Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Az állami "civilek" paradoxona

Egy kis malac, cöf-cöf-cöf

2017. május 13. - Legyen SZAVA

Ismét elvész a közpénz-jelleg. És még valami más is. Kiderült, hogy az álami MVM több, mint félmilliárd forinttal "szponzorálta" a CÖF nevű közhasznúnak mondott alapítványt. A korábbi 60 milliós bevallott támogatással már megközelíti a 600 millió Forintot az ismert támogatások összege. Nem tudni hol lesz a vége, de már ez is szép summa. Ennél közhasznúnak lódított alapítványnál is elvész a közpénz jelleg? Nem tudjuk, mert nem adott be beszámolókat, amire pedig a törvény kötelezi az ilyen szervezeteket.

A közhasznúság feltételezi, hogy valamilyen közfeladathoz járul hozzá. A kabriós bevonulás közhasznúnak számít? A bohócos plakát kampány milyen közfeladatot látott el? A Fidesz melletti béka-felvonulások milyen közfeladatot segítettek? A közfeladat nem egy politikai tábor kiszolgálást jelenti, hanem annál magasabb rendű célok segítését, az általános köz jobbítását (ha ismer ilyet a fityisz). Valaki kitalálta a Fidesznél ezt az alapítványosdit (lásd Matolcsy alapítványok - 220 Milliárd), de valahogy a jogszabályi előírásoknak fittyet hánynak (nem közpénz, nem kell beszámoló, nem is úgy közhasznú). Most, hogy rájuk irányult a figyelem, feltételezhető, hogy majd jobban odafigyel Csizmadia úr és az ál-alkotmányjogász úr a jogszabályok betartására. Különben sima adócsalás az egész. Az MVM adóalapot csökkentett, a CÖF meg nem közhasznú feladatot lát el, ez a jogszabályok semmibevétele. Nyilván, van az az offshore és "egyéb megbízás", amin keresztül kitisztul az "alapítvány". 

fullsizerender_1.jpg

Az igazi kérdés, hogy miért volt erre szükség? Cui podest, kinek az érdeke? Orbán ennyire nem volt biztos a gátlástalan tanácsadók által kigondolt remdszerében, hogy még egy ál-civil szervezetet is fel kellett pumpálnia? Nem volt elég az Alkotmány hatályon kívül helyezése, sarkalatos törvények átírása a saját szempontjai szerint, a közbeszerzás átalakítása, az EU millárdok becsatornázása, még kellett nekik ez is. Félmilliárd Forint az ő gondolkodásukban nem olyan nagy pénz, amikor 10.000 milliárd EU-s támogatásból kb 30% hiányzik a rendszerbő (ezért nincs kkv szektor).   

Akkor viszont kit kellett kistafírozni ezzel a jogkerülő "civilszervezettel"? Lomniczi-Csizmadia duót? Nem valószínű. A sima pénzmosás ezesetben elvetendő a Fidesz szempontjából tekintve "csekély összeg" miatt. Az eredménye a drága CÖF jelenségnek, hogy a közpénz jelleg elvesztésén túl meginog a közbizalom a civilszférában az ilyen álságos, célzatos, színlelt politikai szereplők miatt. Tessék vállalni a politikát és nem az ilyen simlis ál-civilkedést állami pénzből.

Egy kis malac röf-röf-röf, Trombitálgat, töf-töf-töf, Trombitája víg-ormánya, földet túrja, döf-döf-döf.

Mi lesz Csizmadia úrnak a következő (el)szúrása?

Legyen Szava !

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr2412502259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása