Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Puha vagy, Jenő (János)…

Az államfő választás margójára.

2017. március 12. - Legyen SZAVA

A jelenlegi államfői pozíciónak nincs létjogosultsága. Vagy közvetlenül válasszanak a magyarok köztársasági elnököt, vagy ne is legyen egyáltalán ilyen funkció. Felesleges pénzkidobás, óriási költséggel jár és semmi haszna nincs a polgárok szempontjából. Persze, személy szerint neki előnyös szerep, nem stresszes, és élete végéig kapja a teljes ellátást. Csakhogy nem dolgozott meg érte, nem a polgárok választották, hanem a haverok ültették oda, bábnak.

Tágabb értelemben kell feltenni a kérdést: Mi a demokratikus értelme annak, hogy egy országgyűlési választás megnyerésével a győztes mindent visz? Vagyis, a nyertes túlnyeri magát: a parlamenti többséggel a törvényhozói hatalom birtokosává válik, a kormányalakítással a végrehajtó hatalmat is megszerzi, majd az általa dominált parlament megválasztja az államfőt (és az alkotmánybírákat). Hogyan valósul meg az ellensúlyok és fékek rendszere - ami minden demokrácia alapja – ha minden hatalmi ág szereplői egy alomból kerülnek ki? Itt valami ellentmondás van és alkotmányossági valamint választási változtatás kell, de nagyon.

A jelenlegi szabályozás a rendszerváltáskor alakult ki és akkor azt gondolták, hogy a megválasztott személyek felülemelkednek a pártszempontokon és úriemberként, önkorlátozó szemlélettel látják majd el ezt a tisztséget. Áder viszont az elmúlt években nem tartott semmilyen tükröt a személyre szabott törvénygyár munkája elé, fontos kérdésekben nem mondott ellent Orbán Viktornak, tulajdonképpen súlytalan és láthatatlan volt, néha hallatta hangját, de csak formálisan, a statisztika kedvéért.

Nem azt mondjuk, hogy csak a Fidesz tehet a jelenlegi államfői szemléletről és szabályozásról, de korábban legalább karizmatikus személyek töltötték be ezt a pozíciót és nem a kollégiumi szobatársak osztották egymásra a szerepeket. Eleve képzavar van a fejekben: köztársasági elnöknek nevezik, amikor a köztársaság szó kikerült az országnévből (mondjuk Alkotmánybíróság is van, miközben nincs is Alkotmányunk).

Mindezekből logikusan következik, hogy változtatni kell a szabályokon. A demokrácia azt követeli meg, hogy véget kell vetni ennek színjátéknak. Az államfő kontroll-funkciója elenyészővé vált, reprezentatív feladatai idejétmúltak. A szereposztása szerint egy szerethető bácsinak (vagy néninek) kellene lennie, de jelenleg ez a feltétel sem adott.

Ki kell mondanunk: vagy közvetlenül válasszunk államfőt, vagy ne is legyen egyáltalán ilyen tisztség. Felesleges pénzkidobás, óriási költséggel jár és semmi haszna nincs a polgárok szempontjából. A jelenlegi tisztség megszüntetésével a Sándor-palota díszőrsége majd átsétál a több százmilliárdért felújított Karmelita-kolostor elé és ott mutatja be a műsorát a turistáknak. 

Ha a jelenlegi politikai elit ragaszkodik ehhez a pozícióhoz, arra is van megoldásunk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr4512333531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása