Legyen SZAVA !

Legyen SZAVA !

A rendszerváltás megkezdődött, a Karmelita-kolostor építését akár abba is hagyhatják.

2017. április 06. - Legyen SZAVA

Történelmi nap ez a mai: A momentum Mozgalom találó kérdésfeltevésével és a CEU tüntetésekkel a rendszerváltás megkezdődött. Ez utóbbival elszámolták magukat a fiúk, míg a népszavazási kérdés - bár nem a momentum sajátja - de fantasztikusan találóan lett megfogalmazva és a Fidesz elevenébe vág. Röviden: egyetért-e azzal, hogy a miniszterelnök két ciklus után távozzon. Ezt a kérdést nem lehet elkaszálni, nem ütközik a népszavazási törvénybe, a Választási Bizottság és a Kúria nem tud fogás találni rajta (jogszerűen), tehát népszavazásra kell engednie. Így vagy úgy, de a Fidesz bebetonozottnak hitt pozíciója megmozdul. Ha nem engedik szavazásra, az rizikós, mert a CEU miatt utcán lévő nép folytatja a tüntetést és az eldurvulhat.

Ha szavazásra engedik, akkor már az aláírás is összejön és az már az eredménytől függetlenül győzelem a NER-t kritizálók és ellenzők szempontjából. Ekkor már megrendül Orbán érinthetetlennek hitt nimbusza.

Ha bekeményít és az Putyini-Erdogáni recept szerint elnöki hatalmat vezet be (jogszerűen nálunk ma nem tud), akkor meg az EU-ból leszünk kiebrudalva és leáll a pénzfolyam, ami az oligarcha rendszer fenntartója, tehát elemeire hullik a kártyavár.

Ha elnök lesz, ott van a Sándor-palota, Áder vélhetően készséggel átadja. Ha meg a népszavazási kérdés sikeres lesz, akkor meg nem indulhat újra a választáson (az amerikai rendszer szerint), Lázárral pedig egy tisztes eredményt el lehet érni, de nem lesz földcsuszamlás, meg kétharmad. A Karmelita-kolostor fölöslegessé válik.

Mindenesetre, ez a nap a demokráciának (hosszú távon) jót fog tenni, bármilyen is a kifejlet, mert a Fidesz visszaszorul 25% alá és koalíciót kell alakítania, kompromisszumot kell kötnie, konszenzusra kell törekednie. Bízzunk a Fidesz józan ítélőképességében, hogy ezt belátja és nem fog vér folyni.

Legyen Szava !   

 keresztapa-33920_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenszava.blog.hu/api/trackback/id/tr4612404763

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Momemtum kérdéses 2017.04.06. 16:33:09

A pártok kora lejárt. Az emberek aláírásaikkal nem a Momentomot támogatták, hanem egy túlnőtt párthatalom ellen lázadtak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 05:54:20

Ha nem jogszerű az elnöki hatalom az EU-ban, hogyan lehet, hogy Franciaországot és Ciprust még nem zárták ki az EU-ból?

miva? 2017.04.06. 11:08:20

@MaxVal BircaMan HJCD: jogszerűen nem tud úgy elnöki hatalmat bevezetni, ahogy Erdogan sem tudott. Máshogy meg nem tűri a nemzetközi politika. Ha szövegértelmezési gyakorlatokra van szûkséged, és marad időd a minden blogon szerecsenmosdatás mellett, fordulj hozzám bizalommal! Bár tudjuk ki vagy, és a bukás után sok jót nem remélhetsz, azért üdvös dolog képezni magad.

Amorphis 2017.04.06. 11:14:41

Alaptörvény:

(3) Nem lehet országos népszavazást tartani

a) az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről;

b) a központi költségvetésről, a központi költségvetés végrehajtásáról, központi adónemről, illetékről, járulékról, vámról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvény tartalmáról;

c) az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvények tartalmáról;

d) nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről;

e) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről;

f) az Országgyűlés feloszlásáról;

g) képviselő-testület feloszlatásáról;

h) hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetéséről, valamint megelőző védelmi helyzet kihirdetéséről és meghosszabbításáról;

i) katonai műveletekben való részvétellel kapcsolatos kérdésről;

j) közkegyelem gyakorlásáról.

Az e) pont alapján simán elkaszálható ez a kérdés, mivel a miniszterelnököt az Országgyűlés választja. A Momentumnak úgy látszik ez az egyetlen módszere, hogy a felszínen maradjon, népszavazásokat próbál kiíratni...

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2017.04.06. 11:37:05

Orbán Viktor, aki a magyar történelem legnagyobb korrmányfője Szécsényi után, 2018-ban akár két és fél harmaddal is meg fogja nyerni a választást.
Ezek után a liberálisoknak, a Soros csicskáknak befellegzett, jönnek az újabb törvények, hogy most már nemcsak az isklakaput zárja rájuk a kormány, hanem a börtön ajtót. Megérdemlik.

A civilekre eljön a végső leszámolás, hiszen ezeket mind külföldi ügynökök és háttérhatalmak mozgatják.
A norvégokat Orbán Viktor kirúgatja majd z EU-ból, aztán mehetnek álcivilkedni Szíriába. Vagy ahova akarnak.
A GDP-t hazai kézbe kell venni, minden olyan céget államosítani kell, amelyek kiviszik a profitot az országból. Az országunkba ma is 1 millió muzulmán jött volna be hogy elvegye tölünk a mi jólétünket, a jövő sikereink tekintetében fel kell készülni, hogy nyugatról viszont 10 milliók akarnak hozzánk jönni a gazdasági jólétük felemelkedése végett. Valójában őket is fel kell majd tartóztatnunk kerítéssel vagy fegyverrel.

Ezek után minden ostoba álnihilsta liberális megértheti, hogy miért lesz Orbán Viktornak olyan örök népszerüsége a magyar emberek körében, hogy ezen a magyar földön soha többé senki mást nem fog a maygar nép a kormányzójának megválasztani.

Legyen SZAVA 2017.04.06. 11:39:49

@Amorphis: Egy másik konkrét törvényre vonatkozik a népszavazási kérdés feltevése és ezért precíz.

paragrafus 2017.04.06. 11:48:35

Szerintem nincs ember az országban, aki nálam jobban szeretné, hogy Orbán soha többet ne kerülhessen a hatalomnak még csak a közelében sem. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy ha esetlegesen (tegyük fel!) lenne egy sikeres népszavazás abból, hogy két ciklusnál többet ne lehessen senki sem miniszterelnök és ez törvényi, nota bene alkotmányos normára is emelkedne, az akkor sem akadályozná meg azt, hogy Orbán Viktor újból miniszterelnök lehessen. Ugyanis - szigorúan alkotmányjogi keretek között - egy ilyen népszavazásból eredő norma nem lehet visszamenőleges hatályú. Következésképp onnantól lehet érvényesíteni, amikortól hatályba lép. Tehát ettől kezdve (ha lesz ilyen norma) jogelvileg Orbán Viktor még kétszer lehetne miniszterelnök. A korábbi mandátumok a visszamenőleges hatály tilalma miatt nem számítanának. Azért ezt illene figyelembe venni

Moin Moin 2017.04.06. 11:51:25

De drága LenyegSzava!

A Momentum - valóban nem eredeti, nem saját kútfőből származó: elhetozona.blog.hu/2014/02/05/ket_ciklus - népszavazási kezdeményezése a maximum két ciklusról egy alkotmányjogi szempontból végiggondolatlan, a népszavazásról szóló törvényben szereplő időbeni tényezőkkel nem számoló blöff.

Írom, miért.
1.) Már maga a kérdésfelvetés népszavazásra bocsáthatósága is megkérdőjelezhető (ahogy azt itt fentebb már Amorphis kolléga leírta - de más okkal is), ill. a népszavazásra bocsáthatóság jogerős eldöntéséig akár több hónapi s eltelhet. Aztán jön az aláírás-gyűjtés, majd (ha az sikeres), a hitelesítés. Újabb hónapok. Ha minden O.K. és senki-semmi nem tesz keresztbe, akkor a népszavazás kiírásáig is hónapok telhetnek el... És ha sikeres és eredményes a népszavazás (ami azért a fennálló sikerességi és érvénességi küszöbök esetében egyáltalán nem biztos, sőt!), akkor 180 napja van az országgyűlésnek a törvény meghozatalára. De még ha meg is van a törvény, pl. formai okokkal a köztársasági elnök visszaküldheti a parlamentnek - ami ugyan érdemben nem változtathat a törvényen magán (hiszen a népszavazás eredményeként hozott törvény tartalmi része nem korrigáltatható), ám újabb heteket jelenthet... és már akkor réges-rég benne vagyunk a 2018-as választásban, valószínű, hogy az már el is múlt és megválasztotta az új országgyűlés a Zorbánt... (Vagy: Gyurcsányt - mert ugye, ellene is szólna a törvény...) Ennyit tehát az időbeniségről.

2.) Ami egy esetleges ilyen törvény önmagában vett valódi hatalommonopolizálhatóság-ellenes hatékonyságát illeti, ez is kérdéses, mivel a népszavazással meghozott törvény érvényessége mindössze 3 év. Utána az országgyűlés simán kidobhatja a kukába. Így - még ha sikerülne is 2018-ban meggátolni ezzel Orbán újabb ciklusát, amit a fentiek alapján persze nemigen lehet remélni - három évvel később zeneszóval vonulhatna be ismét miniszterelnökként a parlamentbe; addig meg lenen egy magyar Beata Szydło, Orbán meg elKaczyńskiskodna addig a háttérből, de mindent uralva! (Bár az USA-ban, azaz egy világhatalomnál, ahonnan az 1951-es alkotmány-kiegészítés nyomán ez a kétciklusos ötlet származik, elképzelhetetlen egy stróman-elnök - de egy kishatalom esetében ez belefér, nem okoz különösebb működési és bizalmi zavart.)

3.) Annak sincs akadálya - a posztban leírottakkal ellentétben -, hogy egy alaptörvény-módosítással elnöki rendszer jöjjön létre, kiherélve ezzel a csupán a miniszterelnöki posztra vonatkozó tiltást. (éppen ezért született az a javaslat a kommentem elején belinkelt Élhető Zóna-projektben, hogy az első három közjogi méltóság mindegyikére vonatkozzon a kétciklusosság, úgy is, hogy az egy-egy poszton eltöltött ciklusok száma összeadódjon.) Így Orbán (vagy Gyurcsány) akár még növelhetné is a hatalmát, hiszen az alaptörvény-módosítás minden további nélkül adhatna az új köztársasági elnöki posztnak többletjogosítványokat. Ehhez nem lenne szükség a törökhöz hasonló népszavazásos megerősítésre sem a magyar alaptörvény értelmében.

...Összefoglalva: ez egy végig nem gondolt ötlet, amely nem érheti el a deklarált célját, viszont alkalmas arra, hogy azokat, akik ezzel előálltak, "inkompetens hülyéknek" mutassa be. Ez semmiképp sem segíti azt, hogy egy valódi politikai versenyben sikerüljön leváltani Orbánt és rezsimjét.

paragrafus 2017.04.06. 11:53:51

@Amorphis:
Nem értek egyet.
1. Erről - alkotmányjogilag - lehetne népszavazást tartani. Legfeljebb értelme nem sok lenne.
2. Az alaptörvény nem hivatkozási alap. Ugyanis az alaptörvény alkotmányjogi szempontból nem létezik, mivel az alaptörvény KÖZJOGI ÉRTELEMBEN alkotmányellenes. És az Alkotmánybíróság - amikor még szakmai alapon működött) több határozatában is kimondta, hogy a közjogilag alkotmányellenes norma a hatálybalépésére visszamenőleges hatállyal semmis.
(Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy közel harminc oldalon részletesen kifejtve, én már kezdeményeztem az alaptörvény közjogi alkotmányellenességének a megállapítását és kimondását)

paragrafus 2017.04.06. 11:57:19

@Amorphis:
...."Az e) pont alapján simán elkaszálható ez a kérdés, mivel a miniszterelnököt az Országgyűlés választja"...

Azért is nem értek egyet ezzel a megállapítással, mert a népszavazási kezdeményezés nem arra irányul, hogy ezen szabályozást megváltoztassa. Ugyanis ezen népszavazás után - ha esetlegesen - sikeres lenne, akkor is, továbbra is az Országgyűlés választaná meg a kormányfőt. A népszavazás nem akarja az Országgyűlés ezen jogát elvonni.
Legfeljebb egy (a jövőre vonatkozó) korlátozó kiegészítést akar hozzá tenni, az eredeti feltétel fennmaradása mellett.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 12:00:46

@miva?:

De tud. Kétharmados szavazással alkotmánymódosítás és kész.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 12:02:05

@paragrafus:

A kormányfői mandátum korlátozása nagyon szokatlan dolog, ilyen pl. egyetlen EU-tagállamban se létezik.

paragrafus 2017.04.06. 12:02:11

Csak elméletileg: ez a népszavazási kezdeményezés - ugyancsak szigorúan jogilag - a Gyurcsány ellen nem lenne alkalmazható. Ugyanis a Gyurcsány - bár kétségtelen, két ciklusban is volt kormányfő, a két ciklus egyikét sem töltötte ki teljes egészében.
Márpedig a népszavazásra feltett kérdés a magyar nyelv szabályai alapján arról szól(na), hogy olyan személy ne lehessen újra kormányfő, aki két (teljes) ciklust már kitöltött. Gyurcsány egy ciklust sem töltött ki.
Ezen felül rá is vonatkozna a visszamenőleges hatály tilalma, amit 2017.04.06. 11:48:35-kor írt kommentemben már kifejtettem.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 12:02:48

@paragrafus:

"az alaptörvény KÖZJOGI ÉRTELEMBEN alkotmányellenes"

Konkrétan leírnád ezt?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 12:04:11

@paragrafus:

Ez sem igaz. Simán lehetne olyan szabály, hogy aki már betöltötte x pozíciót, az többé nem lehet. Ez nem visszamenőleges intézkedés.

paragrafus 2017.04.06. 12:06:39

@MaxVal BircaMan HJCD:
Más blogokon, fórumokon már több alkalommal is részletesen kifejtettem, de eddig egyik alkalommal sem értetted meg. Egyszerűen értelmetlennek tartom, hogy most sokadszorra is leírjam, mert most sem fogod tudni megérteni.
Ehhez neked némi alkotmányjogi értelemre lene szükséged, de eddig bizonyítottad már, hogy nagy ívben lövésed sincs hozzá. Szóval értelmetlen lenne újból veled szemvednem.

hidroponi 2017.04.06. 12:07:07

ha el is fogadnak a momentom kerdeset a 2 ciklusos mini elnokrol, akkor sem lenne visszahato ereje..

Tiszteltetem Brüsszelet 2017.04.06. 12:14:25

Ha érvényes lenne a népszavazás ami nem lesz érvényes, ha a fidesz nem akarja, és elfogadnák ogy max. 2 ciklus legyen, akkor már csak 2 ciklust kormányozhatna Orbán a jövőben, a fidesz meg akármennyit.

RHalacska 2017.04.06. 12:15:49

@Ballib Cenzúrázók Réme 26: Drága műveletlen barátom: 1. Szécsényi az kisbetű, (szécsényi) mert valami olyat jelöl ami Szécsényből származik. Széchenyi István akire te gondolsz mikor is volt államfő?

2017.04.06. 12:24:58

@hidroponi: És? Nem kell visszamenőlegesen, csak mostantól. Én azt sem bánom, ha még 8 évig sanyargat, csak legyen valami jövőképem, hogy még az életemben megélhetem a bukását!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 12:28:28

@paragrafus:

Olvastam: alkotmányjogi nonszensz, semmi más nem volt a szövegben. Remélem, azóta van valami új.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 12:29:04

@abcd1234:

Miért akarod, hogy a többség akarat ne érvényesüljön?

d.j 2017.04.06. 12:35:13

A birkák és balfékek sosem pihennek és állandóan nevetség tárgyává teszik magukat. Annyira idióták, hogy már olvasni is kínos őket :) Sok sikert a momentumnak, mindenben támogatom őket, hogy ezt a rohadék maffiát eltávolítsák a kormányból.

fda 2017.04.06. 12:42:07

"de fantasztikusan találóan lett megfogalmazva és a Fidesz elevenébe vág. Röviden: egyetért-e azzal, hogy a miniszterelnök két ciklus után távozzon"

Ez miért fantasztikus? Ez egy gagyi, átlátszó, két személy ellen szóló politikai kérdés.
Szakmailag mi indokolhatná, hogy akit kétszer is megválasztottak, azt ne lehessen harmadszorra megválasztani? Aki bevált, mindenképp állítsuk félre, csak mert a Momentum nevű akárkik meg akarják lovagolni valakinek a valakivel szemben táplált ellenséges érzéseit?

Ha nem a semmirevaló liberális és/vagy baloldali senkiket választja meg az ország (senkik, mert semmi jót nem tettek le az asztalra), miért ne lehetne az a kormányfő, aki arra eddig is bevált, és a nép akarata szerint megválasztják pártját/őt magát?

Igen, nagyon sok fura dolga van a jelenlegi kormányzatnak, amivel sokan nem értenek egyet. Ez igaz. De ha már konkrétan Orbánról beszélünk, akkor elég vicces lenne épp őt rendszerváltásból kioktatni. Szidni is lehet az elveit, Európában is sokan szidják, aztán 1-2 év csúszással követik - lásd migránsügy.

RHalacska 2017.04.06. 12:45:58

@bbalintus: Tudom én, hogy egy troll, de nem tudtam megállni, hogy a műveletlenségét ne írjam meg. Az ő műveletlen fajtája tartja fenn ezt a hányadék rendszert, mert így neki nem kell gondolkodnia.

RHalacska 2017.04.06. 12:47:55

@MaxVal BircaMan HJCD: Ja mert ilyen hányadék kormányfője még egyetlen európai országnak sem volt

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.06. 12:54:59

Még pár ilyen akció, és a zemberek rájönnek, hogy melyik az az egyetlen vállalható erő (mert a Jobbik vállalhatatlan), amelyik valóban le akarja váltani és el akarja számoltatni Mao Csútungot és népi zenekarát. Lesz esély, hogy az a több milliónyi eddig közönyös, vagy bizonytalan szavazó végre valami értelmes és reményteljes szervezetre adhassa le a voksát.
Ha ez bekövetkezik, akkor tényleg lesz rendszerváltás és visszatérhet a demokrácia. :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 13:03:26

@RHalacska:

A nép őt akarja. Az, hogy neked hányadék az nem számít, a többségnek a te jelöltöd a hányadék.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 13:04:04

@Frady Endre:

A bizonytalan szavazók számára a legkisebb rossz Orbán.

RHalacska 2017.04.06. 13:19:45

@MaxVal BircaMan HJCD: Nem a nép, a birkák akarják. Nekem nincs jelöltöm, mert minden mostani politikust el kellene zavarni, miután visszafizették amit loptak. neked meg a bért, amit a kommentjeidért kapsz.

paragrafus 2017.04.06. 13:21:00

@MaxVal BircaMan HJCD:
DE! Ez pontosan visszamenőleges hatályú szabályozás.

konrada 2017.04.06. 13:24:41

@RHalacska:
Nem a hányadékságát kisebbítem, csak az ismereteidet tágítanám: de volt! ...és nem is kell messze menni ahhoz: pl. a csillárlizingelős...

paragrafus 2017.04.06. 13:25:15

@MaxVal BircaMan HJCD:
"az alaptörvény KÖZJOGI ÉRTELEMBEN alkotmányellenes"
Konkrétan leírnád ezt?
Olvastam: alkotmányjogi nonszensz, semmi más nem volt a szövegben. Remélem, azóta van valami új.

1. Ha olvastad volna, akkor nem kérdeztél rá volna ismét.
2. Ha szerinted alkotmányjogi nonszensz, akkor érdemi jogi, alkotmányjogi érvekkel cáfoltad volna, ellenérveket fogalmaztál volna meg. De csak annyit tettél, hogy egyoldalú kinyilatkozatásokat tettél.
Amit én korábban kifejtettem, az attól még nem lesz alkotmányjogi nonszensz, hogy te azt csak úgy kijelented anélkül, hogy ezt bármivel is alátámasztottad volna.

legális 2017.04.06. 13:28:17

Szegény Merkelt a Momentum is húzza. Az azért elég gyenge érv lenne, hogy Viktort nem lehet újraválasztani, mert a Muttit meg lehet.

Segna 2017.04.06. 13:28:47

@MaxVal BircaMan HJCD: fúúúú érzékeny a téma, ha az egyik fő trollnok siet elsőként kommentelni!
;-))
remélem aranyeret kapsz az erőlködéstől végre...
Én már szégyellném magam a helyedben, de ebben az országban tényleg mindenre van kapható ember

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 13:30:18

@paragrafus:

Nem, nem az.

Arról szól: logikád alapján, ha holnaptól felemlenik a KE-i tisztség korhatárát 45 évre a jelenlegi 35 helyett, ez még 10 évig nem lép életbe, hogy ne érintsen senkit visszamenőlegesen.

Nem, ez butaság. Nem tudod mit jelent a visszamenőleges hatály. NEM ezt jelenti.

Netuddki. 2017.04.06. 13:34:10

@MaxVal BircaMan HJCD: "A bizonytalan szavazók számára a legkisebb rossz Orbán."

Nyehehe! Ez a hivatalos fideszes wishful thinkiges agitprop. Csak szeretnétek, hogy a bizonytalan szavazók a tolvaj mocskokra szavazzanak!

Például én is bizonytalan szavazó vagyok. Még nem döntöttem el, hogy a Momentumra vagy a Lobbikra fogok szavazni. De ha ezekre nem lehetne, akkor SE szavaznék a tolvaj fideszes fajtátokra. Nyasgem!

Netuddki. 2017.04.06. 13:38:29

@legális: Kijafszt érdekel a Merkel? Nam a tolvajfideszesek szajkózzák állandóan, hogy tagállami hatáskör? Ha a magyarok úgy döntenek, hogy márpedig itt ne lehessen ugyanaz 2-nél többször minielnök, akkor nem lesz.

Mellesleg ezt teljes joggal kívánhatnák a magyarok. Amíg ekkora itt a korrupció, senki ne betonozhassa be magát a pénzcsap közelébe!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 13:39:11

@paragrafus:

A jelenleg hatályos alkotmány előtt hatályban volt alkotmány 19. §. (3) a) pontja szerint:
“E jogkörében az Országgyűlés
megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát”

Azaz az alkotmányozó szerv a parlament.

Ezek után marad annak megnézés, mik az alkotmányozás feltételei: ezek mind a jelenlegi, mind a korábbi alkotmány szerint az összes képviselő kétharmadának szavazata.

Azaz a hatályos alkotmány közjogilag érvényes és hatályos.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 13:42:40

@RHalacska:

Az, hogy te elnevezed a neked nem tetsző módon szavazókat bircáknak az csak a te szubjektív értékelésed, aminek semmi jogi alapja nincs.

Tiszteltetem Brüsszelet 2017.04.06. 13:47:39

: Tekintve, hogy olyan tehetséges politikus mint Orbán, 100 évente születik, a magyar nemzet eléggé sokat veszítene azzal ha 2 ciklusra korlátozná a miniszterelnöki tisztséget.

Persze ki lehetne írni erről népszavazást ennek ellenére, de jelenleg törvénybe ütközik. Maga ellen meg nem fog Orbán törvényt hozni.

Segna 2017.04.06. 13:47:42

@MaxVal BircaMan HJCD: jaj nyillal az oldalam a nevetéstől!!!
Köszönöm, bearanyoztad a napom!
Ha tényleg ilyen ostoba lennél, hogy mindezt elhiszed amiket leírsz, írni-olvasni sem tudnál!
De értékelem a szarkazmusodat. Oké nem bántalak, sz*r melód van, és ma Mo-n nem könnyű jól fizető állást kapni...
szinte megértelek
azt nem mondom, hogy megbocsájtható a ténykedésed, de megértelek

Zoszil 2017.04.06. 13:49:42

"Nőügyekkel nem foglalkozom!" Orbánnak elborult az agya! Ilyet egy tahó se mond a kocsmában! Teljesen jellemző rá! Itt a vég! Elkezdődött a végjátszma.Ezt talán már Brüssszel és a Néppárt sem tűri

Zolika0111 2017.04.06. 13:57:54

@Ballib Cenzúrázók Réme 26:

Már megint bizonyítod, hogy egy semmirekellő agyhalott troll vagy! Légyszi módosítsd ezt az elmentett szöveget, amit nagy szeretettel mindenhová bemásolsz. Hányszor kell még elmondani, hogy Norvégia NEM EU tag? Vagy Orbánc Viktorkád képes lenne arra, hogy Norvégiát, akarata ellenére bezavarja az EU-ba, hogy utána Te kényelmesen hátradőlve végignézhesd, hogy kidobja onnan?

Az IQ-d fagyponthoz közeli lehet...

Tizenötmillió Magyarok 2017.04.06. 14:00:19

"mert a CEU miatt utcán lévő nép folytatja a tüntetést és eldurvulhat."

Ja, ket tucat lipsi pankraciozik, egy NEM LETEZO egyetem bezarasa miatt. :)))))))

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.06. 14:02:26

@MaxVal BircaMan HJCD: Orbán nem a legkisebb rossz, hanem ő maga a Rossz!
Hajrá Momentum! :)

Tizenötmillió Magyarok 2017.04.06. 14:02:39

@Tiszteltetem Brüsszelet: Meg jo hogy megbukott, ne vicelj mar, hiszen csutortok van. Ez szokasos heti bukas.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.06. 14:17:33

Népszavazási kérdés:

" ... egyetért-e azzal, hogy a miniszterelnök két ciklus után távozzon..."

Ilyet a büdös életben nem fognak engedni a népszavazásig eljutni. 600 féle módon elkaszálhatják. Egy biztos : ilyen népszavazás Magyarországon nem lesz az Orbáni-rendszer alatt az hétszentség! Ne feledjük a nagy példaképeknél sem működött, Putyin 17 éve van hatalmon, Lukasenko 23 éve, Erdogan 14 éve (de most betonozza be magát még 20-ra) A recept bevált, Orbán csak alkalmazza. Tuti számára még vagy 15-20 év.

Az Ellenálló 2017.04.06. 14:17:40

De, jogszerűen is tud Elnök lenni Orbán, hiszen ők alkotják a jogot. Igaz ehhez most még 2/3-os szavazás kell, amelybe nem fog az ellenzék belemenni.

humorpalanta 2017.04.06. 14:19:49

Már többen felsorolták, hogy ez egy mekkora marhaság és mennyi buktató van, aminek nem felel meg. A lényeg az, hogy ismét találtunk egy olyan "ellenzéki" pártot, ami igazából teljesen alkalmatlan a saját feladatára, cserében ellehetetleníti a kormányváltást.

Szegény Bircahang meg ismét jön az alternatív tényeivel.

Amúgy bírom mikor ilyen témákban mélyebb ismeretekkel nem rendelkezők vitatkoznak ezekről a témákról.

konrada 2017.04.06. 14:33:24

@Zolika0111:
...illetve éppen hogy csak meghaladja azokét, akik végig olvasva a beírását, nem veszik észre, hogy provokál a szarkasztikus "így írtok ti" stilusban...;))

konrada 2017.04.06. 14:34:43

@Tizenötmillió Magyarok:
...ha egyszerre mind a heten bevadulnak, itt kő kövön nem marad!;)

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.04.06. 14:53:52

Azt ugye tudja a kedves posztoló, hogy visszamenőleg nem érvényes a törvény !?

Teszem azt az MSZP pofátlan végkielégítéseire megállapított 98%-os külön adót, Brüsszel kaszálta el !

Azaz a legfeljebb két ciklus az onnantól dotálódik, mikor életbe lép.
Egyébként én is pártolom ezt a törvényt, de ez Orbánt már nem érinti. Hisz még 8 évig lehet ettől akár miniszterelnök, és annyit már nem húz ki.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 15:11:56

@konrada:

Márt eldurvult, Hiszen már akadt 5 egyetemi oktató is, aki bejelentette minden második szerdén fél 8 és 9 között nem fog oktatni, tiltakozásul a diktatúra ellen.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.06. 15:15:30

@MaxVal BircaMan HJCD: Megsúgom neked, hogy legutóbb se rá szavaztam. ;-)
Igyekszem kilépni a Gyurcsány-Orbán-Vona "szent"háromságból... :)

Legyen SZAVA 2017.04.06. 15:25:18

@Rebel Alliance: Nem ez a kérdés(ek) szövege, a posztban ott volt, hogy röviden.
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. év XLIII. tv. úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek választott?"

legális 2017.04.06. 15:33:21

@Rebel Alliance: azért tudnál akár angol, akár német oldalról többszörös újrázót találni. Lehet, rosszabbul mutat Kohl vagy Merkel az érvelésedben, de attól még igaz.

Kivlov 2017.04.06. 15:36:04

Az óvodásoknak ismét elfogyott otthon a corn-flakes, kitaláltam egy újabb marhaságot.
mentek volna inkább játszótérre...

roxxtar 2017.04.06. 15:37:46

Óvoda. Valódi rendszerváltást akartok? Ott a Jobbik, jövőre mehet rá az X. Ezeket a szerencsétlen, semmihez sem értő hippiket meg hanyagoljuk már mert jelenleg max poénnak jó, ha valaki azt akarja, hogy országot vezessenek.

Legyen SZAVA 2017.04.06. 15:40:52

@roxxtar: Legalább csinálnak valamit, és nem csak plakátoznak.

Andy73 2017.04.06. 15:41:36

Történelmi nap: ne dobálózzunk feleslegesen az ilyen kifejezésekkel.
A rendszerváltás elkezdődött: 1989-ben, Nagy Imre újratemetésekor, Orbán beszédével, és befejeződött 2010-ben, a kétharmados győzelemmel és az új alaptörvénnyel.
A Moma 1 %-on áll, esélytelen, hogy bekerüljön a parlamentbe.
Kinos, hogy az ellenzék és a bloggereik ennyire el vannak távolodva a valóságtól. Képesek már egy ilyen hírre lelkendezni, amiből biztosan nem lesz népszavazás, ahogy azt már mások is elmagyarázták.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 15:50:58

@Frady Endre:

Meg fogsz lepődni, de utoljára 1998-ban szavaztam Orbánra.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 15:52:21

@Segna:

Nem élek Mo-on, de magyar állampolgár is vagyok, így közöm van az országhoz.

s 2017.04.06. 15:52:54

@Ballib Cenzúrázók Réme 26: "miért lesz Orbán Viktornak olyan örök népszerüsége a magyar emberek körében"

Mert mind akkora fasz, mint amekkora te vagy. Ezért.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 15:53:06

@Andy73:

"A Moma 1 %-on áll"

Bokros nedves álmában esetleg. A valóság a 0,1 %.

Legyen SZAVA 2017.04.06. 15:57:56

@paragrafus: Politikai értelme mindeképpen lenne egy ilyen népszavazásnak.

VaradiJanos 2017.04.06. 16:00:41

@paragrafus: "Ehhez neked némi alkotmányjogi értelemre lene szükséged, de eddig bizonyítottad már, hogy nagy ívben lövésed sincs hozzá. Szóval értelmetlen lenne újból veled szemvednem."
Mindig vicces amikor egy ilyen nagyképű kukifej így ír "helyesen".

2017.04.06. 16:00:47

@Amorphis:

"Az e) pont alapján simán elkaszálható ez a kérdés, mivel a miniszterelnököt az Országgyűlés választja. "
Azt igen. De azt, hogy ki lehessen jelölt, azt nem.

paragrafus 2017.04.06. 16:19:38

@MaxVal BircaMan HJCD:
...."A jelenleg hatályos alkotmány előtt hatályban volt alkotmány 19. §. (3) a) pontja szerint:
“E jogkörében az Országgyűlés
megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát”...

És nem az alaptörvényét...
Egyébként nem, vagy nemcsak ezért alkotmányellenes közjogilag.

paragrafus 2017.04.06. 16:25:52

@MaxVal BircaMan HJCD:
...."Arról szól: logikád alapján, ha holnaptól felemlenik a KE-i tisztség korhatárát 45 évre a jelenlegi 35 helyett, ez még 10 évig nem lép életbe, hogy ne érintsen senkit visszamenőlegesen"...

1. Nem erről szól
2. Nem tudok olyanról, hogy jelenleg 35 év lenne a köztársasági elnöki korhatár.
3. Nem arról van szó, hogy tíz évig nem lép életbe, hanem azt, hogy az életbelépés előtti állapotok nem számítanak, nem vehetők figyelembe, nem szempontok.
4. És csak elméletileg: ha ilyen szabályozás létezne, akkor az azt jelentené, hogy ha a hivatalban lévő köztársasági elnök még nincs 45 éves, akkor nem vonatkozhatna rá az ilyen szabályozás, mint amit a példádban említettél. Csak azokra vonatkozhat először, akik ezen szabályozás után kerülnek megválasztásra.

...."Nem, ez butaság. Nem tudod mit jelent a visszamenőleges hatály. NEM ezt jelenti"...

Valóban butaság, amit írtál. Ugyanis én tudom, hogy mit jelent a visszamenőleges hatály. Pontosan ezt jelenti. Nem ártana az Alkotmánybíróság korábbi jogelveit (amikor még szakmai alapon működött a jelenlegi állapottal szemben) tanulmányoznod, amelyben részletesen és alaposan kidolgozták a visszamenőleges hatály tilalmát.

fátum 2017.04.06. 16:27:19

És akkor mi van? Meddig tart odaültetni egy ugyanolyan távvezérelt embert, mint Áder? Orbán, mint frakcióvezető, pártelnök, vagy bármi ugyanúgy ott ülhet a parlamentben, ugyanúgy mászkálhat országjárni, ugyanúgy mozgathatja a dolgokat a háttérből. Vagy ő lesz a köztársasági elnök. Az még nem volt. :-)

paragrafus 2017.04.06. 16:28:05

@MaxVal BircaMan HJCD:
..."Simán lehetne olyan szabály, hogy aki már betöltötte x pozíciót, az többé nem lehet. Ez nem visszamenőleges intézkedés"...

De ez pontosan visszamenőleges hatály. Ugyanis egy jogszabály nem rendelkezhet a hatálybalépése előtti állapotokról, nem is szabályozhatja azt, nem veheti figyelembe....
De ez ebben az esetben pontosan azt teszi....

paragrafus 2017.04.06. 16:30:14

@MaxVal BircaMan HJCD:
...."A kormányfői mandátum korlátozása nagyon szokatlan dolog, ilyen pl. egyetlen EU-tagállamban se létezik"...

Azt nerm tudom.
De azt tudom, hogy egyetlen egy EU tagállamban sem létezik olyan alkotmány, amelyik korlátozza, csorbítja az alkotmányos jogokat, azok érvényesülését, alkalmazhatóságát. Csak nálunk van ilyen az alkotmányellenes alaptörvény vonatkozásában.

paragrafus 2017.04.06. 16:32:31

@Legyen SZAVA:
Ez visszamenőleges hatályú szabályozás lenne, ha esetleg lenne ebből jogszabály.

VaradiJanos 2017.04.06. 16:34:58

@s: és azt minek hívod amikor vki nem veszi észre, hogy a saját elvtársa irónikus hozzászólására ugrik?

Tiszteltetem Brüsszelet 2017.04.06. 16:37:31

@paragrafus: 'De azt tudom, hogy egyetlen egy EU tagállamban sem létezik olyan alkotmány, amelyik korlátozza, csorbítja az alkotmányos jogokat, azok érvényesülését, alkalmazhatóságát. '

húvazzeg LoL

melyik alapjogot korlátozza melyik cikkely?

VaradiJanos 2017.04.06. 16:39:08

@Legyen SZAVA: csinàlnak vmit? Úgy akarnak nyerni, hogy az esélyes versenyzők ne indulhassanak.

Zoszil 2017.04.06. 16:45:26

Igen meg fog BUKNI!!!!! Teljesen egyértelmű!

atomic power 1986DucaDuca 2017.04.06. 16:46:36

@paragrafus:

"Nem tudok olyanról, hogy jelenleg 35 év lenne a köztársasági elnöki korhatár."

Ugye ez csak elírás!?

Alaptörvény 10. cikk

(1) A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja.
(2) Köztársasági elnökké megválasztható bármely magyar állampolgár, aki a harmincötödik életévét betöltötte.
(3) A köztársasági elnököt e tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

A miniszterelnök újraválasztásanak korlatozását az Alaptörvény 20. cikkelyének módosítását tenné szükségessé. Alaptörvényt viszont népszavazas útján nem lehet módosítani!

22-es csapdája?

s 2017.04.06. 16:52:21

@paragrafus: Nem érted a dolgot. Az, hogy ki lehet miniszterelnök, az nem lehet visszamenőleges hatályú. Tehát ha orbán tegyük fel harmadszorra lenne, akkor ilyen alapon nem lehetne kibaszni a székéből, mert a megválasztásakor még nem ez volt a szabály. De az, hogy kétszer már volt, az történelem. Nem visszamenőleges hatályú, hanem egy megtörtént tény. Az újbóli megválasztása viszont még a jövőben történik esetlegesen, erre vonatkozhat a szabály.

paragrafus 2017.04.06. 16:59:07

@atomic power 1986DucaDuca:
"Nem tudok olyanról, hogy jelenleg 35 év lenne a köztársasági elnöki korhatár."
Ugye ez csak elírás!?
Alaptörvény 10. cikk
(1) A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja.
(2) Köztársasági elnökké megválasztható bármely magyar állampolgár, aki a harmincötödik életévét betöltötte.
(3) A köztársasági elnököt e tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.
A miniszterelnök újraválasztásanak korlatozását az Alaptörvény 20. cikkelyének módosítását tenné szükségessé. Alaptörvényt viszont népszavazas útján nem lehet módosítani!
22-es csapdája?

Nem volt elírás, amit írtam, tudatosan írtam.
Ugyanis én az alkotmányellenes alaptörvényt - épp a közjogi alkotmányellenessége folytán - nem tartrom hatályos normának. Nem véletlenül kezdeményeztem ennek kimondását.
De borítékolom, hogy ez a jelenlegi fideszes alkotmánybíróság erre alkalmatlan lesz. Nem rendelkezik olyan szakmai kompetenciával és szakmai hitvallással, hogy ezt meg tudják és meg merjék tenni.

Megjegyzem, a Magyar Köztársaság Alkotmányát - szigorúan alkotmányos keretek között - sosem helyezték hatályon kívül.
És én az Alkotmányban gondolkodom. Abban viszont valóban nem szerepel ilyen korhatár.

paragrafus 2017.04.06. 17:03:47

@Tiszteltetem Brüsszelet:
...."melyik alapjogot korlátozza melyik cikkely?"....

Ha figyelemmel kíséred ennek a jelenlegi fideszes pártkatonákkal feltöltött alkotmánybíróság döntéseit, sorozatban hoztak olyan határozatokat, amelyekben alapvető alkotmányos alapjogok korlátozását, sérelmét nem találták alkotmányellenesnek.
Pl. a visszamenőleges hatály tilalmát, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, a hatalommal való visszaélést, a jogorvoslati jog korlátozását, a közérdekű adatok megismerhetőségét, a személyes adatok védelmét, az egészséghez való jogot, az emberi méltóság sérelmét, a tisztességes bírósági eljárás elvét, a törvényes bírósághoz való jogot, a társadalombiztosításhoz való jogot, az önkormányzatok autonómiáját, a tulajdonhoz való jog sérelmét és még hosszan tudnám sorolni.....

s 2017.04.06. 17:12:03

@Tibi !: "senki ne betonozhassa be magát"

Igaz. Jobb ezt ránk bízni. Mi majd bebetonozzuk . . . egy épülő irodaház alapzatába.

inebhedj - szerintem 2017.04.06. 17:15:30

Számomra az nem világos egész pontosan, hogy ha a Momentum kérdéséről népszavazás lesz, és minden meglepő gyorsasággal, stb. meg is történik, tehát a két ciklusos limit törvényerőre emelkedik, és ennek folytán már nem Orbán, hanem mondjuk Lázár, vagy Rogán, stb. lesz a miniszterelnök, akkor voltaképp mi is lett az áldozatos munka gyümölcse?

s 2017.04.06. 17:17:52

@Rebel Alliance: Szerintem is kevés ide a népszavazás. Én például a vállról indítható vasvillában hiszek. Az is el tudja rendezni a dolgokat, talán még jobban is.

inebhedj - szerintem 2017.04.06. 17:21:21

@paragrafus:

Sajnos közjogi értelemben az utolsó Alkotmány sem volt hatályos norma (és attól sem lett az, hogy most éppen Alaptörvény regnál). Mondjuk ez már az 1949. évi XX. törvény eredetijére, továbbá az 1946. évi I. törvényre, és későbbi módosításaikra is igaz, hogy messzebb ne tekintsünk vissza.

s 2017.04.06. 17:22:00

@roxxtar: "valaki azt akarja, hogy országot vezessenek"

A jelenlegi hatalom sem vezeti az országot. Csak lopnak o'szt jónapot.

paragrafus 2017.04.06. 17:22:11

@s:
...."@paragrafus: Nem érted a dolgot. Az, hogy ki lehet miniszterelnök, az nem lehet visszamenőleges hatályú. Tehát ha orbán tegyük fel harmadszorra lenne, akkor ilyen alapon nem lehetne kibaszni a székéből, mert a megválasztásakor még nem ez volt a szabály. De az, hogy kétszer már volt, az történelem. Nem visszamenőleges hatályú, hanem egy megtörtént tény. Az újbóli megválasztása viszont még a jövőben történik esetlegesen, erre vonatkozhat a szabály".....

Örülök, hogy egyetértesz velem. Hiszen lényegében ugyanazt írtad le, amit én.

atomic power 1986DucaDuca 2017.04.06. 17:22:58

@paragrafus:

"Nem volt elírás, amit írtam, tudatosan írtam.
Ugyanis én az alkotmányellenes alaptörvényt - épp a közjogi alkotmányellenessége folytán - nem tartrom hatályos normának."

Idézet a Magyar Köztársaság Alkotmányából:

III. fejezet A köztársasági elnök

(2) Köztársasági elnökké megválasztható minden választójoggal rendelkező magyar
állampolgár, aki a választás napjáig a harmincötödik életévét betöltötte.

Tehát a KE választhatósagaban nincs különbség.

s 2017.04.06. 17:28:43

@paragrafus: Butaság. A nyugdíjszabályokat és éppen így írják. Pl.: az 1958 után születettek . . .
Hát tehet arról valaki, hogy nem előbb született? Egy nagy lófaszt! De vonatkozik rá a szabály. Nem visszamenőleges hatállyal, csak a törvény kihirdetését követően, de vonatkozik rá.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 18:01:23

@paragrafus:

Mi másért?

Egyébként meg az "alaptörvény" csak egy név, az alkotmány neve. Azt mondod, hogy ha "alkot,ány" lenne a neve, akkor közjogilag nem lenne kifpgásod?

paragrafus 2017.04.06. 18:15:59

@MaxVal BircaMan HJCD:
...."Egyébként meg az "alaptörvény" csak egy név, az alkotmány neve. Azt mondod, hogy ha "alkot,ány" lenne a neve, akkor közjogilag nem lenne kifpgásod?"

Ennyire azért ne játszd meg az értetlent.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 18:18:35

@paragrafus:

Hibás a levezetésed.

Ha holnap születne egy szabály, hogy a kormányfői tisztség maximum mondjuk 10 évig tölthető be, az azt jelentené, Orbán még maradhatna a ciklus végéig ME, annak ellenére, hogy már túl van a 10 éven. Ugyanis nem lehet a szabály visszamenőleges.

De a következő ciklustól, azaz 2018-tól már nem lenne megválasztható ME-nek, mert már megvan a 10 éve. Itt fel se merülne a visszamenőlegesség!

Nem voltál ott az egyetemen a logika órán? Jogi alapelveket, jogfilozófiát se tanultál? Vagy nem jártál jogász szakra?

paragrafus 2017.04.06. 18:19:31

@s:
...."@paragrafus: Butaság. A nyugdíjszabályokat és éppen így írják. Pl.: az 1958 után születettek . . .
Hát tehet arról valaki, hogy nem előbb született? Egy nagy lófaszt! De vonatkozik rá a szabály. Nem visszamenőleges hatállyal, csak a törvény kihirdetését követően, de vonatkozik rá"...

Nagy tévedés!
Épp most van folyamatban egy ügyem, amelyben azt állítom, hogy egy bizonyos évben születettre - épp a visszamenőleges hatály tilalma miatt - nem az éppen a jelenleg hatályos törvény vonatkozik, hanem az, amelyik akkor volt hatályos, amikor először munkába állt. Ugyanis az illegő az akkor hatályos jogszabállyal szerzett nyugdíjjogosultságot.

Terjedelmi okok miatt (meg nem is ez a téma) csak annyit mondanék el, hogy amikor a törvényalkotó megváltoztatja a nyugdíjba menetel szabályait, akkor a módosított norma - alkotmányos keretek között - csak azokra vonatkozhat, akik a módosítást követően lépnek először munkába.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 18:20:16

@paragrafus:

Kérdezlek, mert egyszer hosszú vitám volt egy bozzád hasonló álalkotmányjogásszal ugyanerről.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 18:23:18

@paragrafus:

" jogszabály nem rendelkezhet a hatálybalépése előtti állapotokról"

Csak egy NEM visszamneőleges hatály! Az, hogy egy tisztség feltétele megváltoik, az a jövőre szól mindig. Visszamenőleges az lenne, ha már arra is alkalmaznák, aki most tölt9 be az adott tisztséget, pedig őt még a korábbi szabály alatt választották meg, nevezték ki.

Ha holnap hoznak egy szabályt, hogy bajuszos ember nem lehet a parlament elnöke, nem szűnne meg Kövér tisztsége. De a következő parlament már nem választhatna bajuszos embert.

paragrafus 2017.04.06. 18:30:48

@MaxVal BircaMan HJCD:
...."Hibás a levezetésed.
Ha holnap születne egy szabály, hogy a kormányfői tisztség maximum mondjuk 10 évig tölthető be, az azt jelentené, Orbán még maradhatna a ciklus végéig ME, annak ellenére, hogy már túl van a 10 éven. Ugyanis nem lehet a szabály visszamenőleges.
De a következő ciklustól, azaz 2018-tól már nem lenne megválasztható ME-nek, mert már megvan a 10 éve. Itt fel se merülne a visszamenőlegesség!"...

Akkor még egyszer!
Ez bizony visszamenőleges hatályú szabályozás. Az, hogy a te példád szerint 2018-tól nem lenne megválasztható, mert már meglenne a tíz éve (a te szavaid szerint), azért visszamenőleges, mert a törvény nem veheti figyelembe azokat a körülményeket, amelyek a hatálybalépése előtt történtek, vagy fennálltak.
Az Alkotmánybíróság is kimondta több határozatában (amikor még szakmai alapon működött), a visszaható hatály tilalma vonatkozásában:

…..”valamely jogszabály nem csupán akkor minősülhet az említett tilalomba ütközőnek, ha a jogszabályt a jogalkotó visszamenőlegesen léptette hatályba, hanem akkor is, ha a hatálybaléptetés nem visszamenőlegesen történt ugyan, de a jogszabály rendelkezése — erre irányuló kifejezett rendelkezés szerint — a jogszabály hatálybalépése előtt létrejött jogviszonyokra is alkalmazni kell.” [57/1994. (XI. 17.) AB határozat, .ABH 1994, 316, 324.]

Ami pedig a jogi tudásomat, szakmai ismereteimet vonatkozóan minősíted, ha valakinek, épp neked nincs rá semmilyen erkölcsi alapod. Különösen annak tükrében, hogy a megnyilatkozásaid messze nélülözik a jogi szakmaiságot, de azért a másikon számonkéred. Miközben arról sincs halvány lila fogalmad, hogy mit is kérsz tulajdonképpen számon.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 18:54:48

@paragrafus:

"egyetlen egy EU tagállamban sem létezik olyan alkotmány, amelyik korlátozza, csorbítja az alkotmányos jogokat, azok érvényesülését, alkalmazhatóságá"

Erre tudnál konkrét példűt a magyar alkotmányból?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 18:55:51

@paragrafus:

"Ez bizony visszamenőleges hatályú szabályozás. "

Nem, nem az, s a zelőbb el is maghyaráztam.

Zionnépe 2017.04.06. 19:46:46

@paragrafus: Ritkán értek Bircával egyet, de ez nem visszamenőleges hatály.

Ez egy állapotot fejez ki, mint pl akik piros autóval rendelkeznek (2x betöltötték már Magyarország Miniszterelnöki tisztjét) azok nyárigumi-kedvezményt kapnak vagy akik voltak már 2x nyaralni a Balatonon idén nyáron nem mehetnek!

Zionnépe 2017.04.06. 19:59:07

Úgy egyébként nem rossz húzás, de kizárt, hogy ennek bármi foganatja legyen, és pláne nem Orbán vagy Gyurcsány a fő gond! Sajnos a Fidesz attól működőképes marad és aki(k)től az utasításokat kapják, azoknak 8 hogy hívják a miniszterelnököt.

Általában a pártok működtetését kell transzparensé tenni, minden támogatásukkal és kiadásukkal kvázi tételesen elszámoltatni őket (de nem úgy, ahogy a Margit-híd esetében, hogy 1db hídfelújítás 30 milliárd Ft bruttó) és amelyik párt nem ellenőrizhető forrásból kap pénzt (lásd pl Kajmán-szigeteki bankok) annak a teljes befolyt összeget az államkasszába inkasszózni és részarányosan szétosztani a parlamenti pártok között!

Emellett meg kell oldani, hogy az ellenzéki pártok ne függjenek a kormánypárt "jóindulatától" pártfinanszírozás terén!

paragrafus 2017.04.06. 20:11:00

@Zionnépe:
Akármennyire is nem értetek egyet vele, ez akkor is visszamenőleges hatály.
Egy jogszabály nem veheti figyelembe azokat a körülményeket, amelyek a hatálybalépése előtt történtek.
Vagyis: ha születne egy olyan jogszabály, amely arról rendelkezne, hogy egy miniszterelnök maximum két ciklust törthetne be, akkor egyrészt onnan ketyeg, amikor a jogszabály hatályba lép. És nem szempont, hogy a hatálybalépés előtt az illető már hányszor volt miniszterelnök.
Másrészt a jogszabály hatálybalépését követően, amikor megválasztják először, onnan kezd ketyegni számára a max. két ciklus. És megint csak nem szempont, hogy a jogszabály hatálybalépése előtt mi történt, hányszor választották meg.
Azért lenne visszamenőleges hatályú a jogszabály, ha a hatálybalépése előtti jogviszonyokat figyelembe vennének, mert a jogszabály a saját hatálybalépése előtti időre vonatkozóan nem szabályozhat. Ha figyelembe vennék, akkor ez azt jelentené, hogy a jogszabály a saját hatálybalépését megelőző időre is rendelkezik. De ez alkotmányosan nem lehetséges.
Lehet ezzel nem egyetérteni, ez alkotmányjogilag akkor is így van.

paragrafus 2017.04.06. 20:11:59

@MaxVal BircaMan HJCD:
"Ez bizony visszamenőleges hatályú szabályozás. "
Nem, nem az, s a zelőbb el is maghyaráztam.

Nem magyaráztál el semmit, csak kijelentetted. Ami jogilag minden alapot nélkülöz.

paragrafus 2017.04.06. 20:12:56

@MaxVal BircaMan HJCD:

"egyetlen egy EU tagállamban sem létezik olyan alkotmány, amelyik korlátozza, csorbítja az alkotmányos jogokat, azok érvényesülését, alkalmazhatóságá"
Erre tudnál konkrét példűt a magyar alkotmányból?

Már fentebb, az egyik kommentben megtettem.

paragrafus 2017.04.06. 20:14:44

@Zionnépe:
Ha a jogszabály bármilyen módon figyelembe veszi mindazt, ami a saját hatálybalépése előtt keletkezett, létrejött és arra alapozza a rendelkezését, akkor az bizony visszamenőleges hatály.

Zionnépe 2017.04.06. 20:17:42

@paragrafus: Ez baromság, ilyen módon nem lehetne különböző fennálló állapotokra (birtokra) rendeleteket, törvényeket hozni!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.04.06. 20:21:33

hehehe, "utcan levo nep". nagyon alacsony lett a lec.

Anselmo 2017.04.06. 20:22:12

Olyat is lehetne, hogy Magyarországon ne lehessen Orbán nevű ember miniszterelnök.
A másik lehetőség, de ez már tényleg túl durva, hogy ha valaki le akarja váltani Orbánt, az győzze meg a szavazókat, hogy ő jobb miniszterelnök lenne.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 20:37:00

@paragrafus:

Abszurd dolgokat mondasz. Olvass le egy jogfilozófiai könyvet, mely az alapfogalmakat taglalja.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 20:38:07

@Anselmo:

"ha valaki le akarja váltani Orbánt, az győzze meg a szavazókat, hogy ő jobb miniszterelnök lenne"

Ne feledd, ezen javaslatod fasizmus!

abrakradabra 2017.04.06. 20:40:13

@paragrafus: hja. Tehát ha megváltoztatják az SZJA mértékét, akkor én majd szarhatok bele a következő munkahely váltásomig (és vagy a szerződésem módosításáig)?
A te logikád szerint igencsak nehéz dolga lenne az egyszeri NAV-osnak, miközben ellenőrzi az adóbevallásokat, mert volt pármódosítás az elmúlt években...
De természetesen a kft-k alaptőkéjét sem emeltethették meg 3 millióra kötelező jelleggel.
Igencsak gondolkoznom kellene, hogy találnék -e olyan törvényt ami nem sérti a te elved szerinti visszamenőlegességet. Mert a szerint kb minden új törvény(változtatás) csak az újszülöttekre vonatkozhatna.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 20:41:11

@Zionnépe:

A világ 202 országából jelenleg összesen 158 nevezi magát köztársaságnak. Ezek közül 102 elnöki vagy félelnöki köztársaság, azaz olyan ország, ahol az államfő valós hatalommal rendelkezik, míg a maradék 56 olyan ország, ahol az államfő majdnem vagy teljesen protokoláris poszt, valós hatalom nélkül (mint ahogy Magyarországon is).

A 158 köztársaság közül csak 32 országban nincs korlátja az államfői tisztségnek (ezek közül 5 európai: Azerbajdzsán, Belarusz, Észak-Ciprus, Izland, Olaszország). E 32 közül 22-ben az államfő tényleges hatalmi tényező, 10-ben ceremoniális tisztség (az európiak közül: Izland és Olaszország).

A kormányfői poszt a világ összesen 2 azaz kettő országában van korlátozva: Kína és Vietnám, viszont egyikben se a kormányfő a legfőbb hatalmi tényező.

Ha Mo. bevezetné a kormányfői mandátum korlátozását, azzal az EGYETLEN országgá válna, ahol a kormányfő a legfőbb hatalmi tényező, s mandátuma korlátozott.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 20:45:10

@abrakradabra:

Ez a @paragrafus: úgy vitázik jogelméletről, hogy az alapokkal simcs tisztában. Volt egy hasonló eseten, egy ál-alkotmányjogász. Neki még valami civil szervezete is volt a témára. Élmélete: Magyarország NEM LÉTEZIK. Nem vicelek. Előbb ballib volt, de lassan onnan ki lett rúgva, mert a ballib jogászok megunták butaságait, ugyanis egy idő után már nem volt elég, hogy orbánozott. Ezután megharagudott, s elment a Jobbikhoz, de ott is megunták hamarosan. Most valami 20-tagú szervezeteben alkotmányjogászkodik abszurd butaságaival. Sokkal rosszabba eset, mint @paragrafus, merrt ő még trágár is volt: ha bárki ellentmondott neki, átkozódni kezdett.

paragrafus 2017.04.06. 21:06:00

@Zionnépe:
...."@paragrafus: Ez baromság, ilyen módon nem lehetne különböző fennálló állapotokra (birtokra) rendeleteket, törvényeket hozni! "....

Alkotmányosan nem is lehet.

paragrafus 2017.04.06. 21:07:10

@MaxVal BircaMan HJCD:
...."Egyet se írtál le. Mondj legalább 3-at! "....

Többet is leírtam.
Olvass vissza.

paragrafus 2017.04.06. 21:08:46

@MaxVal BircaMan HJCD:
..."Abszurd dolgokat mondasz. Olvass le egy jogfilozófiai könyvet, mely az alapfogalmakat taglalja"...

Szerinted. Csak szerinted.
Nem érdekel a jogfilozófia.
Az aktív jog érdekel. Az alkotmányosság keretén belül.

paragrafus 2017.04.06. 21:19:58

@abrakradabra:
....."Tehát ha megváltoztatják az SZJA mértékét, akkor én majd szarhatok bele a következő munkahely váltásomig (és vagy a szerződésem módosításáig)?
A te logikád szerint igencsak nehéz dolga lenne az egyszeri NAV-osnak, miközben ellenőrzi az adóbevallásokat, mert volt pármódosítás az elmúlt években...
De természetesen a kft-k alaptőkéjét sem emeltethették meg 3 millióra kötelező jelleggel.
Igencsak gondolkoznom kellene, hogy találnék -e olyan törvényt ami nem sérti a te elved szerinti visszamenőlegességet. Mert a szerint kb minden új törvény(változtatás) csak az újszülöttekre vonatkozhatna"...

Ne keverd a dolgokat.
Az SZJA nem szerzett jog. A nyugdíjjogosultság az.
Cégeknek nincs szerzett joga.
Igen, lehet olyan jog, amely akár csak az újszülöttekre vonatkozhatna (elvileg)
Alkotmányosan jogosan várhatja el bárki, hogy amikor ő munkába állt és az állam valamit törvényben garantált neki a jövőre vonatkozóan, akkor azt az állam a későbbiekben ne vegye el tőle, amikor az aktiuálissá válna.
Azért mégiscsak abszurd, hogy valakinek azt mondja az állam (egykoron): hatvan évesen elmehetsz nyugdíjba. Mire elér eddig a koráig az illető, az állam azt mondja neki, nem menetsz el hatvan évesen nyugdíjba, csak 62 évesen. Aztán az illető tovább dolgozik, majd az állam azt mondja: meggondoltam magam, mégsem mehetsz el nyugdíjba 62 éves korodba, csak hatvanöt évesen.
És akkor ezzel meddig lehet játszani az álklam részéről?

Ez olyan, mintha egy szerződést kötök valakivel, majd a másik fél a saját vállalásából rendre kihátrál, újra és újra egyoldalúan módosítja és újabb ígéreteket tesz. (Csak emlékeztetnék rá, hogy a fidesz programjában szerepőel, hogyha hatalmon marad '18-ban, akkor a nyugdíjkorhatárt fel szeretné emelni 70 évre.) Tessék ezt végiggondolni:
Ha az állam újra és újra módosíthatja és emelheti a nyugdíjkorhatárt, akkor egy ember mikor mehetbne nyugdíjba? Az állam törvényben garantál valamit, de nem köteles betartani, azt újra és újra megszegheti?

paragrafus 2017.04.06. 21:23:27

@MaxVal BircaMan HJCD:
..."Ez a @paragrafus: úgy vitázik jogelméletről, hogy az alapokkal simcs tisztában"

Tévedsz, mert nagyon is tisztában vagyok.
De ha nem értetek egyet velem - ezt szabad -, akkor tessék az általam kifejtetekkel szemben alkotmányjogi ellenérvet felsorakoztatni.
Arra azért emlékeztetnék mindenkit, hogy az én álláspontom alapja az Alkotmány. És az én jogi érveim a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság által kidolgozott alkotmányos jogelveken alapulnak.

upé 2017.04.06. 21:24:18

Az oroszok ezt a hasonló szitut kijátszották úgy, hogy egy ciklusra Puytin helyet cserélt Medvegyevvel. De akkor is ő irányított hátulról... Aztán újra Putyin kerülhetett hatalomra.

Janossz 2017.04.06. 21:26:18

@MaxVal BircaMan HJCD: Már harmadszor kérdem: Mi a fene a HJCD?
Kergebirka-kór, vagy valami ügynökfokozat?

Hozzászólok 2017.04.06. 21:37:25

Számomra még mindig sötét ló ez a momentum. A kérdésfeltevései jók, találóak. De mindaddig nem "fogadok" rá, amíg nem látom, hogy a fontos kérdésekben mi a stratégiájuk. Pl. Migránsok, határvédelem, ország szuverenitás. Aztán jönnek csak a többi témák: szja kulcsok, ingatlanadó. Hogyan tervezik a tb eü és oktatás rendbehozását. Hogyan tervezik a túl sok potyautas miatt erősen megereszkedett szociális háló rendbehozását, működtetését. Amíg nem látom hogy ezekben számíthatok e és hogyan számíthatok rájuk, biztosan nem távolíttatom el orbánt.

Hozzászólok 2017.04.06. 21:43:46

@paragrafus: a nyugdíjkorhatár tologatás kérdéshez. szerintem azért van joguk módosítani mert te akkor is elmentél volna dolgozni ha eleee 65 év lett volna.... más kérdés hogy aki mondjuk katonának megy arra számítva hogy előbb elmehet nydba, de aztán mégse... na az ciki mert ő azért vállalt extra rizikót.
Mondjuk nem erről szólt a cikk csak gondoltam pontosítom az off topik megjegyzést...

roxxtar 2017.04.06. 21:44:16

@s: Nem akarok belemenni felesleges vitákba, de kíváncsi lennék, hogy miből gondolod, hogy a Fidesz nem vezeti az országot?!

Merlot 2017.04.06. 21:49:08

@MaxVal BircaMan HJCD: "Ne feledd, ezen javaslatod fasizmus! "

Állatorvos látott már ma, bégető?

Zionnépe 2017.04.06. 21:51:22

@Hozzászólok: Sajnos nem érti meg, hogy a visszamenőleges szabályozás csak akkor az, ha olyan állapotot akar megváltoztatni vele, ami már lezárult.
Ha volt egy nagy házad pl 300 nm-nél nagyobb alapterülettel, de már eladtad és utólag akarnak rá kivetni vagyonadót úgy, hogy akkor nem volt, az már késő bánat.

Zionnépe 2017.04.06. 21:55:24

@MaxVal BircaMan HJCD: Ettől függetlenül nyilvánvaló arcvesztést okozna azért a Fidesznek, és a DK-nak is még akkor is, ha sokan tisztában vannak vele, hogy ezek a poszok csak kirakatok.

Sokan viszont egy emberrel azonosítanak egy pártot, szervezetet az ő szemszögükből mindenképpen képzavar lesz!

Zionnépe 2017.04.06. 21:58:32

@upé: Ne keverd a szezont a fazonnal! Itt nem egymás követő 2-nél több ciklusról van szó, hanem hogy számszerűen hányszor volt (választották meg) miniszterelnöknek! Nagy különbség!

Viszont továbbra sem OV a gond, hanem az egész kormány(koalíció) !

Zionnépe 2017.04.06. 22:04:58

@MaxVal BircaMan HJCD: visszaolvasva... Csodálom, hogy ilyen módon bárki szóbaáll vele egyáltalán ;-)

Habár ugye ott van hasonló példának Matolcsy! Ugyan átkozódni nem hallottam még, de amiket kitalál, kb mintha valami ámokfutó elmebajos lenne. Ha nem a Fidesz szekerét tolná már rég az OPNI-ban lenne, ja nem bocs bezáratta a Fidesz, nehogy beutaljanak oda valakit közülük ;-)

Hozzászólok 2017.04.06. 22:06:49

@Zionnépe: ki nem érti. Én vagy paragrafus.??? Na mindegy.

Zionnépe 2017.04.06. 22:12:26

@Hozzászólok: Miért mindegy? Egyébként Paragrafus.

Hozzászólok 2017.04.06. 22:34:03

@Zionnépe: :-) azert mert paragrafus szovege off topic.
Arrol kene inkabb vitatkoznunk hogy jo e ez a feltevés. És érdemes e támogatni. Meg hogy miért.

Én máris észrevettem egy zavaró pontot. Nem derül ki a kérdésből hogy egymást követő vagy csak úgy mindösszesen 2 ciklus.
Mivel a kérdés ilyen módon nem használható , hiszen nem egyértelmü, az alkotmányossági kérdéseket akár ki is hagyhatjuk. Én így nem engedném népszavazásra.

Persze lehet arról is vjtatkozni hogy érdemes es egyértelműbben átfogalmazni, és akkor hogyan.
De erre meg másutt írtam, hogy az én véleményem az hogy senki eltávolításában nem segédkezem, amíg nem látom, hogy mi lesz helyette.

Hozzászólok 2017.04.06. 22:35:45

@Hozzászólok: sőt. Egyenesen sunyiságnak tartom azelőtt az eltávolításra bíztatni bárkit, amíg nem vallottak színt!

alfacharlybravo 2017.04.06. 22:42:42

@roxxtar: Gyurcsány sem kormányzott, kapott egy cetlit, hogy aznap mit kell csinálnia. Tudod Bibi minden reggel felhívja az elnököt és tájékoztatja a napi teendőiről. Ha meg lázadna a nép visszahívják a határról a fiúkat csépelni. A kerítésre nem lesz szükség a halottak meg temetetlenül hevernek majd mint Libanonban. A közel keleti pályaudvaron meg pénteki ima lesz, a mulasztókat meg ünnepélyesen lefejezik egy bárddal.

morph on deer 2017.04.06. 23:39:25

@alfacharlybravo:
Picim, hol is volt Bibi akkor?
Vagy neked is siet a naptárad?

Egyébként nem kellett felhívni, magától volt ilyen rátermett. Van ilyen is ;)

atomic power 1986DucaDuca 2017.04.07. 00:02:07

2013-ban volt már egy népszavazási kezdeményezés a következő tartalommal:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország miniszterelnöki tisztségét egy személy csak maximum kétszer négy évre, azaz két választási ciklus időszakára tölthesse be?"

A Nemzeti Választási Bizottság a kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ív hitelesítését megtagadta az alabbi hatarozattal:

www.valasztas.hu/hu/nvb/hatarozatok/2013/2013-4065.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201704

Punxsutawney Mormota 2017.04.07. 00:19:37

@Tizenötmillió Magyarok: Jól eldumálsz magaddal :D :D :D Ha egyszer vége lesz a munkádnak, akkor egy csapat pszichiáter kell, hogy helyrehozza a személyiséghasadásodat. Munkanélküliként mit fogsz beírni a munkanélküli központban, mit csináltál az emúttnyócévben? Habonyipari betanított munkás voltam??? Erre majd ajánlanak munkát? Baszki, mehetsz egy multiba árufeltöltőnek.

Chiccbp 2017.04.07. 03:37:53

@paragrafus: ki.oszk.hu/sites/ki.oszk.hu/files/dokumentumok/1949.pdf

Javaslom tanulmányozásra. A köztelnökre vonatkozó feltételek ugyanis nem változtak. 35 év a korhatár 1990 óta.

Chiccbp 2017.04.07. 03:40:36

@Zionnépe: az opni 2007-ben zárt be. Most nem jut eszembe, kik is voltak akkor?:)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 06:16:30

@paragrafus:

S lám mégse tudtad leírni miért lenne a hatályos alkotmány közjogilag érvénytelen...

Zionnépe 2017.04.07. 06:17:05

@Chiccbp:
@VaradiJanos:

Ok, mea culpa! Ezek szerint már Gyurcsány is tartott tőle, hogy ott lenne a helye :-) ! Viszont újra sem nyitották...

Viszont annak örülök, hogy a többivel egyetértettetek ;-)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 06:18:14

@Merlot:

A ballib agytröszt tegnapi gyűlésén, melyre össze lett trombitálva az összes ballib megmondóember és az összes ballib politikus a fenti igen fontos kérdés lett alaposan kivesézve.

Két fő javaslati tervezet került benyújtásra az ülésre.

Az egyik szerint legyen ezentúl aktív regisztráció a választásokra, azaz csak azok szavazhassanak, aki regisztráltak a választást megelőzően, az előtt legalább 2 héttel. De nem ám úgy, ahogy ezt a cigány Orbán diktátor javasolta 2012-ben! Semmiképpen! Ezúttal minden teljesen demokratikus lesz! A regisztrálást ballib civilekből álló bizottságok fogják végezni, akik beidéznek minden egyes állampolgárt e célból, majd mindenkinek felteszik a kérdést „Utálja maga Orbánt?” – aki habozás nélkül igennel válaszol, az regisztrálásra kerül, míg aki nemet mond, azt cselekvőképtelenné nyilvánítják, s elveszti választójogát. Aki pedig igent mond, de csak habozás után, annak a szavazata fele annyit fog érni, mint a teljesjogú választópolgároké.

A másik javaslat még demokratikusabb. Eszerint mindenki szavazhasson továbbra is – még a fasiszta, nem adózó határontúli magyarok is –, de ne indulhasson a választáson nem ballib erő, mert aki nem ballib, az fasiszta, márpedig az 1947. évi párizsi békeszerződés tiltja a fasiszta szervezeteket.

Az ülést sajnos beárnyékolta egy zavaró tény: az elmés és mély vitát megzavarta egy felszólaló, aki azt javasolta: a ballibek szerezzék meg az összes politikai erő közül a legtöbb szavazatot, így győzzenek Orbán ellen. A teremben azonnal spontán felháborodás tört ki e szavak hallatán, a felszólalót a fél terem kriptoorbánista ügynöknek nevezte, a másik fél pedig fasisztának, ezután az illetőt kikergették a teremből, majd örökös tiltást szavaztak meg rá.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 06:26:43

@Zionnépe:

Rossz párhuzam. Aközgazdaságtanban van sok elmélet, s nem lehet egyikre se kimondani, hogy hülyeség.

Míg a jog sokkal egzaktabb valami. Így ha valaki mondjuk azt állítja, hogy egyszerre 2 magyar állam létezik, Mo-nak nincsenek állampolgárai, meg az alkotmányozásra nincs joga aparlamentnek, az nem egy alternatív elmélet, hanem szimpla butaság.

Egyébként lásd egyik abszurd szövegét: www.facebook.com/notes/tibor-geri/az-alapt%C3%B6rv%C3%A9ny-k%C3%B6zjogi-%C3%A9rv%C3%A9nytelens%C3%A9g%C3%A9nek-bizony%C3%ADt%C3%A1sa/942530109159507/

Zionnépe 2017.04.07. 06:30:18

@Hozzászólok: A kérdés teljesen egyértelműen arra vonatkozik, hogy egy ember hányszor töltötte be a tisztséget, függetlenül attól, egymás után vagy cikluskihagyással tette, illetve kitöltötte-e a teljes időszakot.

A Momentumos srácok annyival értelmesebbek, hogy rendesen megfogalmazott és jogilag is érvényes kérdést adtak le, ellentétben az LMP balfaszkodásával. Őket nem értem, miből gondolták, hogy jelwnleg érvényes törvényekkel szemben tesznek fel kérdéseket???? Az ehyébként is szervilisekből verbuvált NVB még pluszban törvénysértést is megengedne? Kötekedő köcsögnek tartom Schiffert, de legalább ilyennel sose blamálta volna a pártot (szemben mindenféle kistílű bezzegelésével).

A Momentumosok meg nem tudom kivágták-e maguk közül azt az idiótát, aki becsmérelte a vidékieket, de annak a yuppie-nak a beszólásával sikeresen elvágták magukat a lakosság kb 80-85%-tól (ugyanis Bp-n is sok "vidéki" dolgozik, akiknek ilyen esetben kinyílik a bicska a zsebében!).

Zionnépe 2017.04.07. 06:52:27

@MaxVal BircaMan HJCD: A párhuzam annyiban jó, hogy Matolcsy öncélján kívül semelyik "nagy" húzása sem vált az ország előnyére!

Kezdve az 15%-os állampapírok kiadásától (v.ö. 4% IMF hitel), aminek nqgy részét egy amerikai kötvénykezelő vásárolta fel (v.ö. Ne függjünk az EU-tól, IMF-től, de eladósodunk amerikának és majd Paks2 miatt Oroszországnak...nooormlális?)
Amikor megmutatkozott, hogy csak az IMF-el való tárgyalásikészség hírére is 256-ról 242-re erősödött a Forint, és az ország nagy részének pont a devizahitel miatt van gondja, akkor nem a Forint további erősödésére játszik és menti meg a lakosságot és egyúttal még a rezsi is csökkent volna "mellékhatásként", hanem pont a karvalytőkének segít az euroárfolyam folyamatos emelésével és ponthogy így vágta tönkre a lakosságot!

A Mol pakett bevásárlásáról, a nyugdíjpénzek elherdálásáról (nem az államosítás volt a rossz, hanem amit kezdtek vele és hazudtak mi lesz a pénzzel v.ö. egyéni számlákat hoznak létre, és azokon írják jóvá), az Eonos felvásárlásról, amit később szinte ingyen átadtak volna, á jelenlegi (euroárolyam-biznisz erdeménye) műkincsvásárlás és épületvásárlás (amiből pl az egyik nagy plázától meg is kell szabaduljanak, mert bukta), és az egész Pallasz Alapítvány, amire két kéztel szórja a milliárdokat, hogy ilyen és ehez hasonló gazdasági ámokfutásra tanítsa a leendő közgazdászokat (wtf?).
És nem utolsó sorban még közpénzlopásra is használta ezt.
Ja kimaradtak a különadók, amiket a végén egy az egyben rejtve átterheltek a lakosságra, meg a világrekord magas áfa (v.ö. alacsonyabb szja, de 7%-al magasabb áfa plusz az átterhelt különadók)

Aki szemében ezek nem gazdasági ámokfutások és országellenes intézkedések, az hazudik vagy sültbolond!

Zionnépe 2017.04.07. 06:55:18

@MaxVal BircaMan HJCD: Az ilyen agymenéseket nem olvasom el, kár az időt pazarolni rájuk! Elég nekem az a sok idióta, akinek komolyan veszik és véghezviszik a baromságait, nemhogy még ilyen futkosóból szabadult baromságokkal is zsibbasszam magam :-)

Magentax 2017.04.07. 07:09:10

@Andy73: Álmodj királylány.....

Magentax 2017.04.07. 07:13:23

@Zionnépe: ne aggódj! Kitalálják majd, miért nem lehet érvényes a feltett kérdés.
Max gyorsan megváltoztatják a választási törvényt (ahogy ilyen esetekben szokták) kiegészítve, hogy ovi esetén akárhány ciklusról lehet szó.
Amúgy meg a fidesz és a józan ítélőképesség?
Azt sem tudják, mi fán terem a kifejezés.

Zionnépe 2017.04.07. 07:18:55

@Magentax: Most, miután már az EP is rámozdult elég erősen a Fideszre és Magyarországra és komolyan nem akarják lassan az országot az EU-ban látni, kisebb gondjuk is nagyobb lesz annál, hogy a miniszterelnök személye legyen fontos!

VaradiJanos 2017.04.07. 07:25:05

@Zionnépe: nyolc sort írtál arról, hogy baromságok olvasására nem pazarolsz időt

alfacharlybravo 2017.04.07. 07:44:13

@morph on dee@morph on deer: Hmm ez Bibi elintézte, hát kíváncsi vagyok, hogy Putin erre mit lép? Budapest is nagy veszélyben van úgy tűnik a Kazárok általános támadás mellett döntöttek, nem várják meg Oroszország megerősödését.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.07. 08:09:44

@Legyen SZAVA: igen. De a dolog lényege hogy nem engedhetnek erről népszavazást mert az Orbán pilitikai karrierjének végéz jelentené. Márpedig még 3 ciklust tervez elnökként. És még be akarja vezetni a prezidenciális rendszert.

gmihaly621 2017.04.07. 08:14:31

Nem értem, hogy miért közli ezt a csacsika szösszenetet az Index. Vagy nagyon is értem?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 08:17:52

@Zionnépe:

Az EP egy sóhivatal, saját magukat se veszik komolyan. Lesz madj 1 nap vita, mely nem zárul semmilyen döntéssel, s kész.

kvadrillio 2017.04.07. 08:25:45

KI A FENÉT ÉRDEKEL EZ, MIKOR A CEU VAN A CÉLKERESZTBEN ???
A TISZABŐI EMBERKÉK MENJENEK TÜNTETNI A PARLAMENTHEZ ÉS AKKOR MAJD ORBÁN SEGÍTÉSÜL, TOVÁBB ÉPÍTI A KISVASÚTJÁT !
MERT EZ EGY FASZ ORSZÁG, FASZ TÜNTETŐKKEL, FASZ INTÉZKEDÉSEKKEL ÉS KURVÁRA ÁTVERT , NYOMORGÓ MAGYAR NÉPPEL ! ITT TÉNYLEG CSAK EGY FORRADALOM SEGÍTHET !
Belföld
Már villany sincs a hivatalban az "útszélen hagyott" településen
Népszava|2017. ápr 6. 09:35

Tiszabő Fő utca - Google Sztreet View
hirdetés
Belföld
0
inShare

Múlt hét szerdán a szolgáltató lekapcsolta az áramot a tiszabői polgármesteri hivatalban, mert az önkormányzat hónapok óta nem fizette a számlát- szúrta ki a Szoljon.hu beszámolóját a 444.hu.

hirdetés

A tiszabői hivatal tavaly november óta 3,4 milliós tartozás halmozott fel. Gaszparjan Karen, a falu jegyzője a megyei lapnak elmondta, hogy a hatalmas számla úgy jött össze, hogy nemcsak a világítást, hanem a fűtést is áram segítségével biztosítják az épületben, mivel a gáz még nincs bevezetve. Ráadásul a település költségvetésébe semmilyen külső bevétel, például iparűzési adó nem folyik be, mivel nincs egyetlen vállalat sem, amely munkahelyet teremtene vagy adókat fizetne - tette hozzá. Tiszabőn az emberek szinte kivétel nélkül közmunkában dolgoznak, mert nincs más lehetőségük. A jegyző azt is elmondta, hogy az előző vezetés még 2008–2009 környékén rengeteg tartozást halmozott fel, ezeket még mindig kénytelenek fizetni, ez tovább rontja a helyzetüket.

Az önkormányzat azóta levelet is írt az áramszolgáltatónak, hogy kapcsolják vissza az áramot, mégiscsak egy fontos közintézményről van szó, de egyelőre nem kaptak választ. Jelenleg azt sem tudják megmondani, mikor lesz újra áram a hivatalban.

fidesz maszop dk egykutya 2017.04.07. 09:10:30

@MaxVal BircaMan HJCD: nem igazolja, mert mindenhol javultak, sőt jobban. Mert egy válság végével bizony javulás jön, csak nálunk ez vissza lett fogva.

VaradiJanos 2017.04.07. 10:28:13

@Zionnépe: kèpernyő/kijelző kérdése

Zionnépe 2017.04.07. 10:30:22

@MaxVal BircaMan HJCD: Ahogy pár napja is írtam, várd ki a végét! Én látom itt németben mennyire ki vannak akadva a kormányra.

A másik, nem igazolják a makroadatok csak elfedik! Óriási különbség. Ameddig a makroadatok szerint nincs infáció, addig a szolgáltatásokban és a rövidtávú fogyasztási cikkekben 30-50% is! És ez a Matolcsy-féle unortodoxia műve.
Nem beszélve a versenyképesség csökkenésről és a szegénységi mutatók erősödéséről.

Ha mostanra felerősítettík volna az Euro árfolyamot 150-160 Ft körülre, nem kellett volna se adósokat menteni, se árfolyamgátat bűvészkedni, se rezsitcsökkenteni kényszerítve, csökkentek volna a fogyasztói árak (benzinárral együtt) és a nyersanyagok árai is!

A nyersanyagár csökkenés után pedig válthattunk volna nagy hozzáadott értékű munkákra, amivel a fizetések is emelkednének. Ugyanis az ország legnagyobb baja, hogy nálunk a nyersanyag drága nem a munka!!! Így - mivel kínával lehetetlen versenyezni - hiába volnának jó szakembereink, csak összeszerelni használják őket, és csak azon a területen, ahol olcsóbbak, mint a robotok, de mégis közelebb van, mint kína...

Digitális Dzsihád 2017.04.07. 11:01:19

Ha szó szerint értelmezzük a kérdést - két ciklus után távozzon - akkor ha ez a törvény véletlenül megszületne, akkor is csak annyit érne, hogy a felcsúti csüngőhasú nyolcéves periódusokban uralkodik majd 2060-ig, a nyolcéves periódusok közt egy négyéves szünet tartva. A kérdést szerintem úgy kellett volna feltenni, egy ember maximum kétszer tölthesse be a miniszterelnöki posztot. Már csak az egyértelműség miatt.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 11:27:54

@Zionnépe:

A németek ki vannak akadva, mert csökken a Mo.-ról lopott profitjuk, ez tény. De eddig Orbűn ügyesen lavíroz, sikeresen veri át őket, ráadásul sikeersen osztja meg a német nagytőkét, hogy az ne alakítson egységes magyarellenes frontot.

Szalay Miklós 2017.04.07. 11:30:06

Apropó, tessék egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá az Állam rész is a hatalommal való visszaélésről

konrada 2017.04.07. 11:45:50

@Zionnépe:
Már ne haragudj, de egyáltalán van valami lila gőzöd, mire képes egy nyitott gazdaságban a túlértékelt hazai fizetőeszköz???
...talán tanulmányozzad a 2006-2010 közötti magyar gazdasági állapotokat (vagy akár a mai görögöt), hogy rájöjj: ahol a fizetőeszköz túl van értékelve, oda bevinni szabad csak - illetve szolgáltatásokba invesztálni, de abból is csak a belpiacot célozva- , kivinni viszont csak a pénzt, mert a munkaerő valutában számolt értéke túlságosan magas - mint ahogyan a piacon a termékek ára is - így termeltetni, turizmusba fektetni nem szabad...

Zionnépe 2017.04.07. 12:04:17

@Digitális Dzsihád: összesen 2 ciklusban vehetne reszt! Nem folyamatosan 2-ben.

Zionnépe 2017.04.07. 12:15:34

@MaxVal BircaMan HJCD: A németeknek minden fillér számít, ők ilyenek. De jól felismerték, hogy az olcsó dolgoknál ahol kicsi a hozzáadott érték automatizálni kell (vagy balfaszoknak kiadni gályamunkára) a magas hozzáadot érték éri meg élőmunkával és szaktudással és így lesz belőle nagy profit. Viszont ehez a nyersanyagnak relatíve olcsónak kell legyen.

A "lavírozott" újabban a kormánymantra a hazudozásra? Tudod te mennyivel nagyobb kárt okoz a gazdaságnak a sok ügyeskedő és nem versenyképes termékeket előállító cég? Nagyságrendekkel több kárt okoznak, mint amit a németek profitként kivisznek úgy, hogy közben ahol megtelepszenek ott innoválnak és jólétet teremtenek! Kérdezd csak meg a győrieket, kecskemétieket, békéscsabaiakat, orosháziakat hol keresnek jól a polgárok náluk és milyen az üzemek környezete az egyéb városrészekkel szemben?!

citrix 2017.04.07. 12:25:22

Orbánnál minden jogszerű mert ha nem az akkor holnap reggelre az lesz, megszavazza a szavazógépezet. Akár a Putyin/Erdogan elnöki teljhatalmat is. Tulajdonképpen már ma is teljhatalma van Orbánnak, minden tőle függ. Ami neki nem tetszik azt egy hét alatt beszünteti/ellehetetleníti/vegzáltatja a hatóságokkal. A civil szervezetekkel mindenképpen le akar számolni, az EU-s pénzek elapadása után kilépteti az országot a hanyatló nyugat uniójából és csatlakozik tagköztársaságként Putyinhoz.

Legyen SZAVA 2017.04.07. 12:28:52

A kérdés így szól:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. év XLIII. tv. úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek választott?"

Zionnépe 2017.04.07. 12:32:21

@konrada: Majd akkor beszélj túlértékeltről, ha erősebb lesz az eurónál. Mindaddig még nagyságrendekkel kisebb az értéke, csak nyernek rajtunk!

Nálunk egy kb 50%al erősebb Forint megváltás lenne a lakosságnak, persze nem 1 lépésről volt szó, hanem 5-6 évről! Évi kb 8% forinterősödést az euró vagy dollár elszámolású piac bőven benyel, mivel kint mindenhol többszörösek a munkaerőárak. A termékek meg, ha versenyképesek szintén.

Tudtad, hogy pl itt németben sok áru jelentősen 3-4x is olcsóbb, jobb minőség esetén is? A termelékenységen és a versenyképességen kell erősíteni, nem a nemzeti valutát gyengíteni !

Persze, ahol a nyersanyagnál drágább a munkabér, ott jó a gyenge nemzeti valuta, de pont ezen kell változtatni.

A görögök szimplán nem csinálnak semmit, ás azt is rossz minőségben, persze hogy rossz nekik az Euro. De a Drachma mostanra már hiperinflációban lenne náluk!

Voltál te valaha kívül a kerítésen???

konrada 2017.04.07. 12:41:37

@Zionnépe:
Nem véletlen írtam a referencia időszakot, amikor a túlértékelt forint miatt (is) gyakorlatilag nettó exportörök voltunk, és a külföldi befektetések gyakorlatilag piacvásárlásban, illetve a szolgáltatóiparban merültek ki... (És igen, voltam: jártunk át mi is bevásárolni a határon túl, meg utazni külföldre, mert az erős forint miatt olcsóbb volt akár egy nyaralás, akár egy nagybevásárlás, mint nálunk...)

konrada 2017.04.07. 12:42:39

@konrada: Én barom! Tudom, másért is de most ezért: nettó importörök voltunk akkoriban, nem exportörök...

konrada 2017.04.07. 12:46:21

@Zionnépe:
Ja, egyébként meg: 2002 óta a forint közel 20%-ot erősödött az €-hoz képest a az eltérő sebességű infláció miatt....

Zionnépe 2017.04.07. 13:05:10

@konrada: És most akkor ebbe kell belenyugodni vagy mi, amikor eleve volt 160-170 forint körül is?

konrada 2017.04.07. 13:13:32

@Zionnépe:
...hát nem kellett volna elinflálni a forintot...
Az inflálódás, és közben az árfolyamtartás az egyik legnagyobb versenyrontó tényező egy országnak...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 13:14:29

@Zionnépe:

Én is multinál dolgozom, s jooban keresek az átlagnál. Érv ez bármire is azonban?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 13:15:28

@Zionnépe:

Minden politikus hazudik. A különbség csak a a jó és a rossz politikus között, hogy előbbi a nép édrekében teszi ezt, míg utóbbi más miatt.

Zionnépe 2017.04.07. 13:26:37

@MaxVal BircaMan HJCD: Akkor teszi csak a népe érdekében, ha az a népe hasznára válik... jelen esetben ez messze nem áll!

Egyedül a Fidesz és a szervilisek érdekei vannak megvédve a fentiek miatt...

Beer Monster 2017.04.07. 13:33:05

@paragrafus: " Ugyanis egy jogszabály nem rendelkezhet a hatálybalépése előtti állapotokról, nem is szabályozhatja azt, nem veheti figyelembe...."

Ha figyelembe sem veheti: Akkor legalábbis a férfiak nyugdíjkorhatára az most is 60 év, mivel az érintettek már akkor is férfiak voltak, amikor a korhatár megemelkedett. Ez mondjuk jó hír. Majd a bevezetés évében születetteknek lesz először magasabb a korhatár.

Meg akkor azt az érvelésemet is el kellett volna fogadják a zéró tolerancia hatályba lépésekor, hogy még a hatályba lépés előtti este fogyasztottam az alkoholt.

Chiccbp 2017.04.07. 13:41:07

@Zionnépe: a többi innentől kezdve komolytalan, hiszen hazugságon kaptunk. el vagy könyvelve. de szép napot :)

Zionnépe 2017.04.07. 13:46:54

@konrada: Az inflálás sajnos.belső érdekellentéteken és az.ország megítélésén alapult, erről ugatok, hogy szándékosan elcseszték!
Ahol euro van és versenyképes termékeket tudnak versenyképes áron előállítani, ott nem gond az erős pénz.
Nem azon erősít az ország, amin kellene!

Zionnépe 2017.04.07. 13:52:29

@MaxVal BircaMan HJCD: Én is, de mire írtad ezt? Mi köze a.beteges Matolcsy közgázhoz?

Chiccbp 2017.04.07. 13:59:38

@Zionnépe: az OPNI-ban. épp az imént ismerted el.

konrada 2017.04.07. 14:01:31

@Zionnépe:
Ebben viszont igazad van.
...kár, hogy ez csak néhány országnál működik.
A dél-európai államoknál alig - a görögöket kitárgyaltuk, de ott van Portugália, Olasz-, Spanyolország) a keletieknél meg csak munkaerő árában versenyképesek. (Nincsen olyan szlovák, baltikumi cég, mely komolyan szerepelnének a nemzetközi piacokon.)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 14:04:17

@Zionnépe:

A népnek mi a jó: ha növekszik a nyugat általi elnyomás vagy ha csökken?

Beer Monster 2017.04.07. 14:24:15

@MaxVal BircaMan HJCD: Az leginkább az alternatívától függ.

Zionnépe 2017.04.07. 14:42:45

@Chiccbp: Tévedtem benne, mert nem feltételeztem arról a balfék Mszpről, hogy képes volt bezáratni!
De beismertem igazatok van, hogy már azóta zárva.

De újra sem nyitották!

Zionnépe 2017.04.07. 15:34:40

@MaxVal BircaMan HJCD: Miért lenne elnyomás? Illetve mennyivel jobb egy orosz vagy kínai elnyomás? Bár az előbbiről van pár évtizednyi tapasztalatunk... nem véletlen tartozott a Fidesz is azok közé, akik minel hamarabb kívül akarták tudni az oroszokat az országon!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.07. 15:58:08

@Zionnépe:

Hol ez a kínai és orosz elnyomás?

A szovjet megszállás nem orosz elnyomás.

Zionnépe 2017.04.07. 18:19:58

Kérdezd meg a Balti-államokat, Ukrajnát, és általában az orosz népet... Ott is csak az oligarchák meg Putyin pribékjei, és a szervilisek élnek jól és bármikor politikai gyilkosság áldozatai lehetnek. Ahogy néhány politikus, újságíró a közelmúltban.

Van 2 orosz munkatársam, és Putyin nevét csak úgy ejtik ki, ha köpnek is utána!

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.04.07. 18:39:41

@Zionnépe: Az orosz nép jobban él, mint bármikor a történelemben, majdnem Magyarországi szinten átlagosan, a nagyvárosokban viszont magasabb a kereset, mint Budapesten.

magyar GDP/PPP/fő 27000 dollár
orosz GDP/PPP/fő 26000 dollár

ukrajna 8000 dollár - kb. ezt kapnák az oroszok is ha hagynák kitalickázni az olaj és gázjövedelmet a nyugati cégek által, mint Jelcin alatt

A 90es években meg éheztek. Volt egy csomó munkatársam az EUban Oroszországból, mindenki tiszteli Putyint.

Zionnépe 2017.04.07. 20:05:42

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Nézz körül előtte a neten, és beszélj néhány átlag orosz polgárral. Ez a szám a hatalmas földgáz- és kőolajbevételekből jön és a felső 10.000 között oszlik el.

De mint említettem nézz körül a neten esetleg költözz oda !

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.04.07. 20:17:37

@Zionnépe: A jövedelmi egyenlőtlenségeik nagyobbak mint nálunk, de nem nagyobbak mint pl. az USAban vagy Ukrajnában.

en.wikipedia.org/wiki/Russia

en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient

Felk Entelme 2017.04.07. 20:21:12

@miva?: kicsoda MaxVal BircaMan ?

Felk Entelme 2017.04.07. 20:22:52

és kicsoda Ballib Cenzúrázók Réme ??

Felk Entelme 2017.04.07. 20:25:08

@Ballib Cenzúrázók Réme 26: Úristen!!!....neked nagyon komolyan elszállt az agyad. Orvosnak sürgősen mutasd meg magad...

Zionnépe 2017.04.07. 21:03:01

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Igazából lassan Magyarország csúszik le az oroszok színvonalára... ;-)

Nálunk most 4,2-4,4 millióan élnek a szegénységi köszöb alatt a KSH szerint, ha jól emlékszem (ez magasabb, mint a minimálbér!) és fölötte sem olyan rózsás a helyzet.

Szerinted egy olyan kicsi országban, mint Mo ahol a lakosság majd a fele szegény, az utak lassan rosszabbak, mint a földutak, a kórházaknál a nyugati hajléktalanszállók is jobbak és jobban felszereltek, az iskolákban papírra, és táblafilcre sincs pénz nemhogy felújításra, az állami nyugdíjasotthonok nyomortelepre hasonlítanak.

Szerinted ennél rosszabbul lehet még élni itt Nyugat-Európa szélen?
süti beállítások módosítása