Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

Paks is csak egy orosz baksis?

Paks 2 miatt adósrabszolgák leszünk, de legalább lesz áram. Dupla áron...

2017. március 07. - Legyen SZAVA

 

Szeretné, ha 10 milliárd euró adóssága lenne az országunknak az oroszok felé? Egyetért azzal, hogy a piaci ár kétszereséért termeljük majd az áramot? Szeretne azért több adót fizetni, hogy kevesebbet fizessen az áramért mint amennyibe kerül az előállítása? És szeretné, hogy mindezt a háta mögött, a közvélemény kizárásával intézzék?

A soha meg nem térülő PAKS 2. kapcsán a környezeti terhelés és a csillagászati bekerülési összeg mellett van még egy zavaró dolog: a titkolózás. A demokrácia alapja, hogy minden állami tevékenységnek elszámoltathatónak kell lennie. Az egyetlen titkosítható téma - a szűk törvényi keretekben dolgozó - titkosszolgálati információk lehetnek, melynek nyilvánosságra hozatala a lakosság biztonságát veszélyeztetné, de azok is a közvetlen veszély elhárítása után nyilvánosságra kell, hogy kerüljenek. Ez a titkolózás egyáltalán nem demokratikus és ismét a jelenlegi vezetés pártállami szocializációjából ered. Az ügynöklistákon túl számtalan ilyen fölösleges bujkáló üzemmód létezik (pl. Paksi balesetek, állami költések, Seuso kincs, Tao pénzek, stb) pedig az állampolgárok pénzéről van szó. Ezen a berögződésen is változtatni kell.

Miért titkosítja a kormány az elkövetkező 25 év legfontosabb és legnagyobb állami beruházását? Miért nem lehet belelátni az orosz megállapodás pénzügyi részleteibe? A kölcsönt a magyar lakosság tulajdonában álló beruházásból és a költségvetésből fogja visszafizetni Magyarország. Reálisnak tekinthető-e az, ha a hitelfelvevő nem ismeri a saját kötelezettség vállalásának a részleteit? Ki venne fel mondjuk akár egy sima lakáshitelt is anélkül, hogy ne ismerné meg a visszafizetés feltételeit. Jelen esetben a kötelezettség vállaló a magyar állam, amely ugye polgárainak a közössége. A miniszterek - élükön a miniszterelnökkel - csak képviselik az érdekeinket, nem ők lesznek személy szerint a visszafizetők. Ez olyan, mintha egy cég igazgatója felvenne egy hitelt, de a tulajdonosoknak nem engedne betekintést, hogy mire is kötelezte el a közös vállalkozásukat. Biztosan nem állítható, de a titkosítás miatt erősen feltételezhető, hogy van benne (vagy mellette) valamilyen megállapodás, vagy olyan feltétel, amelyik az egyik fél számára különösen előnyös és ezért nem hozzák nyilvánosságra. Attól tartunk (a titkosítás miatt), hogy Magyarország számára nem túl előnyös. Esetleg előnyös valamelyik aláírója számára, személyesen? A Európai Bizottság mostani döntése azt mondta, ki hogy ez a beruházás soha nem fog megtérülni és jelentős piactorzító hatása lesz az energiapiacon. Ezek erős szavak és legalább elgondolkodásra késztethetnék a minisztereket ahelyett, hogy ezerrel nyomják a végrehajtást. Ha igaz az az állítás, hogy a korrupció beépült a jelenlegi politikai rendszerbe, akkor joggal feltételezhetjük, hogy a paksi szerződés kapcsán valakik baksist kaptak vagy jelentős baksisra számítanak az építés során.  

Azt tudni kell, hogy ez ellen a döntés ellen még az év során pert lehet indítani az Európai Unió Bíróságánál. Ausztria valószínűleg nem hagyja annyiban, hogy a szomszédjába ismét egy orosz reaktor települjön.

Ami minket és gyerekeinket érint, az a Paks 2. hosszútávú következménye. Magyarországnak szó nélkül együtt kell élnie ezzel a sorssal? Mi nem azt állítjuk, hogy nem kell atomenergia Magyarországon. Hanem, hogy egy demokráciában egy ilyen kaliberű döntést meg kell előznie egy társadalmi vitának, meg kell kérdezni az állampolgárokat népszavazás formájában, valódi kérdésfeltevéssel. A SZAVA programjában a népszavazások kiírása egy természetes folyamat a svájci modell szerint. A nép a helyi és az országos népszavazásokon gyakorolja a demokratikus hatalmát, és nem csak 4 évente a választásokon. Az általunk bevezetendő rendszerben nem is lenne kérdés, hogy a költségvetést ilyen mértékben megterhelő döntéshez kötelező referendumot tartani. Nem is kell aláírást gyűjteni ehhez, hanem nálunk egy automatizmusként működne a dolog. A magyar népszavazási törvény sajnos több sebből vérzik és itt nem csak a részvételi küszöb magas szintjére gondolunk, hanem már a kezdeményezés és aláírás gyűjtés rendkívül körülményes módjára is.

Na ezen kell változtatni, legyen SZAVA !      

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr8912319827
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása