Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Orbán lehetett volna Macron, de átállt a sötét oldalra

2017. május 08. - Legyen SZAVA

Van a Fidesznek egy szuper alapprogramja 1988-89-ből, de ma mindennek az ellenkezőjét csinálják, ami finoman szólva a választók megtévesztése. És ma ezt Áder be is ismerte. Belátta a pálfordulást és bocsánatot is kért. Csakhogy ez nem bocsánatos bűn.

A francia elnökválasztás apropóján felvetődik a magyar párhuzamok kérdése. Ki a magyar Macron és ki a magyar Le Pen? A Fidesz politikája inkább a vesztesre, a populista-szélsőséges-EU ellenes Le Pen-re hasonlít, mint a jóképű, EU-párti fiatalemberére.

img_1490.JPG

Pedig lehetett volna Orbán is a szimpatikus, haladó gondolkodású aspiráns 2018-ban, de ezt a poziciót elvette tőle a Momentum vezetője (vagy Vona). Orbánnak csak a gyűlölet, a fizetett droidok, az oligarcha rendszer, a túlárazott állami beruházások és a megvezetett nyugdíjasok maradnak. Meg a Bayerzsoltok és a CÖF. A lebutított Fidelitas kampány és az 1.0-ás Brüsszel-kampány világában él. Igazi Le Pen-i szélsőség és választóinak teljes lenézése vált jellemzővé. Úgy gondolja, majd lenéz ránk néha a Várból a 4 millárdos dolgozószobájából, leugrik a Parlamentbe, ha úgy lesz úri kedve. Hol van már a "polgári szövetség"?

A populizmus és az arrogancia vált a vezérvonallá. Ki hatalmazta fel az Alkotmány hatályon kívül helyezésére? Ki akart új "alaptörvényt? Ki engedte meg, hogy az alaptörvényt annyiszor módosítgassák, hogy már felismerhetetlen lett? Ki szavazott arra, hogy módosítson sarkalatos törvényeket? Ki engedélyezte, hogy eltulajdonítsa a magán nyugdíjvagyont? Ki hagyta jóvá, hogy több ezer milliárdos beruházásokról és 200 milliárdos stadionokról egy személyben döntsön? Kinek az érdeke az 50 milliárdos kormányzati reklám? Nem erre volt felhatalmazása.

Pedig nem ilyen ember volt. Egy igazán kedvelhető és pozitív politikus lehetett volna a történelemben, ha tartja magát az elveihez. Van a Fidesznek egy szuper alapprogramja 1988-89-ből, de ma mindennek az ellenkezőjét csinálják, ami finoman szólva a választók megtévesztése, szerződésszegés. És ma ezt Áder be is ismerte. Belátta a pálfordulást és a maga módján bocsánatot is kért. Csakhogy ez nem bocsánatos bűn.

img_0958.JPG 

Áder a mai napon a Parlamentben felvállalta a Fidesz bűneit, többes számban fogalmazott:

...mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk. Mindent megkérdőjelezünk. Minden - akárcsak hallgatólagos - megállapodást semmibe veszünk. Minden határt átlépünk"- mondta Áder.....

A közbeszéd színvonala az utóbbi időkben drámai mértékben csökkent- jegyezte meg Áder, aki a közbeszéd színvonalának romlásáért nem akarja "porciózni" a felelősséget, "de a politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb"

Hát igen, a gerinctelenségi versenyt a Fidesz nyerte. Szembemegy minden korábbi alapvetésével, minden egyezményes alapelvvel, az emberi alapjogokkal, nyíltan hazudnak a népnek, kettős beszédet folytatnak Brüsszelben és Budapesten (nem állították le a kampányt). Orbán kilépett a kollégiumi szobatársak gyűrűjéből és az erkölcstelen tanácsadókra bízta magát. Áder valószínűleg nem részesül a tortából olyan mértékben, mint Orbán közvetlen csatlósai és ezt már az ő gyomra is nehezen bírja. A gátlástalanság tort ül az országon és leszivárog a mindennapjainkba. Hol az összetartozás és a vidámság? Mi lettünk a szomorú és agresszív barakk

A változás szelét megérezve a Fidesz (és holdudvarának) populizmusa Le Pen-i magasságokba szökkent, és kénytelen elmenni szélsőséges irányba, uszító fröcsögésbe, mert a vidéki értelmiség és városi polgárság, már nem vállalja a Fideszt. Meg akarja szólítani a szélsőséges választókat, mindegy már, csak a hatalma megmaradjon, bármi áron.  2010 után sötét erők gyülekeztek Orbán köré és átvitték a sötét oldalra, a "Sith nagyúrhoz". Innen már nem lesz visszaút. Kár ezért az egykor tehetséges politikusért, reméljük nem fog vér folyni az általa gerjesztett gyűlölet-spirálban.

Liberté, Egalité, Fraternité. Éljen a köztársaság, le a diktatúrával!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr212490997
süti beállítások módosítása