetértés, ami az Alkotmányunk hatályon kívül helyezését jóváhagyta? Ki az a demokrata, aki ebbe beleegyezett? Csak Gyurcsány őszödi beszéde miatt, meg a TV székház ostroma miatt rendben van, kedves polgárok, hogy az Alkotmányunk hatályon kívül lett helyezve? Olvastátok már, hogy milyen passzusok vannak a Fidesz-alaptörvényben? Például, hogy egy népszavazás miről NEM dönthet (lényegében semmiről).

Mea culpa, de egy népszavazás mindenről dönthet. A polgárok az állam tulajdonosai és a tulajdonos jogait nem csorbíthatja a hatalmi kisebbség. Kifejezetten a népszavazás az az eszköz, amivel két választás között kontrollálni lehet az államhatalmat. Jelenleg semmilyen állampolgári kontroll nincs a Fidesz hatalom felett. Pedig egy párt, és főleg egy pártvezető nem írhatja nekünk elő, hogy miről dönthetünk. Ha ezt elfogadjuk, akkor azt is elfogadjuk, hogy egy kétharmados párt akár egy náci alaptörvényt is elfogadhatna egyedül. Vagy egy kommunistát, vagy bármit? Hát nem. 

A Választási Bizottság (nem neveznénk nemzetinek) kb. 65 (hatvanöt) népszavazási kezdeményezést kaszált el, csak 2017-ben. Általában azért, hogy "alaptörvénybe ütközik". De szerintük minden fontos kérdés (pl. költségvetés) abba ütközik, mert egyoldalúan megtiltották a népszavazást. Ennek lesz következménye, ezt nem lehet megtenni a választópolgárokkal. A népszavazás mindenek felett áll és nem Fidesz-hivatalnokok döntik el, hogy mit lehet népszavazásra bocsátani. Egy normális demokráciában (pl. Svájc) kifejezetten az alkotmányos kérdések kerülnek országos népszavazásra. Aki ezt nem látja, azt megtévesztette a hatalom. Az agymosottá válás nem érdem, hanem állapot. Elfogadja-e a polgárság, hogy egy 27%-os párt 66%-ra ügyeskedte (csalta) fel a mandátumát és sarkalatos törvényeket módosítgat a kárunkra?   

Tölgyessy Péter finoman fogalmaz, amikor, azt mondja, hogy "Orbánt egy rendszerváltás fogja leváltani". Ha nincs Alkotmány (és nincs választójog), akkor mit is jelent a "rendszerváltás" ebben az értelemben? Sima elsöprést, és az utcai tiltakozások alalpján történő lemondást? Vagy forradalmat és vért? Az elemzők nem mondanak erről semmit, és nem is nekik kell kitaposniuk az utat, hanem a tisztáknak és.a fiataloknak, akik nincsenek megfertőzve a politikai rezsimmel, a Habonyokkal, Rogánokkal, Vajnákkal, Finkelsteinnel, Mészárossal, Garancsival, offshore-ral, Lázárral, Kövérrel, Orbánnal stb. (Áder beiktatási beszéde inkább egy segéklykiáltás volt, hogy ne támadják őt, ha utcára megy nép.)

Van itt gond bőven és feszültség is, de egy a lényeg: aki a népet korlátozza, annak számolnia kell a következményekkel, és buknia kell. Egy olyan személyiség, aki az első rendszerváltás és a szabadság kulcsfigurája volt nem válhat zsarnokká, mert akkor annak nagy baj lesz a vége. És ezt látnia, éreznie kell előre. Itt már nem lehet jogi trükkökkel elsimítani az ügyet, vagy Habony-Finkelstein gyűlölet-praktikákkal. Ez már nem a parlamenti álvita, nem közbeszerzési "szakkérdés", nem a plakátháború, nem a célközönség kérdése, nem választói kosár, polgárság vagy szélsőség, és nem a sajtó objektivitásának vagy az agymosás kérdése. Hanem a nagybetűs "RENDSZERVÁLTÁS" ügye. Ami akár lehet földcsuszamlás jellegű is. Ha a változás pénz kérdése, mondják a számot és bújjanak el az offshore birodalmukba. Ha azonban ezt a Fidesz vezetés élet-halál kérdésének tekinti, akkor a kihívóinak, a népnek is annak kell tekintenie és bizony többen vannak, "félnetek jó lesz".

Legyen Szava !        

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr6912504973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legyen SZAVA 2017.05.14. 21:36:37

A Fidesz-alaptörvény hatályon kívül helyezése és egy széleskörű konszenzuson alapuló Alkotmány elfogadása alapvető kérdés.

felsziget 2018.05.07. 10:06:27

Legyen NÉPSZAVAZÁS, mert az alaptörvényben is benn van, hogy addig van az alaptörvény az új Alkotmány elfogadásáig van csak érvényben!
süti beállítások módosítása