Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Az új NÉPstadion megér egy NÉPszavazást...

Miért csak a foci és miért 190 milliárd?

2017. március 15. - Legyen SZAVA

Mintha csak egy sportág létezne ebben az országban, a foci. Az olimpia kilőve, gyorsan emeljünk rá a stadion építési-költségre, nem kicsit. Másra nem is lehet költeni ebben a társadalomban. Hol van itt az össznemzeti érdek? Hol vigyáznak itt a rájuk bízott javakra?

Van ebben az országban más sportág is és van égetőbb probléma is. Ennyi pénzért (ami valójában 200 milliárd felett lesz) lehetne egy igazi több-sportágas, multifunkciós stadiont építeni, pl atlétika pálya adná magát a foci pálya körül, ami átalakítható lehetne döntött kerékpár pályára is, vagy egyéb technikai megoldás, bravúr. Tripla áron építeni egy sima stadiont és csak egy sportágra, egyértelműen az adófizetők pénzének elherdálása, hűtlen kezelés, skandallum. Emiatt miért nem tiltakozik a nép? A cirkusz-effektus miatt. Panem et circenses. Ez még érthető is lenne, de kenyér viszont egyre kevesebb van mellé. 

Most nézzük át az építési költségeket. Az építési költségek igenis összehasonlíthatóak (a korábbi magyar stadionépítésekkel) és nem feltétlenül kell mindig a világ legdrágább beruházásával égetnünk magunkat. Mindenki tudja, hogy ez mit jelent.

Gyors számolás, nem bonyolult: Az eddigi magyar stadionok kb 65 ezer férőhelyet hoztak létre az elmúlt néhány évben. Az új Puskás Stadiont (leánykori nevén Népstadion) hasonló nézőszámra, 67 ezer férőhelyre tervezik. az eddigi stadionok kb 45 milliárd Forint adópénz vittek el. Akkor miért kerül ugyannyi férőhely létrehozása több, mint 3-szor (háromszor) annyiba? Például a Fradi stadion (22.000 férőhely) egységnyi költségénél 3-szor kerülne többe, a legdrágább, felcsúti "aréna" egységnyi költségénél közel 2-szer többe kerülne. És akkor a fenntartási költségekről még nem is esett szó.

Bruttó 190 millárd menne el csak egy focistadionra. Ezen felül a bontás már 4 milliárdba került, a tervezés 3 milliárdnál tart és a parkolók ára sincs benne ebben szerény büdzsében. Mindez mi célból? Néhány vb selejtező miatt, meg talán lesz EB meccs is itt. Egyébként meg üresen állna. A józan ész azt mondatja velünk: legyen több sportágra (és koncertekre) alkalmas Népstadion, és - a fenti számítás miatt - kerüljön fele ennyibe.

Ezentúl ott van a pénz alternatív felhasználási lehetősége:

Ha az egész társadalmat érintő problémákat nézzük (és nem csak a cirkuszt), akkor ennyi pénzből rendbe lehetne hozni az oktatást, jelentős javulást lehetne elérni az egészségügyben, vissza lehetne tölteni a magánnyugdíj vagyonba, pénztermelő ágazatokba lehetne beruházni, és így tovább...

Ne hagyjuk szó nélkül, legyen Szava !

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr2712339803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása