Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

D 5 találkozó, a hintapolitika kilengése

2017. május 16. - Legyen SZAVA

Kikkel parolázott Orbán Pekingben? Lukasenko, Putyin, Erdogán. Egyik sem egy grál lovag vagy a szabadság mintaképe. Éppen ellenkezőleg, nem mennek a szomszédba egy kis kegyetlenkedésért. Inkább az a kérdés, hogy miért volt erre Orbánnak szüksége? A káros magyar hintapolitika jegyében? Amibe már oly sokszor belebukott ez az ország? Vagy simán zsebre játszik?

Az EU-ban már nem nagyon állnak Orbánnal szóba, saját pártcsaládja is fenyítette, akkor marad a felkelő nap iránya, a "sikeres" keleti nyitás. De milyen áron? Sikernek akkor lehetne nevezni bármit is, ha a hasznok meghaladják a költséget (a befektetett időt, pénzt energiát), ami valamilyen előnyt eredményezne az országnak. A kínaiak és az oroszok - saját szempontjukból  - ügyesen zsebre vágták Orbánt (és Orbán is zsebre vághatott valamit, mert folyton a zsebét markolászta). Putyin lenyomta a torkán Paksot, a kínaiak meg megvették kilóra az egész Fideszt: annyi pénzt adnak (kölcsön), amivel örökre eladósítják a magyarokat. De így legalább lesz finanszírozás az 500 milliárdos belgrádi vasútra (megtérülési idő kb. 2000 év) és a Borsodchem feltőkésítésére (tessék?). Erdogán még csak méregette a falatot, de ő is hamarosan ráharap a csalira, várható a török beruházás. Lukasenko és fia némi irigységgel figyelték a jelenséget, ők kimaradtak az osztozkodásból. Pörögtek a milliárdok és a halálos csókok.

Kedves Orbán Viktor, külpolitikából kellene leckét venni az oroszoktól és a kínaiaktól. Vegyük észre, szépen leválasztják Magyarországot az Európai Unióról és magukhoz láncolják. Ha ez volt a cél, akkor sikerült nekik, csak közben kiszívják a lelket is belőlünk. Mi leszünk az előretolt kínai és orosz gépsor, hadállás, gyepű, mikor éppen mi. A kérdés, ha az Európai Néppártban (a Fidesz pártcsaládja) látják ezt a fotót, vajon csettintenek, hogy "ez az Orbán milyen ügyes" vagy inkább "na most már ebből elég" felkiáltással kiteszik a szűrét. A B verzió a valószínűbb. 

d5.jpg

Az EU-ból úgyis elfogy lassan a pénz, amit támogatásként kapunk, kellenek az új források az oligarcha rendszer etetéséhez, hát alázkodjunk meg egy kicsit - gondolhatta Orbán, amikor a pekingi Tienammen téren megkoszorúzta kommunista emlékművet. Nem veszi észre, hogy a hintapolitikában felőrlődik ez a kis ország. A hintapolitika nem kifizetődő (lásd II. világháború), mert mindkét oldalon gyanús szemmel néznek az ilyen emberre, aki két kapura játszik. Összesúgnak a háta mögött. Tessék elköteleződni (EU és NATO klubtagok vagyunk), mert különben erkölcsi nullává válik ez a nép a világ szemében. Lelketlen, opportunista szemlélet az, hogy azzal haverkodunk, ahonnan pénzt remélünk. Pedig itt ennek vagyunk szemtanúi. Nem valószínű, hogy kötelező volt koszorúzni, hogy hitelt kapjunk két fölösleges projektre, ami nem a miérdekünk. 

orban_zsebre.jpg

A zsebre vágott kéz is jelent valamit, és nemcsak egy diplomáciai vagy protokolláris malőr. Vagy azt, hogy Orbán zsebét jól kitömték és azt fogja, vagy remeg a keze a sok köpönyegforgatástól, amit életében már elkövetett.

"Bűnösök közt cinkos, aki néma".

Legyen Szava !

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr1512508553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vendégoldal 2017.05.16. 14:24:03

A D 5 az öt diktátort jelenti?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 06:00:14

S mi a gond a hintapolitikával? Minden nem-nagyhatalom így kell, hogy cselekedjen.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 06:02:10

Nem válunk erkölcsi nullává, ez egy liberális tévhit. Valójábna Európában sose volt még ilyen pozitív Mo. híre, mint manapság. S ennek oka éppen az, hogy a kormányzat mer szembeszállni a nap erőseivel, meri vállalni az ország érdekeit, mert vitázni a hatalmasok kényszerkonszezusával.

légügyi megfigyelő 2017.05.17. 06:05:01

Orbán beárazta az EU büntetését. Lehet őszinte. Nem akar változni.

Nzoltan 2017.05.17. 06:44:09

Ezek a megtérülési számok honnan jönnek?

Nzoltan 2017.05.17. 06:50:22

A blogíró a vágyait írja le. De nem fog bejönni, mert valótlanságon alapul.
Én elhiszem, hogy Orbán a megtestesült patás, de lassan minden őt igazolja.

Anno teccettek volna jobban csinálni.

Conchobar 2017.05.17. 07:18:02

"A hagyományos magyar hintapolitika jegyében? Amibe már oly sokszor belebukott ez az ország?" - Nem, barátom! Nem a hintapolitikába bukott bele Magyarország, hanem a hintapolitika feladásába, illetve a az egyik oldalhoz való görcsös ragaszkodás. Nem a hintapolitika jellemezte se a Tisza-kormányt, se a Károlyi-kormányt, se Kun Béláékat, se Bárdossyékat, se Szálasiékat (Rákosiékról már nem is beszélve). Attól még nem mondhatjuk, hogy Magyarország himntapolitikát folytatott valaha is, hogy IV.Károly király, aztán Kállay Miklós, végül most Orbán Viktor kicsit puhatolózik a másik oldal felé. Még annyira se hintáztunk, mint a románok, vagy a finnek

Conchobar 2017.05.17. 07:30:43

Posztíró barátom! Az rendben van, hogy bírálod Orbánt (mert bőven van miért), de azért gondold már át, hogy mi miatt bírálod. Hülyeségeket ne irkálj, mert az kontraproduktív

Conchobar 2017.05.17. 07:34:07

"Kikkel parolázott Orbán Pekingben? Lukasenko, Putyin, Erdogán. Egyik sem egy grál lovag vagy a szabadság mintaképe." - És Christine Lagarde-dal, az IMF főnökasszonnyal mi a helyzet? Mert gondolom azért vele is parolázott Orbán (ha már ott voltak mindketten és összefutottak ott)

Legyen SZAVA 2017.05.17. 09:07:39

A belgrádi vasútvonal a kínaiak érdeke, nem a miénk, mégis mi és a gyerekeink fognak eladósodni. Putyinnal is csak a Paks miatt lett jóban Orbán. Látni kell, hogy csak a pénz és hatalomőrzés vezérli és nem az ország érdeke. Oda limbózik, ahonnan pénzt remél, amit aztán az oligarchák felhasználhatnak. Sima közpénzen gazdagodás. És ezt mindenki látja, aki egy kicsit is iskolázott. Morális mélypont. Na ezért káros ez a hintapolitika. Egy ligában akar focizni a nagyokkal, de lehet, hogy végül ő lesz a labda.

gmihaly621 2017.05.17. 19:53:23

@Legyen SZAVA: Mondják azok, akik ellenérdekeltek, mert az Adrián és Tirrén tengeren fekvő kikötők erős konkurense lesz a Pireuszból, az Égei tengertől, induló vasúti folyosó, ha megvalósul.
süti beállítások módosítása