Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Ússzálmár wazze!

Avagy a Taigetosz törvény...

2017. június 01. - Legyen SZAVA

img_0647.JPG

"Az apa kiviszi a hatéves gyerekét úszni tanulni. Bedobja a mélyvízbe, közben egyre hangosabb bátorítással ösztönzi: ússzálmár wazze, ússzálmár wazze! ...... Wazze... legyint lemondóan a végén..."

Gyakorlatilag ezzel az egy "viccel" össze lehet foglalni a kormány köznevelési törvény változtatásának lényéget. A módosítás szerint elvették a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek könnyítését, azaz 2018-tól azokból a tantárgyakból is osztályozzák őket, amelyekben komoly tanulási nehézségeik vannak olyan problémák miatt, mint például a diszlexia, a diszgráfia vagy a diszkalkulia.

Azóta a törvény elnyerte méltó nevét, és Taigetosz-törvénynek hívják azok, akik megértik, miről is van szól. Mint szülők, és mint a magyar társadalom jövőjéért aggódó állampolgárok kifejezett undort érzeztünk minden ide vezető indok, utólagos magyaarázat, és sajnos igen, az ezt törvénybe iktatók irányába. Mert ezidáig minden lopás, törvénytelenség, érzéketlenség ellenére az azokban résztvevőket nem gyűlöltük, irányukba semmilyen negatív érzésünk nem volt, az egész politikát az egyén  társadalmi meggyőződésének szintjén kezeltük, fel sem merült, hogy ideológiai különbségek, pozícióban való visszaélések miatt az érzelmeink bárki iránt megváltozzanak. Sztoikusan, rezignáltan figyeltük, néha megírtuk a véleményünket, ezt néha sokan el is olvasták, ellenvélemények százaival éltek, vagy támogatták. De ez a törvénymódosítás olyan érzést kelt, mint ha élve boncolnának, az indoklása pedig zsigeri undort vált ki.

Egyszerűnek tűnik ami történt: azok is kapjanak osztályzatot, akik szakértő pedagógusok véleménye alapján valamilyen veleszületett, vagy fiatalon kialakult képesség hiányosság miatt eddig fel voltak ez alól mentve. A felmentés egyszerűsített oka az, ami miatt nem küldünk űrhajóst az űrbe, ha arra alkalmatlan, vagy nem kapott kiképzést. Ezek a törvényalkotók azt képzelik, hogy egy 8-9 éves gyereket az fog motiválni, hogy sok egyest kap nyelvtanból vagy matekból. Arról vannak meggyőződve, hogy a bukdácsoló gyerek szülei azért fognak többet foglalkozni a gyerekkel, mert évet kell, hogy ismételjen. Senki nem magyarázta el nekik, hogy az érintett korban a gyerekek fejlődésén nem lehet erőszakot tenni? Egyiknek sem tűnik fel, hogy negatív motivációval ebben a korban olyan traumákat égetnek bele szegényekbe, hogy egy életen keresztül cipelni fogják? Átgondolták, hogy a jelenlegi felvételi rendszerben, ahol az osztályzatok jelentős szerepet játszanak az értékelésnél, ezek a gyerekek semelyik komolyabb intézménybe nem fognak bejutni? Képesek felfogni, hogy néma gyereket nem szóban feleltetünk?

Persze nem az ő gyerekeikre gondolunk: vannak (fizetős) iskolák, amelyek ennek ellenére úgy fognak osztályozni, hogy ne érintése a problémákkal küszködő gyerekeket. Ezek az iskolák általában alapítványi iskolák, és/vagy más nevelési elvek mentén működnek. Akinek van rá pénze, elviszi a gyerekeit ezekbe az iskolákba, és nem csak a fent említett okokból. Az a 95%, akinek erre nincs pénze, ideje, önként ugorjon le a szikláról...

Végül egy ide vágó, nagyon nem PC vicc, amiért előre is elnézést kérünk:
Az apa kiviszi a hatéves gyerekét úszni tanulni. Bedobja a mélyvízbe, közben egyre hangosabb bátorítással ösztönzi: ússzálmár wazze, ússzálmár wazze! ...... Wazze... legyint lemondóan a végén...

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr1912557369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2017.06.01. 16:44:06

Ha menj kulfoldre es adjad ott oskolaba a gyereket. Vegy peldat ezekrol.

ComLo 2017.06.01. 17:16:59

Basszus ... még úgy is valósággal rettegtem a helyesírástól, és a nyelvtantól, hogy volt papírom a diszgráfiáról. De azért így sem volt könnyű. Szerintem az emberek egy másik csoportjának ilyen élményei lehetnek a matekkal, ami meg nekem volt gyaloggalopp egyetemig.

Nagyon nem otthon élek, párom sem magyar. A "pár évig majd otthon fog tanulni"-ból, szép lassan már ott tartok, hogy "max 1 évet fog lehúzni, elit gimiben". De ha ennyire gyerek ellenes a légkör már ezt is meggondolom ...

2017.06.01. 17:20:40

Érdekes módon az utóbbi időben minden iskolában megnőtt a különböző problémákkal küzdő gyerekek száma. Egy orvosi papírral bármilyen tantárgyból, vizsga alól felmentést lehetett szerezni. A szülő inkább papírt szerzett a gyerekének, csak ne legyen rossz tanuló. A normális, küzdő gyerekeknek pedig igen rosszul esik, ha az osztálytársuk dicsekszik, hogy neki nem kell tanulnia, mert papírja van.

Semper Fidelis 2017.06.01. 17:25:05

Megboldogult gyerekkoromban, még az átkos Kádár rendszerben volt egy diszlexiás osztálytársam. Na, ott volt szenvedés, durva volt még kívülről is hallgatni, amit összeszenvedett az olvasással. Akkor a tanítók veréssel próbálták "gyógyítani", nulla sikerrel.

Majd 20-as éveim környékén, azaz 20 évvel ezelőtt volt egy haverom, akinek a testvére az úristennek nem akart tanulni. Inkább nézte a tv-t és a bátyjával csináltatta meg az olvasónaplót, meg a többit. "Szegény Niki, diszlexiás". Hát a fenét. Nem volt diszlexiás, viszont marha lusta volt.

Azt gondolom, hogy manapság kicsit elharapózott ez a dolog, és nyakra-főre mindenki diszlexiás meg diszakármi lett, holott korántsem biztos, hogy az úgy is van, lehet, hogy csak szimplán lusta, és egyszerűbb erre fogni.. Én arra gondolok, talán ennek akartak véget vetni.

deneskata 2017.06.01. 17:46:40

@roli101: Ez egész egyszerűen nem igaz. Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy ilyen felmentést megkapjon a gyerek? Kíváncsi vagok, mit gondolsz erről.

Judit7129 2017.06.01. 18:36:38

@roli101: rolipajtás van gyereked? Esetleg diszgráfiás gyereked? A szavaidból úgy gondolom fogalmad sincs arról, amiről véleményt alkottál. Szóban is nehéz lenne felsorolni azt azt az utat, amit végigjártunk, mire azt a bizonyos papírt megkaptuk. És nem az orvostól, mert az ilyet nem adhat. Semmi alól nem mentesült, kap jegyeket és tanulnia is kell. Nem dicsekszik, és nem bújik a papír mögé. Csak egy kis plusz időhöz van joga dolgozatírásnál. A véleményedhez jogod van, de tudd, hogy sokakra nézve sértő, rád nézve pedig ostoba.

deneskata 2017.06.01. 18:59:54

@Semper Fidelis: Én meg arra gondolok, hogy talán semmit nem értesz a témához.

Pipas 2017.06.01. 19:41:08

@Judit7129: "azt a bizonyos papírt megkaptuk. És nem az orvostól, mert az ilyet nem adhat"

Hát kitől?

Semper Fidelis 2017.06.01. 21:07:07

@deneskata: A lehető legkevésbé sem érdekel, hogy mit gondolsz. Hozzászóltam normálisan, tartalommal, az, hogy neked ez nem tetszik, az a te bajod.

Egyébként egy büdös bukkal sem állítottam, hogy értek hozzá, csak van véleményem, de asszem ez az interneten teljesen irreleváns, tekintve, hogy a kommentelők a vörösiszaptól az atomenergiáig mindenhez értenek.

Judit7129 2017.06.01. 21:25:55

@Pipas: a nevelési tanácsadótól vizsgálat után.

CM2131 2017.06.01. 21:44:19

Tessék, index cikk: index.hu/belfold/2017/06/01/aary-tamas_lajos_taigetosz-torveny_felmentes/

Nem vonatkozik a diszesekre a módosítás, le lehet állni a hisztivel. Elképesztő ahogy a butaság tud terjedni a neten.
süti beállítások módosítása