Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

"Tetszettek volna forradalmat csinálni"

2017. május 02. - Legyen SZAVA

... a jelenlegi választási szemlélet és a választási gondolkodás nem jó, nem szolgálja az ország érdekét. Az alapokat még a rendszerváltó Kerekasztalnál fektették le és hibásan. 

A terjedelmes internetes beszámolók mellett olvashatók voltak fanyalgó blog-elemzések is az Európa-párti tüntetésről, amit a Momentum Mozgalom szervezett. Ez a pesszimista stílus nem teljesen érthető egy gondolkodótól, és különösen nem érthető a Tölgyessy cikk után ("Momentum úgy viselkedik, mint egy nagy párt ... és hibáznak..."). Mi más várható egy új szerveződéstől? Milyen üzenetet kellett volna átvinniük, ha nem az "Európához tartozunk" üzenetet? Azt kínálja ez a fejlődő szervezet, amit tud: a tisztességet, és ez ma a legnagyobb érték lehet.

Sajnos, ezek a blogok és korábban Tölgyessy is - minden tiszteletünk mellett - tévednek, és nem megalapozott a fanyalgásuk, mert igenis új rendszerváltás kell, a régit elbaltázták. Elbaltázták a választási törvényt, amikor az volt a legfontosabb, hogy egy párt vigyen mindent. Sajnos, Sólyom professzornak, Lezsák Úrnak, Boros úrnak, Orbán Viktornak, Fodor Gábornak, Tölgyessynek és a maradék jóérzésű baloldalnak is elő kellene állniuk a farbával és kollektív önkritikát kellene gyakorolniuk, hogy a jelenlegi választási szemlélet és a választási gondolkodás nem jó, nem szolgálja a nemzet érdekét. Most hagyjuk a Fidesz által módosított választási törvényt, mert az már csak az elhibázott rendszerváltási szemlélet továbbgyűrűzése és a gátlástalanság uralma a józan ész felett. Az alapokat a Kerekasztalnál fektették le és hibásan. 

Az érthető, hogy a rendszerváltók féltek az oroszoktól, de ennyire? Nem néztek körbe egy kicsit a nagytudású urak a világban, illetve elég lett volna csak Európában? Nem az amerikai váltógazdaságot kellett volna átvenni, hanem a működő európai modelleket kis országokra szabva. A konszenzusos svájci modellt, vagy a koalíciós holland, belga vagy skandináv modellt. A jelenlegi szemlélet csak a "turáni átkot" erősíti, vagyis a győztes mindent visz és nem kell együttműködnie senkivel, csak széthúzni és elnyomni.

Az említett konszenzusos európai modellek az idézett nemzetek erősségét jelentik és ez az alapja a GDP-jük folyamatos fenntartásának is. Az európai demokrácia a minta, amit mindenki óhajt magának, de kevesen érik el. A működőképes államhoz szükséges és elégséges koalíció nem a gyengeség jele, hanem a kompromisszum-készség bizonyítéka. És ebben nem vagyunk túl jók. Amikor ezt Antall József szemére vetették, akkor mondta azt a híres mondatát, amit a címben idéztünk. Természetesen, nem sírjuk vissza az MDF kormány avitt dölyfösségét, de lássuk be, van ma Magyarországon egy jobboldali polgári réteg, dolgozó, gondolkodó és független emberek, elég sokan, akik kiábrándultak a Fidesz-uralomból. Ha valakik ezt a kiábrándult középosztályt megmozdítják, cselekvésre sarkallják a hétköznapjaikban, akkor ez már önmagában hőstett, egy mini forradalom. Ez a valódi szemléletváltás és nem az elhíresült "fülke-forradalom", amit a Fidesz kisajátított. 

Ami a lényeg: tessék támogatni ezeket a fiatalokat, mert bennük van a jövő reménysége. A mozgalom-jelleg a menő, ez mozdítja meg Franciaországot is és veszi el a teret az alattomosan terjeszkedő populizmustól. A Momentumban érhető tetten az az erő, ami esetleg ki tudja mozdítani a vidéket is a fásultságából és az energiákat egy változás felé tudja lökni. A választási törvény vissza-módosítása az elkövetkező fél évben nem reális, de a Momentum "vérfrissítő" népszavazás-kezdeményezése bizakodásra ad okot és természetesen a rendszerváltást újra kell élnünk, csak most - minő paradoxon - a rendszerváltóval szemben.

img_1293.JPG

Szemléletváltás kell, ha tetszik, új rendszerváltás, meg kell törni a hegemóniát, a váltógazdálkodást, hogy senki se nyerje túl magát.   

Legyen Szava ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr9512474901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 05:11:21

A Momentum egy fanatikus liberális párt. Az SZDSZ-hez képest annyi benne a pozitívum, hogy nem szidja éjjel-nappal a magyarokat. De alapvetően a Momentum ugyanazt a zsákutcát akarja folytatni, ami 1990-ben kezdődött.

Szavazóik lesznek, a ballib táborból.

leponex 2017.05.03. 08:13:14

@Legyen SZAVA: OK, legyen konszenzus.
EGY példát lécciléccci, miben tudnátok MOST egyetértésre jutna a mostani kormányzattal!
A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik ...

Netuddki. 2017.05.03. 08:25:04

Az antalljóska, csak ezért az 1 mondatáért megérdemelte volna, hogy vascsővel szájba vágják! Igen, kaptak egy lehetőséget, de elbaszták.

Mára már vak aki nem látja, hogy mi ennek a magyar politikai rendszernek a legnagyobb hibája. Ha egy tolvaj bűnöző magához tudja ragadni a hatalmat, akkor a hatalmát fel tudja használni arra, hogy gyakorlatilag elszámoltathatatlan legyen. Bármennyire is erkölcstelen, és köztörvényes bűnöket követ el.
Elszámoltathatóság kell, és a képviselők visszahívhatósága! A listás bejutást pedig rövid úton le kell építeni. Ez mindennek az alapja.

Legyen SZAVA 2017.05.03. 08:25:21

@leponex:
pl. 1. Engedjék át a hatalom korlátozó népszavazási kérdést.
2. Hagyják abba a kormányzati kommunikációt.
3. Dolgozzanak az ország érdekében.

Netuddki. 2017.05.03. 08:26:39

@Tibi !: Mellesleg, ha nem lenne listás bejutás, akkor megoldódna a HTM-ek szavazati joga is, Anélkül, hogy itt megint egymásra haragudnának határon innen és túl...

Kivlov 2017.05.03. 08:27:12

@Tibi !:
Erről van szó!
Antall egy besz*ri min.elnök volt, pont abban az időszakban, amikor egy kemény, "tökös" vezető kellett volna. Ehhez képest a mai napig istenítik a tagot.

Netuddki. 2017.05.03. 08:30:13

@Legyen SZAVA: Egy kormánynak nem kell reklámoznia, fényeznie magát, reklámokra közpénzt költeni. Főleg ha a reklámozással a hiányosságokat akarják elfedni és félrevezetni a magyar állampolgárokat. Amit a tolvajfidesz kormány művel, az tiltott párttámogatás, hűtlen kezelés, a közvélemény tudatos félrevezetése, ami büntetendő és a jogállamiság alapjait szünteti meg.

Netuddki. 2017.05.03. 08:34:55

@Kivlov: Sajnos én azt is láttam, hogy az antalljóska alatt hogyan lopják szét a magyar cégeket, élen a felszámolóbiztosokkal. Pár CÖF-ös kommancs is akkor szerezte a vagyonát. Az antalljóskáék közben a 2 háború közötti úri huncutság nosztalgiájával voltak elfoglalva.

Lődörgő Hollandi 2017.05.03. 08:42:19

Annak idején két pólusúnak tűnt a politika: az MSZMP utódpártja és az ellenzék. A váltógazdaság jó ötletnek tűnt, az MSZMP megőrizhette részlegesen a hatalmát, így biztosított volt a békés átmenet.

maroz 2017.05.03. 08:53:37

@Legyen SZAVA: Ki az az "ország" (név, cím, ilyesmik), és mi az érdeke?

Kivlov 2017.05.03. 08:54:01

@Tibi !:
egyrészt.
másrészt a nép is hülye volt. évekig hőbörgött a rendszerváltásért, utána meg az első adandó alkalommal visszaszavazta a hatalomba a korábbi vörös brigádot.

CM2131 2017.05.03. 09:13:50

Hát akkor most vigyázó szemeiteket Macedóniára vessétek ! Tényleg milyen fasza, ha a választáson győztes párt nem tud kormányozni, mert nincs meg hozzá az ereje. Már csak pont ez hiányzik nekünk is.
A dedós igazságosdi helyett sokkal fontosabb, hogy az alakuló kormánynak biztos többsége legyen és véghez tudja vinni az akaratát.
Mondom ezt akkor is ha esetleg legközelebb nem a nekem kedves oldal fog győzni.

Legyen SZAVA 2017.05.03. 09:20:58

@CM2131: És megy tovább a verkli és a rablás.

Épp erről szól ez a bejegyzés, hogy tessék átvenni a működő európai mintákat (nem a macedónt, mert annak nincs múltja). A konszenzus és kormányzóképesség nem zárja ki egymást, hanem épp az adja a kiegyensúlyozott erőt.

böször 2017.05.03. 09:21:29

Próbáljon mindenki magába szállni és nem önérdekből el- és lehazudni a múltat és jelent. Összegezzünk, kihaltak a saját jogon tekintélyes emberek/polgárok/ értelmiségiek, mint Hankiss Elemér vagy Kosáry Domokos, aki nem Gyurcsány miatt állt ki 2006-ban a Hősök terére emlékművet átadni, hanem a saját maga által megélt forradalom, a hősök és áldozatok iránti tisztelet és emlékezés által vezérelve. Az elhülyülés jele az is, hogy minden új vagy más politikai irányt, erőt és nézetet az SZDSZ-szel akarnak ellenfelei kompromittálni, úgy, hogy az SZDSZ szerepének megismerésére és kritikai értékelésére még kísérlet sem történt. Melyik SZDSZ-ről beszélnek? Solt Ottília, Beke Kata , Kis János, Magyar Bálint, Kuncze Gábor vagy tiszavirág életű utódai pártjáról? Lehet-e egyáltalán bármiféle koalícióról beszélni egy olyan politikai rezsimben, amelyben a "nagyobbik kormánypárt" tök komolyan azzal kampányol, hogy "csak a FIDESZ"?

Brix 2017.05.03. 09:23:50

Rendszerváltást csak úgy lehet csinálni, ha megbolygatjuk a gazdasági alapokat: fizessenek a gazdagok, azok, akik a rendszerváltás óta haszonélvezői a rendszernek....A rablóprivatizáció, a köztulajdon kisajátítása, állami /Eu-s szubvenciók, ingyenhitelek, túlárazott állami megrendelések, Áfa-csalás- mint a haveri " rablókapitalizmust " erősítették Magyarországon. Szabadság nem létezik tulajdon nélkül! A tulajdonhoz jutás lehetőségétől viszont megfosztották az átlagembert a rendszerváltás utáni kormányok. A Fidesz " földosztása" is csak a pártközeli zöldbárók további gazdagodását segítette, nem a vidéki átlagember előrejutását ...Mivel az eloszható állami tulajdon elfogyott, ezért nincs más mód igazságot tenni, mint jól megadóztatni a nagytőkés réteget!

Bikkfanfutyulo 2017.05.03. 09:24:31

@Kivlov: "...a nép is hülye volt. évekig hőbörgött a rendszerváltásért, utána meg az első adandó alkalommal visszaszavazta a hatalomba a korábbi vörös brigádot."
Hát azt a sok díszmagyaros, pöffeszkedő nagyparasztot látva nem is volt csoda, hogy sokan visszahőköltek.

R2D2 & C3PO 2017.05.03. 09:29:42

Ahhoz több idő kell. Lsd Mózes. Per pillanat bolyongunk a sivatagban. Korai, szerintem.
Bárcsak ne lenne igazam.

Kivlov 2017.05.03. 09:45:56

@Bikkfanfutyulo:
Ja. mikor rájött a nép, hogy a kapitalizmusban a sz*pás is gyakori, már rögtön nem tetszett neki...

Netuddki. 2017.05.03. 10:01:53

@Brix: Ez a "fizessenek a gazdagok" maszopos bullshit akar lenni?

Ugyanis, akik a többiek és a közvagyon kárára gazdagodtak meg, azok inkább fizessék vissza amit kiloptak a közösből! Méghogy adózzanak! Nooormááális a maszop?

nick papagiorgo 2017.05.03. 10:05:18

Asse tudjuk mit akarunk, már elnézést.

A Fidesz túl erős, változtassuk meg a választási rendszert!

No most, a választási rendszer "úgy jó ahogy van", mert elősegíti, hogy a győztesnek biztos többsége legyen a kormányzáshoz, és ne kelljen adott esetlen 2-3 másik törpepárttal összefognia, akik aztán zsarolhatják - láttunk már ilyet, ugye? :)

Más kérdés, hogy jelenleg a Fidesz a legerősebb, és ez neki kedvez. De ha az MSZP lenne a legerősebb, vagy a Jobbik, vagy bárki, akkor meg neki kedvezne.

Nem az megoldás, hogy mindenféle kibúvókat keresünk, hogy miért vesztettünk/fogunk veszteni. A baloldalnak pl. az a baja, hogy szétaprózta saját magát, és emiatt ha nem változtat, a büdös életben nem fog nyerni. Meg az a baja, hogy hiába károg, hogy itt négymillió szegény van - ha tényleg annyi lenne, akkor sokkal nagyobb lenne az ő táboruk, hát ők a "szegények pártja", nem? Hol van itt a kormányváltó hangulat, kéremszépen? Tudom, az Oktogonon, ott minden este "buli" van. De ezzel (a pártízezer bulizó bp-i fiatallal) a Fideszt nem fogja senki leváltani.

El kell menni vidékre is, bizony, és azoknak is elmondani, hogy mi a helyzet. Érdekes, hogy ezt pl. a Momentum hajlandó megtenni, a teljes baloldal meg sz*ik rá.

A Momentum csinálja jól, mert legalább tesz valamit azért, hogy rá szavazzanak, nem csak a sültgalambot várja. De ehhez nem a választási rendszert kell megreformálni, hanem a tömegeket mozgósítani. Ha megfelelő szavazót gyűjtesz, gyakorlatilag bármilyen választási rendszerben képes vagy győzni. Ez a titok, meg a siker kulcsa, nem a választási rendszeren való lamentálás :)

fidesz maszop dk egykutya 2017.05.03. 10:09:02

@CM2131: dehogy is! az a jó, hogy ha a kormány nem tudja véghezvinni az akaratát, legalább is amíg komcsi kormányok vannak. Most is az az akarata, hogy lopjon, csaljon, hazát áruljon, elveszítse a közpénz a közpénz jellegét, felvegyék a haverok a földekért a kezdeti EU támogatást miközben parlagfüvet termesztetenk, üres stadionok épüljenek, pénztáros lőrinc úgy gazdagodjon mint senki más a világon.

sakkosfx 2017.05.03. 10:15:17

Nem volt tapasztalatunk az átverésekkel mert a komcsik csak terrrorizáltak megmondták mit kell csinálni és az nem lehetett másképp! Na de a váltás után egyik ámulatból a másikba estünk, hogy lehet a nép vagyonát ellopni és megtudtuk! Azóta is szorgalmasan gyűjtik a minket illető pénzt saját számlájukon és csak bambán figyeljük! Mi a nép pedig nyomorgunk! És ilyen sok idő után sem vagyunk képesek egy Magyar érdekeket védő pártot alapítani!

Andy73 2017.05.03. 10:21:08

A bloggernek nyilván az lenne a választási rendszer, ha a kedvenc pártjára adott szavazatok többet érnének. Amíg minden szavazat ugyanannyit ér, és nem a kedvenc pártja kapja a legtöbb szavazatot, ezel nem nem tud kormányra kerülni, akkor rossz a rendszer.

fidesz maszop dk egykutya 2017.05.03. 10:24:37

@Andy73: bárcsak minden szavazat ugyan annyit érne komcsikám! De sajnos nem, legutóbb is az LMP-re szavazók szavazata 0,8-at ért, a fütyiszre szavazóké meg 1,2-t a komcsi "választási" rendszer miatt.

Andy73 2017.05.03. 10:27:47

"van ma Magyarországon egy jobboldali polgári réteg, dolgozó, gondolkodó és független emberek, elég sokan, akik kiábrándultak a Fidesz-uralomból. Ha valakik ezt a kiábrándult középosztályt megmozdítják, cselekvésre sarkallják a hétköznapjaikban, akkor ez már önmagában hőstett, egy mini forradalom."

Ha ez igaz, akkor nosza, szabad a pálya, tessék alakítani egy pártot, és indulni a következő választásokon. Akkor majd eldől, hogy igaz-e ez a duma. Szerintem nem. Minden felmérés azt mutatja, hogy a Fidesznek jó esélye van az újabb kétharmadra. Nincs kormányváltó hangulat, csak egy elenyésző, de annál hangosabb réteg körében.

Andy73 2017.05.03. 10:30:51

Be lehet vezetni a brit vagy amerikai választási rendszert is. Akkor a Fidesz nem kétharmaddal, hanem 9/10-del nyerne. Az nyilván igazságosabb lenne.

Szalay Miklós 2017.05.03. 11:05:26

Dehogy kell új rendszeváltás, csak egy épkézláb baloldal:

Szerintem a baloldal alapvetően önmagának köszönheti egyrészt azt, hogy elvesztette a hatalmat, másrészt meg azt is, hogy nem tudja visszaszerezni. A hatalom elvesztése kapcsán nem is csak a Gyurcsány féle beszédre gondolok, hanem arra is, hogy az azt megelőző nyolc évben sem sokat tett, jól „elvolt”.

Most pedig a fordulatot alapvetően két dolog akadályozza. Az egyik a baloldal megosztottsága, az, hogy képtelenek összeállni egy-két nagyobb párttá, ami valódi alternatívát jelentene. Nem egy koalíciószerű összefogásról beszélek tehát (már az se nagyon megy), mert az kevés, aki határozott vezetésre, biztonságra vágyik, az így nem fog rájuk szavazni. A valódi egyesüléshez pedig nagyon hiányzik egy-két meghatározó, karizmatikus figura, vezető, aki képes volna összehozni, összefogni a baloldalt. Mert Orbánról sok mindent el lehet mondani, de az nem lehet elvenni tőle, hogy megvan a karizmája és képes egységbe fogni az embereit.

A másik pedig az, hogy a baloldalnak meg kell tanulnia gyakorlatiasnak és határozottnak lenni – az emberek ugyanis mindenekelőtt biztonságra és jólétre vágynak: félnek, hogy a migránsok majd elárasztják az országot, aminek meg is volt (van) az esélye; és örülnek, ha kevesebb a villanyszámla, akkor is, ha ezzel az a hatalom célja, hogy megvegye őket. Ha az önkénytől csak a jólét és a biztonság feladásának kockáztatása árán lehetne megszabadulni, akkor nem kérdés, hogy az emberek hogyan választanak. (Apropó, tény, hogy a Fidesz megtett ezt-azt, hogy bebiztosítsa a hatalmát – de mindez nem volna elég, ha a baloldal nem úgy nézne ki, ahogy.)

És igen, mindkét ponthoz szükség van némi megalkuvásra: a baloldal ugyanis alapjában véve demokratikus, kevésbé zavarja az egység hiánya, szeret elvitázgatni, elegyeztetgetni egymással – ez azonban sem a szervezeti egyesülésnek sem a határozottságnak nem tesz jót. A másik meg a liberalizmus, a menekültkérés kezelése, hogy ugyanis el kell fogadni, hogy mindenkin nem lehet segíteni, főleg úgy, hogy meg kell hozzá szerezni, tartani a választók támogatását, és hogy igen, húzni kell egy vonalat, hogy ennyit tudunk tenni, és többet nem. (De ennyit igen.) Európaszerte láthatjuk, hova vezet az elvek túltolása, a határozatlanság: az emberek elbizonytalanodásához, elfordulásához, a szélsőségek felemelkedéséhez, a korábban elért eredmények széteséséhez.

Figyeljük meg, hogy nem az elvek feladásáról, elárulásáról beszélek, hanem arról, hogy a körülmények függvényében némileg rugalmasabban, gyakorlatiasabban álljunk hozzájuk. Ezáltal lesz módunk ugyanis a reálisan lehetséges mértékig érvényesíteni őket, nem elidegeníteni azokat, akik másképp látják a világot, mások a vágyaik és félelmeik, és akiknek a támogatására, jóváhagyására szükségünk van. És ami azt illeti, pont ezt tudnám javasolni a jobboldali érzelműeknek is: mérsékeltség, emberek, középút: ez a kulcsszó.

További okosságok:

egyvilag.hu

nick papagiorgo 2017.05.03. 11:11:43

@Szalay Miklós:
A baloldalnak egész egyszerűen nincsen programja, ugyanazokat a lózungokat mondogatták pl. május 1-én: fizessenek a gazdagok, meg a kisemberek védelmében erősítsük meg a szakszervezeteket.

Hát, semmi sem tud akkora csapást mérni Orbánra, mint egy jó erős szakszervezeti mozgalom :) Ezzel biztos nyernek. Az emberek tódulni fognak a szakszervezetekbe :)

Ravasz Figyelmeztetés 2017.05.03. 11:15:50

Antall Józseff híres bon mot-ja pont nem arról szólt, amiről a cikkíró szerint. Antall ezt a saját pártja radikálisabb oldalának mondta, amikor azok kevesellték a rendszerváltás eredményeit, a puhaságot, hogy nem söpörték ki teljesen minden volt kommunistát a hatalomból. Szóval szó nem volt itt semmiféle koalíciós-konszenzusos kormányzás védelméről, a kritizálóknak még Antall politikája is túl enyhe, túl kevés volt, ők leszámolni szerettek volna a volt kommunistákkal, ők mentek aztán el a Csurka-féle nemzeti radikális irányba,

chrisred 2017.05.03. 11:34:03

A rendszerváltó urak nem hibáztak, valójában nem akartak polgári demokráciát. Azt ki kellett volna pofozni belőlük.

Osz Apo 2017.05.03. 11:43:20

@Tibi !: "Az antalljóska, csak ezért az 1 mondatáért megérdemelte volna, hogy vascsővel szájba vágják!" Hat, a fia osszehozasa helyett is mehetet volna moziba inkabb. :)

nógrády 2017.05.03. 11:52:18

Azt az egyet kellett volna kihasználni ! Nem épült ki a demokrácia (az emberek 60%-a szavaz!? ), a jogállam egy mesés illúzió, a tolvaj korruptok biztonságban vannak...Mindkét oldal nagyot lustálkodott és hibázott ebben ! Pl. Hornék sem csináltak egy normális pártfinanszírozási, média, ...stb. törvényt és alkotmányt sem. Egy ilyen székházügy után, más országban örökre kirekesztődtek volna a politikából az érintettek ! Még nagyobb az eltérés a jogi normák és tények között mint a Kádár rendszerben !

metax 2017.05.03. 12:22:54

Igazad van, új rendszerváltás kell, de te mégis nagyon el vagy tévedve, posztoló.

"Most hagyjuk a Fidesz által módosított választási törvényt, mert az már csak az elhibázott rendszerváltási szemlélet továbbgyűrűzése..."

Nettó hazugság. Fingod sincs a valóságról. Ez a 2010 előtti és a 2010 óta tartó állapotok szánalmas és gyalázatos összemosása, amiben sajnos a Momentum is partner. Te egyenlőségjelet teszel a Magyar Köztársaság kormányai és az orbáni Magyarország kormánynak álcázott bűnszövetkezete között.

A 2010-es választás után gyakorlatilag rendszerváltás ment végbe Magyarországon egy csapat hatalomittas, körmönfont gazember "jóvoltából". Orbán "több, mint kormányváltás, kevesebb, mint rendszerváltás"-nak tüntette föl ami az országra várt 7 éve, de valójában mégis csak egy új rendszernek tekinthetjük azt, amiben jelenleg élünk.

Ez az áljogállami kirakatdemokratikus rendszer már csak halványan emlékeztet a 2010 előtti Köztársaságra, de valójában új formula. Látszatra minden ugyanúgy van: van többpártrendszer, van Országgyűlés, van AB, van ombdsman, stb., elvileg ugyanúgy működik a 2010 előtti intézményrendszer, de ezek helyét, szerepét rég a maga érdekeire szabta át a hatalom. Domesztikálta a teljes hazai intézményrendszert, megszüntetett minden hatalmi autonóm ellenpólust. Ezekért senki más nem okolható, csak Orbán és bandája.
"
Most hagyjuk a Fidesz által módosított választási törvényt, ..."

Ne hagyjuk! Ezzel simán felmentést adsz köztörvényes bűnözőknek, akik alkotmányos merényletet követtek el , mikor 2012 január elsején életbe léptették az egypárti Alaptörvényt és vele az új választási tv.-t. Ez mindennek az alfája és omegája. Ez alkotmányos puccs: Orbánék látszatdemokratikus és látszatalkotmányos módon követtek el merényletet a jogállamiság ellen. Ennek minden terhét és következményét nyögjük ma is.

Nem tehetsz egyenlőségjelet a rendszerváltás után kialakult és 2010-ig tartó - amúgy ezer sebből vérző, de mégis úgy-ahogy demokráciának tekinthető - rendszer, és a 2010 után a NER égisze alatt működő, a 20. századi bolsevik és fasiszta diktatúrákra hajazó orbáni berendezkedés között. Mert különben iszonyú butaságról teszel tanúbizonyságot. Nem veheted félvállra az orbáni állapotokat, egyszersmind hazug módon simán a 2010 előtti alkotmányos berendezkedés egyenes következményként tekinteni rájuk.

De hát mit is lehet várni egy olyan párttól, amely kimondta, hogy "ügyek mentén" kíván politizálni, és ha úgy adódik, szívesen szavaz együtt Orbánnal a következő Országgyűlésben, már ha jövőre bejut oda. Úgy látszik, a Momentumnak fontosabb a BKV, mint az AB jogkörének visszaállítása, az igazságos közteherviselés kialakítása, mint Polt Péter eltakarítása, a fideszes bűnözők bíróság elé való állítása.

Előbbi dolgok persze nagyon fontosak, sok minden égető kérdéssel együtt, úgy mint az egészségügy vagy a közoktatás közoktatás katasztrofális helyzete.

Békeidőben. Mert most perpillanat az orbáni rendszer eltüntetése, a demokrácia és a jogállam visszaállítása a legfontosabb feladat. Enélkül nincs előrelépés. Fel kellene már végre fogni. A Momentum lesz ebben partner?

fidesz maszop dk egykutya 2017.05.03. 12:24:01

@Andy73: az unortodox komcsi számolás miatt, tudod aminek része az is, hogy 30% az 66% ;)

Jakab.gipsz 2017.05.03. 12:42:17

Ezeknek az NOlimpia gyíkos Momentumosoknak sarkban van a helyük kukoricára térdepelve, semmi keresni valójuk a parlamentben.
Persze annak az agytrösztnek is, sarokban van a helye aki ezeket a gyerekeket, egy életre kompromittálta, hölgyeim és uraim irány a verseny-szféra ott járjon a szájatok, sötétébe bujkáló gazemberek.

Jó akkor csináljunk tudomány-filozófiai forradalmat, hacsak ennyi kell, ezen könnyedén segíthetünk.

nick papagiorgo 2017.05.03. 13:08:38

@fidesz maszop dk egykutya:
nade ez nem unortodox komcsi számolás, hanem sima százalékszámítás, ugyanúgy, ahogy azt az általános iskolában tanítják :)

Van 100 választó, ebből 10 megy el szavazni (mert a többit nem érdekli stb). Ebből 7 ugyanúgy szavaz, 3 meg máshogy. Ennek az lesz a következménye, hogy a 7 ember által megszavazott párt irányítja az országot, méghozzá 70 %-os többséggel, még akkor is, ha ez az összes szavazónak csupáncsak 7 %-a.

Hogyan kellene lennie?
Vegyük figyelembe a nem szavazókat is? Ebben az esetben mondjuk azt, hogy Magyarországnak nem lesz kormánya (anarchia lesz), mert a T. szavazók lusták voltak elmenni?
Vagy osszuk fel a nemszavazókat valami logika alapján (biztos erre vagy arra szavazott volna)?
Vagy hogy?

nick papagiorgo 2017.05.03. 13:13:12

@metax:
" a 20. századi bolsevik és fasiszta diktatúrákra hajazó orbáni berendezkedés "

Hányadikosnak teccik lenni, hetedikesnek? Huszadik századot még nem tanultátok töriből?
Vagy esetleg téged is belelőttek a Dunába, elvittek munkatárborba, kitelepítettek a Hortobágyra, államosították a vagyonodat/boltodat/gyáradat, beköltöztettek a házba egy másik családot, stb.

Aki nem tudja mi a bolsevik meg a fasiszta diktatúra, talán ne beszéljen róla :)
Az, hogy itt pofázhatsz ilyen hülyeségeket, a legékesebb bizonyítéka annak, hogy semmilyen diktatúra nincsen :)

fidesz maszop dk egykutya 2017.05.03. 16:37:04

@nick papagiorgo: nem, ez nem sima százalékszámítás, ez az unortodox komcsi százalékszámítás, amit neked tanítottak, ezért gondolod simának.
De bizony a sima % számításnál a 30% az pont 30%.
2142142 és 1017550 szavazat között 4918934 összes szavazónál nincs 55% különbség hanem csak 14%...

"Elvtárs" mellesleg senki sem beszélt a nem szavazókról. Az MSZMP-KISZ pártod a tényleges szavazók 30%-át számolja 66%-nak, és akkor is annak számolná, ha az összes jogosult elmenne szavazni. Próbálkozz máshogy a tereléssel.

Ha az összes szavazásra jogosultat kellett volna számolniuk, akkor a ~20%-ot kellett volna 66%-ra konvertálni, nem 30%-ot :)

Úgy kellene lennie, hogy annyi %-ot kap az adott párt, amennyi % szavazat rá érkezett, és nem a 3x-osa, vagy a félszerese ;)

És igen, erre még jöhetne extrának az hogy a nem szavazókat is figyelembe kell venni, az lenne a legjobb.

Magyarországnak most sincs kormánya, csak egy rakás szarkupac amik lopják a közpénzt, és az EU-s pénzt, meg elkúrnak mindent amit lehet. A kormány nélküliség jobb lenne, mert akkor nem tudnának lopni, más különbség meg nem lenne.
süti beállítások módosítása