Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Csakazértis dafke

2017. április 11. - Legyen SZAVA

Dafke aláírta. A "köztársasági elnökünk" alá merte írni. A 80 ezer ember és a fél tudományos világ tiltakozása ellenére még egy kurta megfontolást sem ajánlott fel egykori kollégiumi szobatársainak, hanem egy semmitmondó magyarázat kíséretében útjára engedte ezt az emblematikus jogszabályt. Miért volt sokáig csöndben? Megkérhette a félelem árát. A Fideszben semmi sincs ingyen. Mert valószínű, hogy most fél vagy legalább is ennek a jogdiktatúrának a társadalmi következményeitől illene félnie. Honnan tudhatja ilyen biztosan előre, hogy mi fog a balkáni stílusukból kikerekedni? A magabiztosság olyan magas foka kell egy ilyen ellenkezést kiváltó aktushoz, ami az igaz demokratáknak nem sajátja. Az ország érdekében cselekvő közhivatalnoknak, az egész nemzet érdekében felesküdött elnöknek minimum kételkedni illett volna a témával kapcsolatban. De nem kételkedett vagy ennyit ér az eskü.    

Ha tágabb értelemben vizsgáljuk a dolgot, akkor, sajnos, minden vektor (nem elírás) egy irányba mutat és nem nyugati irányba. A CEU-törvény, az iráni atompaktum, a civilek megbélyegzése, orosz programkód a nemzeti konzultáció állami honlapján, az olimpiai épületek csakazértis megépítése és a Paks II orosz technológiával és pénzből). A kormány minden lépésével látványosan csúszunk vissza az orosz érdekzónába, már Magyarország EU-s szavazati jogának felfüggesztése is látótávolságba került (persze addig nem feszítik a húrt, mert akkor leállnak az EU-s pénzek, ami a Fidesz motorjának hajtóanyaga).

Úgy tűnik, hogy a forgatókönyvet Moszkvában írják, 30 év után ismét. A jövő évi, 2018-as országgyűlési választás, pont 30 évvel a rendszerváltás megkezdésének évfordulójára fog esni. Szimbolikus. Viszont a 30 évvel ezelőtt kezdődött rendszerváltás eszméi hol vannak már?  

A keleti szelek fújdogálását és a Putyini-recept irányvonalát csak az nem veszi észre, aki nem akarja. Már az elfoglalt, sokgyerekes, konzervatív szemléletű, elvont lelkületű tudósnak és KDNP-s aktivistának is leesett a tantusz. Végre, jöjjenek csak elő minél többen a farbával. Ha a konzervatív polgárok, mértékadó közéleti személyiségek nem szólalnak fel a rendszer módszerei ellen, akkor - a választási törvény egyoldalúsága miatt - a Fidesz megint "megnyerheti" a választást, nagyon. Az általuk egyoldalúra módosított választási törvény alapján - focis hasonlattal élve - annyira lejt a pálya feléjük, hogy szinte lehetetlen ellenük gólt rúgni a jelenlegi szabályokkal. Olyan a "törvényes" helyzet, mintha Fidesz focicsapata lejtőnek lefelé, hátszélben, egy dupla akkor a kapura lőhetne, mint az ellenfelei hegynek felfelé, fele akkorába. Hát ez elég sportszerűtlen, még döntetlenre is nehéz kihozni a meccset. Pedig az lenne a cél, az lenne az ország szempontjából a legjobb. Egy kiegyensúlyozott koalíciós kormányzás (akár a Fidesz részvételével), csak ne ez a túlhatalom.

De ezen siránkozni kevés, tenni kell ellene és nem csak a pártoknak, a sajtónak, vagy a diákoknak, hanem a városi polgároknak és a vidéki mérvadó személyeknek szóvá kell tenniük a demokratikus szabadságjogok csorbítását és a nyugathoz tartozás igényét, mert "bűnösök közt cinkos, aki néma". A jelenlegi stílus rosszat sejtet, mert 2020 után az EU elzárja a pénzcsapokat és akkor nem kizárt, hogy a Fidesz (ha nyer) - a pénzügyi érdekei miatt - kivezetné az országot az Unióból, hogy ne legyen az a minimális kontroll se a feje fölött. Ki tudja, hogy akkor hova sodródunk és mivé fajul ez a módszer? Az új pénz iránti igény a keleti blokk felé lökné a jelenlegi vezetést.

Akkor aztán nincs kétség, magyarok, hogy nem marad más, mint a fohászkodás, mert lesz itt nektek ismét központi hatalom, gondolatrendőrség meg csengőfrász. Ezt akarjuk?

Legyen Szava! 

     

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr6412417339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thunder_th 2017.04.13. 08:29:09

Aláírta, mert egy kesztyűbáb. Szerencsére a törvény ennek ellenére is alkotmánybíróság elé kerül. Ha ott elkaszalják, akkor elvárom a lemondását. Ugyanis ha ő nem látott alkotmányjogi problémát, de a bíróság igen, akkor az elnök és apparátusa tökéletesen alkalmatlan a tiszt betöltésére. Hiszen több tízezren is figyelmeztettek, hogy a törvény problémás, de ennek ellenére nem látta. Akkor azt jelenti, hogy nem csak vakbuzgó, de hülye is.

Jakab.gipsz 2017.04.14. 19:07:37

@Thunder_th: A modern demokrácia fontos tartó pillére az átláthatóság a transzparencia elve, amely minden az országterületén működő, oktatási intézetre és a civil szervezetekre egységesen vonatkozik. Így értelemszerűen pl. a Transzparency Internationálra is és a CEU -ra is és minden civil szerevődésre.

Tehát reklamációnak itt helye nincs, ezek demokratikus értékek, a tiltakozók azok akik rombolják a demokráciát.
süti beállítások módosítása