Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Akkor a Fidesznek nincs is 2/3-a?

Sargeniti szavazást megtámadó Fidesz logikájával: Az összes szavazóknak CSAK A 33%-A SZAVAZOTT A FIDESZRE 2018-ban listán, a többiek tartózkodtak vagy nem rájuk szavaztak

2018. szeptember 17. - Legyen SZAVA

A Sargentini-jelentést 2/3-os többséggel elfogadta az Európai Parlament és annak a konzervatív pártcsaládja, az Európai Néppárt is (EPP). Vagyis, a Fidesz elvbarátai helyeselték azt a megállapítást, hogy a magyar kormány RENDSZERSZINTEN megszegte az EU alapvető szabályait és elveit. Ez az alapja, hogy elkezdjék a 7. cikkely alkalmazásának folyamatát.

A parlamenti határozatban nem csak a korrupció, vagy egyedül a menekült politika, vagy csak a tudományos élet vegzálása, hanem sok egyéb, fontosabb téma van, vagyis szisztematikusan sérti az Európai jogrendszert és ez mostanra kiverte a biztosítékot az Európai Parlamentben. Orbán megint elment a falig és kapott egy MÉRETES KOKIT, a régi konzervatív elvbarátaitól is. Ebből látszik, hogy aki kritizálja a kormány populista működését, az NEM FELTÉTLENÜL BALODALI. Sőt, éppen a konzervatívoktól hiteles a kritika, valamint a klasszikus polgári rétegtől. Mivel a magyar kormány már a jobboldali spektrum szélére sodródott, ezért a konzervatívok jobbközépről joggal bírálják. Vagyis, már NEM SZÁMÍT POLGÁRI PÁRTNAK, már nem centrális erőtér, hanem a mérsékelt jobbközépről annak peremére sodródott, amit úgy hívnak, hogy POPULISTA SZÉLSŐJOBB. A német AfD, a francia LePen, az osztrak FPÖ es az olasz Liga mellett emlegetik, ahol a nacionalizmus, az idegengyűlület, a bezárkózás, elszigetelődés, az autoriter berendezkedés, a propaganda és az agresszió a menő. Ha ezt elfogadja a szavazóbázisuk, lelkük rajta, de ez a tény.

Hiába, hogy a Fidesz európai párttársai is figyelmeztették, de mivel rosszabbodott a helyzet, végül ők is megszavazták a Sargentini-jelentést, mert vannak elveik. Ennek ellenére, Orbán nem szállt magába, hanem most formai okból megtámadja a Határozatot arra hivatkozva, hogy a tartózkodókat nem vették figyelembe a szavazatszámláláskor. Nem érdekli a 12 pontos tartalom, csak egy témán, a migráns-kérdésen lovagol. Az se érdekli a Fideszt, hogy ez a döntésrend 1979 óta és az EU Parlamentje a szavazás előtt kért is egy állásfoglalást a EU Bizottság jogi szakszolgálatától. Nem szokták figyelembe venni a tartózkodókat. Igazából mindegy is, mi lesz a döntése az EU bíróságnak, így vagy úgy, de a többség határozott a jelentés mellett, a demokrácia és jogállam érdekében, és ezt kellene belátniuk a Fidesz szavazóknak. Ez inkább egy politikai döntés, mint jogi jellegű Határozat, a 7. cikkelyt úgysem lehet végigvinni senkivel szemben (mindig lesz egy haveri  kormányfő, aki ellene szavaz). 

Viszont, ha továbbgondoljuk a Fidesz érvelését, vagyis, hogy a tartózkodókat a "nem" szavazatokhoz kell számítani, akkor a Fidesz sem 2014-ben, sem 2018-ban nem szerezte volna meg az egyszerű többséget se, mindössze az összes szavazónak CSAK A 33%-A SZAVAZOTT A FIDESZRE 2018-ban listán, a többi 67% tartózkodott vagy nem a Fideszre szavazott. Akkor most, hogy van ez? Gondolkodjunk ezen egy kicsit:

nem_fideszre_szavaztak_2018.jpg

Látszik az ábrán az egyszemélyes választási rendszer igazságtalansága, ami ellen már évek óta kapálózik az ellenzék, de csak most elérte az EU ingerküszöbét. Pedig főleg ez - és az Alaptörvény - volt az Orbán 8 év rákfenéje, és az elmúlt választás volt a demokratikus lejtmenetünk legtraumatikusabb mérföldföldköve. Ez utóbbin vált világossá minden szavazónak az egyoldalú választási rendszer és a Válaszási Bizottság "furcsán szelektív" működése. A Sargentini szavazás ellen támadó Fidesz logika alapján (a tartózkodók beszámítása) nem lenne a Fidesznek többsége és koalícióra kényszerülne. 

Nézzük át, hogy milyen európai lehetőségei vannak Orbánnak és az EU-nak a parlamenti döntés után:

1. Egyrészt, kiléphet a konzervatív Néppárt frakciójából (vagy kizárják). Ekkor biztos, hogy megalakítja a fenti szélsőséges populistákkal a bevándorlás-ellenes frakcióját és úgy indul az EU választásokon. Exportálhatja az itthon "bevált" propagandát, az európaiak megfélemlítését, az "alternatív tények" terjesztését az EU-ról, ENSZ-ről, az EPP-ről, Merkelről, a mérsékeltekről és persze Macronról. Mindenki ellenség. A negatív kampányában az sem kizárt, hogy informatikai segítséget kap az orosz heckerektől és pénzügyi központokból. Good Luck populista frakció (not).

2. Vagy másrészt, a Néppártot megpróbálja belülről a saját képére alakítani, erősíteni a migráns-ellenes hangokat, csak erre a témára kihegyezni az egészet. Ebben is mindenféle, az EU-ban szokatlan eszköztárat vehet igénybe.

Így vagy úgy, de a migránsozó retorika és a gyűlölködő kampány erősödni fog, készüljünk fel erre. Nem a lényegről lesz szó, hanem csak Sorosról, az arab bűnözésről, csak régi határátlépések szajkózásáról, "fake news" riportokról és álfüggetlen, valójában pénzelt elemzőktől, az "alternatív tényekről".

Magyarországon 3 éve nincsenek bevándorlók, a balkáni útvonalak lezárva.

Az EU-nak az egyik eszköze a híres 7. cikkely, amire semmi esély nincs, mert olyan szerencsétlenül van megfogalmazva, hogy csak 100%-os döntéssel lehet a szavazatát felfüggeszteni egy tagállamnak (quasi kizárni), márpedig mindig van egy haver kormányfő, aki megvétózza ezt.

Az EU másik eszköze, a TÁMOGATÁSOK MEGVÁGÁSA lenne, ami a Fideszt nagyon érzékenyen érintené, mert nagyrészt ebből fizeti az oligarcháit. 2020-tól az EU el akarja zárni a pénzcsapokat azon országoktól, akiknek a kormányai nem tartják be a demokratikus normákat. Most, hogy elfogyni látszik az EU támogatások összege, emiatt fordult oda Orbán az oroszországi pénzek (Paks II.) és a kínai tőkék irányába (Belgrádi vasút). Ez is bizonyítja, hogy igazából a nagy pénz motiválja és nem az ország érdeke (ezt igazolta a letelepedési kötvényekkel beengedett bevándorlók jelensége, pénzért jöhet).

Egyébként, a Fidesz-rezsim alaltt az EU-tól kapott 10.000 MILLIÁRD Ft támogatás felhasználása nem túl hatékonyan történt meg, mert az ország GDP-je nem nőtt olyan mértékben, mint amennyi pénz beáramlott, tehát minimum rosszul fektették be, vagy inkább "elvesztette közpénz jellegét". Közben viszont a rengeteg ingyen pénz birtokában torzították a piacokat szinte minden szegmensben (a szállodaipartól az energetikáig, a közvilágítástól a szolgáltatásokig). És a torz piacok alapja az a demokrácia deficit, a feléjük hajló jogszabályhalmaz, amit a "kétharmad" nevében létrehozott a Fidesz.

A EU parlamenti határozat középpontja - az Orbáni retorikával ellentétben - nem a migránsozás, hanem szisztematikus jogállam rombolás, amit elítélt az EU:

Az egyszemélyes Alaptörvény elfogadását sérelmezik, az egyszemélyes választási törvény meghozatalát, ami rendkívüli módon igazságtalan és a Fidesznek kedvez. Az Alkotmánybíróság hatáskörének csorbításáról van szó, a népszavazások tematikus tiltásáról és bürokrarikus ellehetetlenítéséről, a perbíróságok megfélemlítéséről, az új közigazgatási bíróság élére hűséges emberének kinevezéséről, a médiák bekebelezéséréről és a közmédia pártpropaganda szócsővé silányításáról, stb. Más ország is hibázik néha-néha, egyszer-egyszer megbotlik és akkor elindítanak egy ún. kötelességszegési eljárást, de azok egyszeri esetek és kijavíthatók, jelen esetben viszont szisztematikusan kódolt problémáról van szó, alapvető elvek megsértéséről, és ez nem tolerálható az EU-ban. Ezek egyetemes, alapvető értékek, és az európai klubnak ezek a játékszabályai.

Ezen játékszabályok rosszhiszemű megsértése ellen most bátran szót emeltek a konzervatívok is, elítélték ezt az orbáni működést. Kicsit lassan ugyan, mert ilyen az EU bürokráciája, de megszavazták elsöprő többséggel. 

Aki a kormánypropagandát ezek után is mindenféle lelkiismereti felülvizsgálat nélkül visszhangozza, ott valami zavarja a tisztánlátást (a pénzügyi érdek, a félelem vagy elmeállapot) vagy nem tartozik a szavazóbázisának tekintett klasszikus polgársághoz. A klasszikus polgár ugyanis, mint egyén, mindig egy kicsit kritikusan kell, hogy viszonyuljon bármilyen kormányhoz és a hatalomboz. Mert az egyéni szabadsága, érdekérvényesítése ezt kívánja meg egy kiegyenlített helyzetben. Amikor a vezetőhöz kell idomulni a gazdasági érvényesüléshez az egy autoriter-feudalista vazallus rendszer, ha ezt kiegészítik a kultúrális- vagy sportéletben való érvényesüléshez szükséges azonosulással, az már nem polgári ország, hanem inkább horthysta-kádárista állampárt. 

Kedves Polgárság! Ideje észrevenni, hogy már nem polgári, nem fiatal, nem demokrata és nem szövetség. És, hogy a nacionalizmus nem összekeverendő a valódi hazafisággal, a hatalommámor a valódi országjobbítással. Olyan, hogy illiberális demokrácia nem létezik, ez egy oximoron, a jelzős szerkezet egyik tagja kioltja a másik jelentését. A valódi polgárságnak ezeket a fogalmakat kellene kitisztázniuk a fejükben, mielőtt újra Orbánra szavaznának 2019-ben.

Végül egy visszatekintés: a Fidesz megalakulásakor még egy européer programot hirdetett (megvan első eredeti, sencilezett változata - írtunk is itt róla), majd 1998-ban hirtelen átváltott konzervatív-polgári vizekre (mert ott látta meg a piaci rést), majd 2018-ban szélsőséges populista lett, mert ez volt kifizetődő. Ezt úgy hívják, hogy szavazat-kufárkodás és nem igazán hiteles a demokratikus közösség szemében.

Ezzel a döntéssel meg is bélyegezték a tekintélyuralmát és hivatalosan "despota" lett.

Azt azért megjegyezzük, hogy ez az agresszíveskedés a nemzetközi közösséggel szemben már visszaütött az újkori történelemben, kétszer is. Egyszer a 20-es években, Trianon formájában, másodszor a 40-es években, nem kell részleteznünk a hatásait. 

 

Legyen SZAVA!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr7014245729
süti beállítások módosítása